Ιωάννα της Λωραίνης

Αρχείο Παίχτηκε από 03/02/2017 έως 26/02/2017
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διάρκεια: 70’
Σκηνοθέτης: Violet Louise
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Γαρμπής, Νίκος Λεβαντής, Λίλιαν Ξυδιά, Λουίζα Κωστούλα, Βασίλης Κουντούρης, Κώστας Μπώκος, Θωμάς Οικονομάκος, Μάκης Φάρος, Μαριάννα-Τζιζλάκη Κοτσανού, Άρης Παυλίδης

Περιγραφή

H Violet Louise και η δημιουργική της ομάδα ανοίγουν ξανά τα πρακτικά από τη δίκη της Ιωάννας της Λωραίνης. Δημιουργούν με τη χρήση μουσικής, ήχου και οπτικών, μία σύγχρονη εκδοχή της ιστορίας της νεαρής χωριατοπούλας από το Ντομρεμύ, που έσωσε στις αρχές του 15ου αιώνα τη Γαλλία από την αγγλική εισβολή.

Περισσότερα

Tελικά ποια ήταν η Ιωάννα; Μάγισσα ή Αγία; πλάσμα προικισμένο με ασυνήθιστες ιδιότητες ή ο αποδιοπομπαίος τράγος ενός συστήματος που την πρόδωσε όταν εξυπηρέτησε τους σκοπούς του; Ένας άνθρωπος ονειροπόλος ή μία φιλόδοξη, ευφυής γυναίκα που ήξερε ότι για να γραφτεί στην ιστορία, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα των αντρών και όχι με οικιακές εργασίες.

Η Ιωάννα εκπροσωπεί τις νέες δυνάμεις που συγκρούονται με τους παλαιούς αλλά ακόμα ισχυρούς θεσμούς Η Καθολική εκκλησία, η ιερά Εξέταση, η Φεουδαρχία. Γι᾽αυτό το λόγο και η εξόντωσή της από το σύστημα, είναι αναπόφευκτη. Οι κατήγοροί της δεν είναι άτομα λιγότερα ηθικά ή περισσότερο ραδιούργα από κάποια άλλα. Υπερασπίζονται με σθένος τις κυρίαρχες δυνάμεις. Ήταν οι ιστορικές συγκυρίες όμως που βοήθησαν την Ιωάννα να πραγματοποιήσει το όραμα της. Γεννιέται η ιδέα του έθνους που σηματοδοτεί το πέρασμα από το Μεσαίωνα στο νεότερο κόσμο.

Αυτή η ιδέα είναι το πιο ισχυρό της όπλο στο πεδίο της πολιτικής και στο πεδίο της μάχης. Όταν και οι δύο πλευρές που συγκρούονται πιστεύουν στον ίδιο Θεό (Άγγλοι και Γάλλοι στον Εκατονταετή Πόλεμο), καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να σηκώνεις το λάβαρο και να ζητάς να παραδοθεί ο αντίπαλος γιατί είναι θέλημα Θεού.

Η Ιωάννα είναι η περίπτωση του ανθρώπου που δε θέλει να  ανήκει σε καμιά ομάδα. Ο άνθρωπος που  προχωρά μονάχος και με τέτοια φόρα, που στο τέλος καίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και η πορεία αυτών των ανθρώπων είναι προδιαγεγραμμένη. Αν η Ιωάννα ερχόταν και πάλι στη ζωή, το ίδιο θα γινόταν, όπως γράφει και ο Μπέρναρντ Σω στη δική του θεατρική εκδοχή για την Ιωάννα της Λωραίνης. Θα την έκαιγαν στην πυρά.

Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να δεχτεί αγίους ούτε ιδεολόγους. Αυτοί οι παράλογοι όμως άνθρωποι είναι και οι μόνοι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το ποτάμι της ιστορίας. Τέλος ας αναλογιστούμε τι εικόνες φέρνει στον καθένα μας η λέξη Μεσαίωνας. Και αν η βαρβαρότητα του Μεσαίωνα χαρακτηρίζεται (εσφαλμένα όπως αποδεικνύεται) ως σκοτεινή περίοδος για την ανθρωπότητα, τότε τι συμβαίνει στον "εξανθρωπισμένο και εκπολιτισμένο" 21ο αιώνα,: Μήπως  ένα ακόμα πιο αιμοδιψές σύστημα, πνίγει ακαριαία σήμερα κάθε είδους ανθρώπινη ελευθερία και εξοντώνει με συνοπτικές διαδικασίες οποιονδήποτε καθίσταται απειλή για την κοινωνική ειρήνη και ευταξία ;

Σκηνοθεσία  - μουσική – oπτικά- δραματουργία κειμένου :  Violet Louise

H ομάδα: Παναγιώτης Γαρμπής, Νίκος Λεβαντής, Λίλιαν Ξυδιά, Λουίζα Κωστούλα, Βασίλης Κουντούρης, Κώστας Μπώκος, Θωμάς Οικονομάκος, Μάκης Φάρος, Μαριάννα-Τζιζλάκη Κοτσανού, Άρης Παυλίδης

Πληροφορίες για την παράσταση: www.violetlouise.com

Βίντεο

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπέροχη παράσταση! Από τις καλύτερες που έχω δει φέτος. Απλός και όμορφος λόγος, πολύ φυσικές ερμηνείες και επιτέλους μια παράσταση με ιδιαίτερη αισθητική που κυριολεκτικά έπαιζε με τις αισθήσεις των θεατών- ειδικά οπτικά η σκηνοθεσία ήταν Α Ψ Ο Γ Η! Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.