3613

Η αγριόπαπια

από 22/11 έως 03/06
Συγγραφέας: Ερρίκος Ίψεν
Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Τάρλοου
Ερμηνεύουν: Θέμης Πάνου, Γιάννος Περλέγκας, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Κότσιφας, Λένα Δροσάκη, Σίσσυ Τουμάση, Άννα Μάσχα, Αντίνοος Αλμπάνης

Περιγραφή

Η "Αγριόπαπια" του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, στο θέατρο Πορεία από 22 Νοεμβρίου 2017

Περισσότερα

 Με αγγλικούς υπέρτιτλους 

ή η διαλεκτική της μετα-αρετής

Αν έχεις εσύ δίκιο κι εγώ άδικο, τότε δεν αξίζει να τη ζει κανείς αυτή τη ζωή.

Ο Γκρέγκερς επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από χρόνια απουσίας, έχοντας αναπτύξει τη φιλοσοφία του για τη ζωή, που συνοψίζεται στον αγώνα για επίτευξη της αλήθειας με κάθε θυσία. Επιστρέφοντας ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Γιάλμαρ Έκνταλ, ο οποίος ζει σε μία πλάνη ως προς την οικογενειακή του γαλήνη, τη συζυγική του ευτυχία και το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ο Γκρέγκερς βρίσκει ευεπίφορο πεδίο άσκησης της φιλοσοφίας του και οδηγεί την οικογένεια Έκνταλ στην καταστροφή της ψευδαίσθησής της.

Η αλήθεια πρέπει να αποκαλύπτεται, όποιο κι αν είναι το κόστος, διότι μόνο τότε κανείς μπορεί να γίνει κοινωνός της ιδεώδους ζωής, υποστηρίζει ο Γκρέγκερς κατά την αντιπαράθεσή του με τον Ρέλινγκ πάνω στη μοίρα του Γιάλμαρ. Το ζωτικό ψεύδος είναι η θεραπεία διά πάσαν νόσον, αντιτείνει ο πνευματικός του αντίπαλος. Ο Ερρίκος Ίψεν, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του παγκόσμιου θεάτρου, επιχειρεί να πάρει θέση στο αιώνιο αυτό ερώτημα με την Αγριόπαπια, μια ποιητική και γεμάτη συμβολισμούς ιλαρατραγωδία, στην οποία κανένα από τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα δεν κατορθώνει να γίνει ρομαντικός ήρωας. Εάν πιστέψουμε τον συγγραφέα, πρόκειται για ένα έργο που περιορίζεται σ’ έναν κλειστό οικογενειακό κύκλο, και δεν έχει προεκτάσεις πολιτικές ή κοινωνικές. Κι όμως, με το έργο του παρουσιάζει και μία ακόμη πικρή εικόνα του ανθρώπου: η μεσαία τάξη δεν διαθέτει καμία δύναμη και καμία αυτοπεποίθηση κι εξαρτάται πλήρως από την ανώτερη: ό,τι κατέχει ο Γιάλμαρ, το έχει χάρη στον Βέρλε, και η μόνη του πιθανότητα για αλλαγή είναι η διαφώτισή του από τον Γκρέγκερς· από εκείνον που θέλει να «σώσει» με κάθε κόστος την αγριόπαπια από τον βυθό και που οδηγεί τελικά την οικογένεια του Γιάλμαρ στην συντριβή.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Τάρλοου, σημειώνει: «Σε μια χώρα όπου η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας τρέφεται από τα ζωτικά της ψεύδη, ιδεολογικά και ιστορικά, σε μια χώρα που κανείς δεν θέλει να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, σ’ έναν τόπο που έχει εξορίσει ό,τι αληθινό και ουσιώδες, που έχει μετατρέψει τη φύση σε τσιμέντο, εκεί μας μεταφέρει η Αγριόπαπια. Στην πατρίδα των παθιασμένων αγωνιστών με τις φουσκωμένες τσέπες, εκείνων που εξαιτίας των δικών τους τραυμάτων, συμπλεγμάτων και ανεπαρκειών δεν διστάζουν να καταστρέψουν τα πάντα γύρω τους, σ’ έναν τόπο αυταπάτης, ντρόγκας και ακραίου συμφέροντος. Σε μια χώρα με θύματα παιδιά και εφήβους που σαν τις κυνηγημένες από τις άθλιες καραμπίνες αγριόπαπιες, χώνουν το κεφάλι μέσα στην λάσπη του βυθού και μένουν για πάντα εκεί. Ακίνητα και σιωπηλά.»

