Ισιδώρα Ντάνκαν - Η ζωή μου

Αρχείο Παίχτηκε από 27/01/2016 έως 30/03/2016
στο
Κείμενο: Θανάσης Θεολόγης
Σκηνοθέτης: Θανάσης Θεολόγης
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Δελάκου

Περιγραφή

Την Ισιδώρα Ντάνκαν, την ιέρεια του μοντέρνου χορού, την πρώτη ξυπόλητη χορεύτρια, που σε κάθε άλμα μετάγγιζε την ουσία της ύπαρξής της και γοήτευε τον θεατή, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από το θεατρικό έργο «Ισιδώρα Ντάνκαν - Η ζωή μου» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θανάσης Θεολόγης στο θέατρο «Άλφα».

Περισσότερα

Για 3η χρονιά η Ιωάννα Δελάκου στον ρόλο της ξυπόλητης χορεύτριας

Στο έργο - που παρουσιάζεται για 3η χρονιά στα αθηναϊκά θέατρα - παρακολουθούμε την πορεία της Ισιδώρας Ντάνκαν από τα παιδικά της χρόνια στην Αμερική, την περιοδεία της στην Ευρώπη (και Ελλάδα), μέχρι την αναχώρησή της στην Ρωσία. Επίσης, καταγράφονται οι πιο σημαντικοί έρωτες, οι τραγωδίες της, αλλά και οι τεράστιες επιτυχίες της ζωής της. Παρά τις τραγωδίες που έπληξαν την ζωή της, η Ντάνκαν στάθηκε στα πόδια της, αφού γι’ αυτήν η τέχνη ήταν ακόμη και πάνω από τη ζωή. Όπως έλεγε ο Μπουρντέλ «…η Ισιδώρα είναι ένα κομμάτι μάρμαρο που πάλλεται από αιωνιότητα. Πάλλεται μεταξύ της τέχνης και του έρωτα».

Έρωτας, Τέχνη, Ζωή
Ένα τρίπτυχο που απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολεί αιώνια την παγκόσμια λογοτεχνία και το θέατρο…

Τέχνη, Ζωή, Έρωτας
Δύσκολος συνδυασμός… Πώς να τα συμβιβάσει κανείς;

Ζωή, Έρωτας, Τέχνη
Πώς να τα διαχωρίσει κανείς; Αφού “η Τέχνη είναι Έρωτας. Κι ο Έρωτας θαυμαστής της Τέχνης.” Αφού η Ζωή είναι Τέχνη. Και η Τέχνη εμπνέεται από τη Ζωή. Ισιδώρα Ντάνκαν…

Η ζωή την τιμώρησε. Ο έρωτας την απογοήτευσε. Ο θάνατος την διεκδίκησε… αλλά η τέχνη την δικαίωσε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Στο πιάνο ο μουσικοσυνθέτης Γιούρι Στούπελ.
Στο φλάουτο Ηλέκτρα θεολόγη
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης
Χορογραφίες: Τάνια Μιλτένοβα
Σκηνικά-Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου
Φωτογραφία Αφίσας:  Math Studio

39 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρακολούθησα την παράσταση την Τετάρτη 30/03.Ενδιαφέρουσα η παράσταση, με αρκετά κενά όμως σχετικά με την ζωή της χορεύτριας.Αρκετά καλή η κ.Δελάκου, αν κ υπερβολική στις εκφράσεις της σε κάποια σημεία.Ευχαριστώ την Θεατρομάνια για την πρόσκληση!

 2. Πολύ καλή παράσταση. Η πρωταγωνίστρια απέδωσε, με "ηλεκτροφόρα" εκφραστικότητα, κινησιολογική χάρη και υποκριτικό ταλέντο τον αυτοβιογραφικό μονόλογο της ιέρειας του μοντέρνου χορού, Ισιδώρας Ντάνκαν, θυμίζοντάς μας, για άλλη μια φορά, πως δεν υπάρχει πιο ευρηματικός σκηνοθέτης από την ίδια τη ζωή.

 3. Παρακολουθήσαμε την παράσταση στις 23/03/2016. Πραγματικά εξαιρετική η ερμηνεία της κ.Δελάκου. Καταφέρνει μέσα σε 70 λεπτα να αποτυπώσει με τεράστια εκφραστικότητα , ενέργεια και πάθος μια τόσο έντονη προσωπικότητα όσο η Nτάνκαν...Ευχαριστούμε την αγαπημένη μας Θεατρομάνια για την πρόσκληση ...!!!

 4. Παρακολούθησα στις 16/3/16 την παράσταση, ύστερα από παραχώρηση της Ευαγγελίας Φραγκάκου την οποία και ευχαριστώ ιδιαιτέρως !.
  Είναι βασισμένη στην πολυτάραχη ζωή της Ισιδώρας, στους έρωτες που επηρέασαν την τέχνη της, στο σπαραγμό της για τα αδικοχαμένα παιδιά της που δεν πρόλαβε ν’ απολαύσει και στην αγάπη της για το χορό, που έμελλε να την κάνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κ. Ιωάννα Δελάκου πραγματοποιεί μια εξαιρετική ερμηνεία, που καθ΄όλη την διάρκεια της παράστασης, το κοινό δε μπορεί παρά να μη μείνει εκστατικό με την καλλιτεχνική της δεινότητα. Η σκηνή του Θεάτρου Άλφα δικαιωματικά της ανήκει, καθώς σε μια πολύ απαιτητική παράσταση με έντονες εκφράσεις, αδιάκοπες κινήσεις σώματος και αρκετές χορογραφίες καταφέρνει να μαγέψει με την αύρα της και τον τελευταίο θεατή.

