Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον

Αρχείο Παίχτηκε από 20/09/2023 έως 29/10/2023
στο Σύγχρονο
Κείμενο: Βαλέρια Δημητριάδου
Σκηνοθέτης: Βαλέρια Δημητριάδου
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Βαλέρια Δημητριάδου
Κίνηση: Ειρήνη Μακρή
Ερμηνεύουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Βαγγέλης Αμπατζής, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Κατσανδρή, Χρύσα Κοτταράκου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Μαρία Προϊστάκη, Αθηνά Σακαλή, Θανάσης Χαλκιάς, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Περιγραφή

Οι C. for Circus παρουσιάζουν το έργο «Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον» σε κείμενο και σκηνοθεσία της Βαλέριας Δημητριάδου που θα παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

Περισσότερα

Για πρώτη φορά στα δεκαπέντε χρόνια της συμπόρευσής τους, οι C. for Circus (παρέα με νέους και παλαιότερους συνεργάτες), καταπιάνονται με ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, γραμμένο από μέλος της ομάδας. 

Το έργο πραγματεύεται ένα τρομακτικά επίκαιρο θέμα, μία από τις ισχυρότερες μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking. Υπερεξουσία ανθρώπων στις ζωές άλλων με μόνο κίνητρο το κέρδος, σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που επεκτείνει διαρκώς τη δράση του και ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά - με το να ζουν υπό τη σκιά και τον φόβο του θύτη.

Έντεκα ρόλοι, έντεκα ηθοποιοί, λειτουργώντας σαν ένα σώμα και καταθέτοντας ο καθένας από την σκοπιά του το δικό του κομμάτι, συνθέτουν σταδιακά το παζλ της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη δράση με τη μουσική που παίζουν ζωντανά επί σκηνής.

Σημείωμα της Βαλέριας Δημητριάδου: 

Δεν ξέρω ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω αυτό το έργο. Ίσως ήταν η ανάγκη μου να μιλήσω για κάτι που νιώθω πως αποσιωπάται μεθοδευμένα και συστηματικά από τους «από πάνω».  Ή ίσως η ανάγκη μου να ερευνήσω όσο μπορώ περισσότερο αυτό το άγνωστο μέχρι τώρα για μένα πεδίο. Αυτή η βιαιότητα, με την πλήρη αντικειμενοποίηση του ανθρώπινου σώματος - κατά κύριο λόγο του γυναικείου - είναι κάτι που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους μου. Είναι φορές που νιώθω σαν να υπάρχουν παράλληλοι κόσμοι με αυτόν που ζει ένας μέσος άνθρωπος, με μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Οι traffickers, οι μαφίες και τα κυκλώματα, είναι σαν να μην υπάρχουν φαινομενικά. Σαν να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας και να ξετρυπώνουν μόνο τη νύχτα. Πας ας πούμε στο σούπερ μάρκετ, να ψωνίσεις κάτι για το μωρό σου και μπορεί πίσω σου στη σειρά να περιμένει κάποιος σωματέμπορας που αγοράζει κάτι, ο,τιδήποτε. Ή μπορεί στη διπλανή πολυκατοικία απ’ αυτή που μένεις να ακούς ένα «ζευγάρι» που μαλώνει, αλλά να πρόκειται για κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο. Δε θα πάει ποτέ όμως ο νους σου σε κάτι τέτοιο. Δε θα σκεφτείς ποτέ κάτι τέτοιο, γιατί έχεις την πεποίθηση τρόπον τινά ότι όλα αυτά αποτελούν εξαιρέσεις κι ότι τα βλέπεις μόνο στις ειδήσεις. Κι όμως, χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν καθημερινά θύματα του οργανωμένου εγκλήματος της σωματεμπορίας. Χάνουν το παρελθόν τους, τις οικογένειές τους και παλεύουν με τα θηρία για να καταφέρουν να ξεφύγουν. Τρομάζω όταν συνειδητοποιώ ότι το μέγεθος αυτού του κυκλώματος ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία μου, εξυπηρετώντας ακόμη και κρατικά συμφέροντα και θυμώνω που δεν υπάρχει απόδοση δικαιοσύνης. Οπότε είπα να διοχετεύσω τον θυμό μου σε κάτι που μου είναι γνώριμο και οικείο, την τέχνη. Και ίσως -ποιος ξέρει;- μ’ αυτό τον τρόπο να δώσουμε κι εμείς λίγη παραπάνω ορατότητα σε όλο αυτό.