Δραματουργία: Έρι Κύργια
Σκηνικά-Κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Nalyssa Green
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μιχαηλίδου
Φωτογραφίες-Trailer παράστασης: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Διανομή
Βέρλε: θέμης Πάνου
Γρέγκερς Βέρλε: Γιάννος Περλέγκας
Γέρο Έκνταλ: Γιώργος Μπινιάρης
Γιάλμαρ Έκνταλ: Γιάννης Κότσιφας
Γκίνα Έκνταλ: Λένα Δροσάκη
Χέντβικ: Σίσσυ Τουμάση
Κυρία Σέρμπι: Άννα Μάσχα
Ρέλινγκ: Αντίνοος Αλμπάνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πότε & Πού

Πορεία

από 22/11 έως 03/06
Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα
Τηλ: 2108210991, 2108210082 Email: [email protected] Website: www.poreiatheatre.com/

Εισιτήρια: Τετάρτη γενική είσοδος (λαϊκή) 15 ευρώ, 
Παρασκευή έως Κυριακή: κανονικό 20 ευρώ,
senior (άνω των 65): 17 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων: 14 ευρώ.

Εισιτήρια θα διατίθενται με προσφορά προπώλησης από 15 Σεπτεμβρίου: Εισιτήρια Α/Β ζώνης 15€ (αρχική τιμή 20€ και 17€ αντίστοιχα), μέχρι την ημέρα της πρεμιέρας στις 22/11.
Πληροφορίες: 2108210991, 2108210082

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ 19:00
Π
Π 20:30
Σ 20:30
Κ 20:30
Πρόσβαση

Μέσα μεταφοράς στο θέατρο Πορεία: Στάση ΗΣΑΠ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ
Λεωφορεία: 054, 500, 605 (στάση Πλατεία Βικτωρίας), Β5 (στάση Ιουλιανού)
PARKING: Για τους θεατές της παράστασης, υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης του αυτοκινήτου τους στο υπόγειο γκαράζ του ATHENIAN CAPITOL που βρίσκεται στην γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού στην τιμή των 5 ευρώ με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Με αφορμή την απολύτως επιτυχημένη παράσταση ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ του Χένρικ Ιψεν, το Θέατρο Πορεία διοργάνωσε σήμερα ανοιχτή συζήτηση, με τον ειδικό επιστήμονα ψυχικής υγείας και αναλυτή Γιώργο Μπανιώκο, τη θεατρολόγο Ερι Κύργια και το σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου. Στη συζήτηση πήραν μέρος φίλοι του Πορεία και θεατές. Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τον όρο που εφηύρε ο σπουδαίος Νορβηγός συγγραφέας, το «ζωτικό ψεύδος». Όρο που χρησιμοποίησε πρώτη φορά στην Αγριόπαπια (1884) για να εκφράσει την επίκτητη ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να ζουν με ψέματα ή μέσα σε ψέματα, μεγάλα ή μικρά. Στο έργο, ο Νορβηγός δραματουργός θέτει σε αμφισβήτηση τις εκάστοτε επιταγές του ιδεώδους, αφού διαπιστώνει πως τα ιδανικά απαιτούν ανθρώπινες θυσίες, όπως παλιότερα απαιτούσαν οι Θεοί θυσίες από τους ανθρώπους… Η ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Πορεία έως τις 3 Ιουνίου. Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ […]