Η Γυναίκα της Γκουέρνικα

Αρχείο Παίχτηκε από 01/03/2023 έως 05/04/2023
στο Αλκμήνη
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Σκηνοθέτης: Μανώλης Ιωνάς
Κοστούμια: ΛΟΥΚΙΑ
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Μουσική: Αυγερινός Σουλόπουλος
Χορογραφία: Ρούλα Κουτρουμπέλη
Ερμηνεύουν: Πολύνα Γκιωνάκη
συμμετέχουν: η Εικαστικός: Δήμητρα Μπακογιαννάκη και η Εικαστικός: Βίκυ Κολλιπέτσα

Περιγραφή

Το 2023 σηματοδοτεί την πεντηκοστή επέτειο του θανάτου του Pablo Picasso και θέτει το έτος ως "χρονιά Picasso". Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική θα τιμηθεί ο μεγάλος καλλιτέχνης. Στο έργο του "Γκουέρνικα" εκφράζει την προσωπική του αλληγορική άποψη για τη φρίκη, τη βία και την κτηνωδία του πολέμου. Ένας πίνακας με αντιπολεμικά μηνύματα και με έντονη διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο.

Περισσότερα

Θέλοντας κι εμείς να τιμήσουμε τον καλλιτέχνη Picasso που σημάδεψε τον αιώνα, παρουσιάζουμε φέτος το θεατρικό έργο "Η Γυναίκα της Γκουέρνικα" της Πολύνας Γκιωνάκη. Μία παράσταση όπου το θέατρο συνυπάρχει με την εικαστική τέχνη.

 Ταυτότητα παράστασης

Η μυστηριώδης μούσα του Picasso, Dora Maar διάσημη σουρεαλίστρια φωτογράφος-ζωγράφος έζησε μια θυελλώδη σχέση με το μεγάλο ζωγράφο, φωτογράφισε λεπτό προς λεπτό όλες τις φάσεις της δημιουργίας της Γκουέρνικα κι εκείνος την απαθανάτισε μέσα στο αντιπολεμικό έργο του αιώνα "Γκουέρνικα".

Η Maar ζει, αναπνέει, τρελαίνεται για τον άνθρωπο που ώθησε τα σύνορα της τέχνης πιο μακριά από τα σύνορα του κόσμου. 

Παρίσι - Ισπανικός εμφύλιος - Γερμανική κατοχή - Έρωτας - Πάθος - Τέχνη - Picasso.

Σκηνογραφία-Εικαστική επιμέλεια: Βίκυ Τσαλαματά (Ζωγράφος-Χαράκτρια Ομότιμη καθηγήτρια Ανωτ. Σχολής Καλών Τεχνών

*Η σκηνογραφία του έργου έγινε από τη Χαράκτρια  Βίκυ Τσαλαματά και είναι  ανατρεπτική!  Η  Βίκυ Τσαλαματά τολμά να στήσει επί σκηνής ένα ζωντανό ανθρώπινο σκηνικό.

Ένα αληθινό εργαστήριο ζωγραφικής και χαρακτικής, όπου  δυο γυναίκες ζωγράφοι, πειραματίζονται και δημιουργούν έργα επί σκηνής,  μπροστά στο κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, χρησιμοποιώντας  χρώματα πινέλα,  αλλά και εργαλεία της χαρακτικής, ζωγραφίζοντας και χαράσσοντας, η κάθε μία την προσωπική της εικαστική κατάθεση που αφορά το έργο.

Στο επί της σκηνής εργαστήριό τους, ζωντανεύουν τη δική τους  Γκουέρνικα, ως  αλληγορία μιας παγκόσμιας  Γκουέρνικα  στο εργαστήριο του Picasso, σε παράλληλη ροή με εκείνη της Dora Maar.

Πρόκειται για μία ανατροπή στην ιστορία της σκηνογραφίας στο θέατρο.

Βοηθός σκηνοθέτη: Λευτέρης Παπανικολάου-Γκιωνάκης
Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου

Φωτογραφίες

3 ΣΧΟΛΙΑ