Σχεδιασμός ήχου: Φοίβος Παπαγιάννης
Βοηθός σκηνοθέτριας: Αντριάνα Ανδρέοβιτς
Στίχοι τραγουδιών: Μαρία Ελισάβετ Κοτίνη
Φωτογραφίες - τρέιλερ: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική επιμέλεια: Indigo creative
Οργάνωση παραγωγής: Πάνος Σκούρας
Εκτέλεση παραγωγής: Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου
Διεύθυνση παραγωγής: Ελντίνα Παπαναστασίου
Γραφείο τύπου - Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Συμπαραγωγή: C. for Circus και Olympia Culture 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη

Φωτογραφίες

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ καλή παράσταση. Έμπειροι ηθοποιοί, συντονισμένη ομάδα. Συγχαρητήρια και στη συγγραφέα, που στο πρώτο της έργο καταπιάνεται με κάτι τόσο ωμό, αλλά ρεαλιστικό και σύγχρονο κι ακόμη περισσότερο που δεν χρυσώνει το χάπι ψάχνοντας χάπι εντ. Ευχαριστώ

 2. Πολύ ωραία και επίκαιρη παράσταση, που αγγίζει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά όλους μας (trafficking). Ο συνδυασμός αφήγησης - δράσης, η ζωντανή μουσική, η δυναμική κίνηση, τα σκηνικά, οι πολύ καλές - ρεαλιστικές ερμηνείες και η σκηνοθετική προσέγγιση μας άρεσαν πολύ!!! Ξεχωριστή η ερμηνεία του Βαγγέλη Αραμπατζή. Συγχαρητήρια σ' όλη την ομάδα!!! Ευχαριστούμε πολύ τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για τις προσκλήσεις!!!!

 3. Καταπληκτική παράσταση! Ευχαριστούμε την Θεατρομάνια που μας έδωσε την διπλή πρόσκληση και έτσι την είδαμε, αλλιώς δεν θα είχε πέσει στο θεατρικό μας ραντάρ. Καλή γραφή για ένα δύσκολο θέμα που μας έσφιξε το στομάχι. Επιτυχημένη σκηνοθεσία και εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς που μας κράτησαν προσηλωμένους και εν θαυμασμώ σε όλη την διάρκεια της παράστασης.

 4. Εξαιρετικη παρασταση!! Πολύ καλή σκηνοθεσία που λειτουργούσε πολύ καλά σε συνδυασμό με το σκηνικό και τους ηθοποιούς, οι οποίοι παρέμεναν συνεχώς στη σκηνή εξυπηρετώντας το έργο. Όλη η ομάδα εξαιρετική στους ρόλους της. Το έργο είναι δύσκολο, δυσάρεστο και βαρύ για θεατές και ηθοποιούς, δοσμένο εξαιρετικά, σαν γροθιά στο στομάχι. Δύσκολο και βαρύ το θέμα, ρεαλιστικές σκηνές βίας και κακοποίησης. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, με έναν επιπλέον έπαινο στον αυτιστικό αδερφό, Βαγγέλη Αμπατζή, που κινησιολογικά και εκφραστικά ήταν άψογος.

 5. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ " ΚΑΙ ΕΦΥΤΕΥΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΝ", ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 24/9, ΣΤΟ "ΣΥΓΧΡΟΝΟ" ΘΕΑΤΡΟ. ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1 ΦΟΡΕΣ. ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ! ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ Κ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΠΑΝΩ Σ' ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ - ΣΚΛΗΡΟ Κ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΤΟ SEX TRAFFICKING.ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ "ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ", ΑΛΛΑ "ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ", ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ Κ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! ΑΚΟΜΑ Κ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΔΟΣΜΕΝΟ - ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ- Η ΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Κ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΗ ΒΑΛΕΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ Κ ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ Σ' ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΟΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ 3 ΝΕΑΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ Κ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ, Η ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΑΚΑΛΗ, Η ΧΡΥΣΑ ΚΟΤΤΑΡΑΚΟΥ Κ Η ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΕΣΤΑΚΗ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΑΛΕΝΤΟ! ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Κ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΜΠΑΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΩΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ. ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

 6. καλοστημενη παράσταση,αρκετά ωμή αναλόγως του θέματος που πραγματευεται. Σε κάνει να σκέφτεσαι πράγματα που δεν σε υποψιαζαν καν στο παρελθόν.
  Πολύ καλές ερμηνείες. Θα ήθελα να την ξαναδώ!
  Ευχαριστούμε τη θεατρομανια για την ευκαιρία!

 7. Εξαιρετική παράσταση! Συγχαρητήρια στην Βαλέρια Δημητριάδου που κατάφερε να μας μεταφέρει στην ζοφερή πραγματικότητα του sex trafficking. Το έργο ήταν γροθιά στο στομάχι, δυνατό, επίκαιρο, καθηλωτικό, συγκλονιστικό.
  Αληθινό, σκληρό αλλά όχι ωμό γιατί με την υποδειγματική σκηνοθεσία της εμβάθυνε στο θέμα " προστατεύοντας" όμως και τον θεατή. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών ήταν εξαιρετικές. Με προβλημάτισε έντονα η παράσταση... γιατί δυστυχώς ζούμε μέσα σ'αυτήν ακριβώς την τρομακτική κοινωνία που οι ανθρώπινες ψυχές απαξιώνονται στον βωμό του χρήματος.
  Άλλη μια αξιόλογη παράσταση απ'το Σύγχρονο θέατρο που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Ευχαριστώ πολύ θεατρομάνια για την πρόσκληση!!!