Ειρήνη

Διασκευή: Γιάννης Καλαvτζόπουλος
Σκηνοθέτης: Μάκης Αρβανιτάκης
Ερμηνεύουν: Μάκης Αρβανιτάκης, Βασίλης Μαμωνάς, Ιορδάνης Καλέσης, Ανδρομάχη Γεωργίου, Κατερίνα Οικονομίδη, Μαρία Παπαγιάννη, Σοφία Φράστα

Περιγραφή

Η παιδική μας σκηνή με ιδιαίτερη υπερηφάνεια θα παρουσιάσει φέτος στο θέατρο Λύχνος αλλά και περιοδεύοντας σε ολόκληρη την Ελλάδα, το αρτιότερο, ομορφότερο και καυστικότερο αντιπολεμικό έργο που γράφτηκε ποτέ, την «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη σε διασκευή του Γιάννη Καλαντζόπουλου.

Περισσότερα

Παρουσίαση του έργου

Από τους ήρωες του Αριστοφάνη εμπνεύστηκαν όλοι οι νεώτεροι κωμωδιογράφοι και δημιούργησαν τους σταθερούς τύπους της έντεχνης κωμωδίας ( Παλιάτσο, Αρλεκίνο, Καραγκιόζη ) Ο τελευταίος ειδικά, ο Καραγκιόζης, ξεπήδησε απ ευθείας από τον Τρυγαίο, τον πρωταγωνιστή της Ειρήνης. Εμείς απλά κάναμε το πάντρεμα. Πήραμε την καλύτερη διασκευή της << Ειρήνης >> για παιδιά, που την έκανε ο Γιάννης Καλαντζόπουλος.

Δανειστήκαμε απ το έργο του Ευγένιου Σπαθάρη, μιμηθήκαμε την τόσο χαρακτηριστική φωνή του και σας παρουσιάζουμε τον Τρυγαίο-Καραγκιόζη! Σας βεβαιώνουμε ότι προσπαθήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια να κρατήσουμε το ύφος, το ήθος, τα υψηλά νοήματα και τα αριστοτεχνικά μελωδικά σημεία του έργου του τεράστιου αυτού ποιητή του Αριστοφάνη και νομίζουμε ότι τα καταφέραμε. Ο Τρυγαίος-Καραγκιόζης λοιπόν, αηδιασμένος από τα δεινά του πολέμου προσπαθεί με ένα σκαθάρι να βρει τον Δία και να τον παρακαλέσει να σταματήσει τον πόλεμο.

Μετά από πολλές περιπέτειες και με την βοήθεια των θεατών καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη και να την φέρει πίσω στην ανθρωπότητα. Ώσπου όμως να την εδραιώσει οριστικά στον τόπο, απ το σπίτι του παρελαύνουν διάφοροι τύποι, έμποροι όπλων, ψευτομάντεις, συκοφάντες και δημαγωγοί που δημιουργούν ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Αλλά και αγρότες, τεχνίτες, διανοούμενοι και άνθρωποι του μόχθου.

Τελικά η Ειρήνη και η Δημοκρατία νικούν. Στο έργο με εύστοχο τρόπο γίνεται αναφορά στη σημερινή δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και στις εμπόλεμες ζώνες, ενώ δεικτικά προειδοποιούμε για τον κίνδυνο της εξάπλωσης του φασισμού. Όλα αυτά πάντα με τρόπο που σέβεται τον παιδικό ψυχισμό και δίχως να ξεφεύγει από τα όρια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της παιδικής παράστασης.

Συντελεστές
Διασκευή: Γιάννης Καλαvτζόπουλος
Σκηνοθεσία: Μάκης Αρβανιτάκης
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφίες: Δήμητρα Νικοπούλου
Σκηνικά: Σοφία Παππά                                       
Κοστούμια: Κατερίνα Μαλέσκου