Η δίκη των έξι

Αρχείο Παίχτηκε από 24/10/2022 έως 24/01/2023
στο Αλκμήνη
Διάρκεια: 70΄ χωρίς διάλειμμα
Κείμενο: Δήμητρα Μπάσιου
Δραματουργική επεξεργασία: Καίτη Αναστασίου
Σκηνοθέτης: Νίκος Κρίκας
Κοστούμια: Πελαγία Βουτζουλίδου
Φωτισμοί: Νίκος Κρίκας
Μουσική: Χρήστος Συρμακέζης
Ερμηνεύουν: Μαρία Λάμπρου, Φαίδρα Παπανικολάου, Δήμητρα Μπάσιου, Γιάννης Τσόρβας

Ηχογραφημένες φωνές: Ορέστης Μήλιος ,Νίκος Κρίκας

Περιγραφή

«Η  Δίκη των έξι», μια ιστορία - δύο πλευρές, αποτελεί ένα  ιστορικό δράμα που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία φωτίζοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν την Καταστροφή της Μικράς Ασίας. Τρεις ήρωες, σε μία νέα κι αφιλόξενη πατρίδα, αποζητούν τη δική τους δικαίωση μετά τα δεινά που υπέστησαν. Δύο πλευρές, δύο διαφορετικές όψεις του δράματος συμβολίζουν την - χωρισμένη στα δύο - κοινωνία εκείνης της εποχής. Θα καταφέρουν να δικαιωθούν;  Πού βρίσκεται η αλήθεια και πόσο αντικειμενικά μπορούμε να κρίνουμε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της Δίκης των έξι;

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι η αφηγήτρια, τοποθετημένη χρονικά κάπου στη δεκαετία του 1990. Η παράσταση αρχίζει με μια παλιά βαλίτσα, τη βαλίτσα του παππού Σάββα που μέσα της έχει όλες τις αναμνήσεις, τις διηγήσεις, ένα κομμάτι της ιστορίας, εν τέλει, αυτού του τόπου. Αυτό το κομμάτι ζωντανεύει η αφηγήτρια. Θα μεταφερθούμε ως θεατές στο τότε, στο 1922, στην πολύκροτη Δίκη των έξι. Μπροστά μας ζωντανεύουν η Δόμνα, η Ευανθία και ο Σάββας. Μαζί τους θα παρακολουθήσουμε τη Δίκη από την αρχή μέχρι το τέλος της και παράλληλα θα εισβάλλουμε στον χαρακτήρα τους, στις σχέσεις, στις συγκρούσεις τους. Όπως σε κάθε ιστορία, πάντα υπάρχουν δύο πλευρές, δύο αλήθειες. Έτσι κι εδώ. Στόχος μου είναι να αναδειχθεί ένα κομμάτι της ιστορίας που επιμελώς θάφτηκε, που έμεινε ανέγγιχτο. Να ζωντανέψει μέσα από τους ήρωες του τότε αλλά και από την οπτική της αφηγήτριας που εκπροσωπεί την τρίτη γενιά. Να φύγει ο θεατής με ερωτήματα και απορίες και όχι με έτοιμες απαντήσεις.  Να ψάξει, να διαβάσει, να μάθει κάτι παραπάνω για τους προγόνους του. Γιατί η  ιστορία επαναλαμβάνεται, μην το ξεχνάμε…

Νίκος Κρίκας

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Ηχητικά εφέ - επεξεργασία ήχου:  Κώστας Στυλιανού

Φωτογράφιση: Κατερίνα Αρβανίτη

Παραγωγή: ΜΗΡΚΑ ΑΜΚΕ

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Φωτογραφίες

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια ωραία παράσταση που σε παρασύρει στην ατμόσφαιρα της πολύπαθης εποχής ξετυλίγοντας ενδελεχώς το κουβάρι των γεγονότων της ιστορικής αυτής δικής με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία. Οι ερμηνείες ήταν μεστές και οι ηθοποιοί κατάφεραν επιτυχώς να μεταφέρουν στον θεατή το κλίμα εθνικού διχασμού που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια. Ο φωτισμός με την μουσική ήταν απόλυτα εναρμονισμένα με το ύφος της εποχής. Ευχαριστούμε πολύ θεατρομάνια για την πρόσκληση!

  2. η παράσταση μπορεί να ήταν μέτρια αλλά μας έκανε να θυμηθούμε και να αναλογιστούμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος (της γνωστής δίκης των έξι) . Σε ευχαριστούμε ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ που μας χάρισες ακόμα μια θεατρική έξοδο!!!