 5. Είδα την παράσταση αυτή πέρυσι όταν παιζόταν στο θέατρο Αμιράλ...
  Πραγματικά δεν έχω λόγια για την ερμηνεία και το ταλέντο της συγκεκριμένης ηθοποιού. Σου μαγεύει την καρδιά και το μυαλό με την κίνησή της και την υποκριτική της. Συγκινήθηκα και εντυπωσιάστηκα πολύ. Δεν μου φαίνεται καθόλου απίθανο που συνεχίζεται η παράσταση αυτή.

 6. Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ απόλαυσα μια μοναδική καλλιτεχνική στιγμή: ένα αιθέριο, ανάλαφρο πλάσμα,που λες και βγήκε από τα παραμύθια, μας χάρισε μοναδικές στιγμές συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης.. Η κ. Ιωάννα Δελάκου κατάφερε μέσα σε 75 περίπου λεπτά θεατρικού χρόνου να μετουσιώσει την προσωπικότητα και την πορεία ζωής της μεγάλης χορογράφου, χορεύτριας, διανοούμενης και φέρουσας καινοτόμες και ανατρεπτικές ιδέες Ισιδώρας Ντάνκαν σε μια κατανυκτική διαδικασία γεμάτη ήθος, αλήθεια, γνησιότητα και πλούτο συναισθημάτων.. Οι στιγμές του χορού της που την εξάγνιζαν, την ανύψωναν πνευματικά και την βοηθούσαν ασφαλώς να απαλύνει τον πόνο της ήταν μοναδικές.. Συνδύασε με μοναδικό τρόπο την ερμηνευτική της δεινότητα με τον χορό και την συγκίνηση που αυτός προκαλεί.. Ο χορός ερχόταν αφενώς σαν μια λυτρωτική διαδικασία και αφετέρου σαν μια ολοκλήρωση και δικαιολόγηση της ύπαρξης της στα πλαίσια μιας νέας συμπαντικής αρμονίας.. Το κρίσιμο ερώτημα στην παράσταση ήταν βέβαια αν η τέχνη είναι σημαντικότερο συστατικό στην ζωή μιας καλλιτέχνιδας ή η προσωπική της ζωή.. Σίγουρα η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, εξαρτάται από την προσωπικότητά της, από την πορεία της ζωής της και εν γένει τον κοινωνικό περίγυρο.. Ωστόσο η αίσθησή μου είναι ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο και δίνει στην ζωή νόημα και ουσία..!
  Ευχαριστούμε Ιωάννα Δελάκου για το πάθος σου, την ωριμότητά σου, το φοβερό δούλεμα της ερμηνείας σου όπως βέβαια και τον Θανάση Θεολόγη που σε καθοδήγησε σε σωστά μονοπάτια με την σκηνοθεσία του..! Η παράσταση ήταν ένα όνειρο που σε ταξιδεύει με όχημα την μοναδική ερμηνεία της κ. Δελάκου..!
  Ευχαριστώ πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρακολουθήσω αυτή την μοναδική παράσταση! Να είστε όλοι καλά! Καλή συνέχεια!

 7. Εξαιρετικός ο μονόλογος από την Ιωάννα Δελάκου!! Ηταν παρούσα στην σκηνή με όλο της το είναι!! Εκπληκτικό και το εικαστικό αποτέλεσμα της σκηνοθεσίας!! Σπεύστε!! Σε ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την διπλή πρόσκληση!!!

 8. Εξαιρετική δουλειά και αποτύπωση, μιας τόσης μεγάλης καλλιτέχνιδας! Με σκηνοθεσία, που αμφιταλαντευόταν σε δύο επίπεδα βάθους, επίπεδα ψυχολογικής έξαρσης και πρωτοπρόσωπης αφήγησης και με την Ιωάννα Δελάκου υποκριτικά, να δίνει ζωή σ' αυτή την ιδιαίτερη προσωπικότητα με μεγάλη ευχαρίστηση! Η Ισιδώρα Ντάνκαν ήταν ένας άνθρωπος, που κυριευόταν από το συναίσθημα, όμως ο μόνος, που δεν την πρόδωσε τελικά ήταν η τέχνη της...
  Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!!!
  Θεατρομάνια ευχαριστούμε πολύ, για την πρόσκληση!!!

 9. Μία από τις καλύτερες φετινές παραστάσεις και από τους καλύτερους μονολόγους! Υπέροχη ερμηνεία και αρμονική μουσική επένδυση. Η σκηνοθεσία είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και ιδίως ο τρόπος που παρουσιάζονται γεγονότα που πραγματοποιούνται σε διαφορετικά χρονικά επίπεδα. Αντίστοιχα σκηνοθετικά στοιχεία συναντά κανείς και στην πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη παράσταση "Το σύμπαν του Αϊνστάιν" στο θέατρο Αργώ καθώς και σε αυτή την παράσταση σκηνοθετεί κ. Θεολόγης.
  Θεατρομάνια σε ευχαριστώ για την πρόσκληση!