Κάζιμιρ και Καρολίνα

Αρχείο Παίχτηκε από 22/03/2023 έως 27/04/2023
στο Βαφείο - Λάκης Καραλής
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Δραματουργία: Αγγελική Καρυστινού
Σκηνοθέτης: Αγγελική Καρυστινού
Σκηνογραφία: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Κίνηση: Μαρία Γοργία
Ερμηνεύουν: Γιώργος Γιέτος, Μαίρη Καραμπίνα, Γεωργία Κοκκίνου, Μαρία Κουρή, Ελευθερία Μάζαρη, Πολύκαρπος Μόσχος, Οδυσσέας Παγουλάτος, Ιωάννης Τζιώνας

Περιγραφή

Ένα αγόρι, ερωτεύεται ένα κορίτσι. Ένα κορίτσι, ερωτεύεται ένα αγόρι. Μια ιστορία από αυτές που συμβαίνουν στη ζωή…

Περισσότερα

Βρισκόμαστε στη Γιορτή της Μπίρας του Μονάχου. Ένα ερωτευμένο ζευγάρι ξεκινά για το πανηγύρι, αλλά κάπου στην πορεία θα ανακαλύψει πως η αγάπη του δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ο Κάζιμιρ μένει άνεργος και βουλιάζει στην οργή και την κατάθλιψη, η Καρολίνα θέλει να βελτιώσει τη ζωή της και να αναρριχηθεί κοινωνικά.

 

Γύρω τους θα βρεθούν διευθυντές, σύμβουλοι, φιλόδοξοι υπάλληλοι, κορίτσια που πουλάνε τον έρωτα για να επιβιώσουν, μαφιόζοι και ναρκομανείς καταθλιπτικές γυναίκες. Κάπου ανάμεσα στο όνειρο και στη ζοφερή αλήθεια, η Καρολίνα θα αγγίξει για λίγο το όνειρο που υπόσχονται τα καινούργια Ζέπελιν που σκίζουν τους  αιθέρες,  για να κατρακυλήσει πίσω στην ωμή καθημερινότητα της ήττας και της πείνας.

Ο Έντεν Φον Χόρβατ τοποθετεί τη δράση του έργου του μετά από την Ύφεση του 1929, που έφερε την Δημοκρατία της Βαϊμάρης σε δεινή οικονομική κατάσταση, προετοίμασε την άνοδο του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος υπό την αρχηγία του Αδόλφου Χίτλερ και οδήγησε τελικά στην εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος το 1933.

«Το Κάζιμιρ και Καρολίνα», μια ρομαντική ιλαροτραγωδία του 1932, είναι ένα συναρπαστικό μείγμα απόλαυσης και καταστροφής.  Αυτή η γλυκόπικρη  ιστορία δύο  νέων  που χωρίζουν σε ένα σκηνικό οικονομικής και πολιτικής αστάθειας είναι ένα από τα πιο συχνά θεατρικά έργα στον γερμανόφωνο κόσμο από τη μεγάλη ύφεση του 2008. Μια ύφεση που έχει επηρεάσει ποικιλοτρόπως και τη χώρα μας, οπότε οι αναλογίες με το σήμερα  παραπάνω από εμφανείς και γίνονται η αφορμή για μια βιτριολική σάτιρα, που πραγματεύεται πανανθρώπινα ζητήματα, άλυτα στο διηνεκές.

Αντιπαραβάλλοντας το προσωπικό δράμα με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα, ο Χόρβατ διαπιστώνει με πίκρα πως οι δυο «αυτές σφαίρες συνδέονται και μάλιστα με τρόπο ολέθριο» και αναρωτιέται τελικά ποιος ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει; Οι άνθρωποι; «Μα, οι άνθρωποι δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί», σημειώνει ίσως ο πιο συμπονετικός συγγραφέας του πολιτικού θεάτρου. Είναι όμως  άμοιροι ευθυνών;

Βίντεο: Οδυσσέας Παγουλάτος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νάγη Παρασκευοπούλου, Γεωργία Κοκκίνου
Φωτογραφίες: Αρχοντούλα Μαρούση
Τρέιλερ: Δώρα Πανταζοπούλου

Φωτογραφίες

Βίντεο

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ιδιαίτερη παράσταση. Ένα βαρύ κείμενο, που είχε πολλά πράγματα να πει και πολλά θέματα να θίξει: ανεργία, ανισότητα πλούτου, ανερχόμενος ναζισμός, κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις κτλ. Το ανέβασμα δεν το βοήθησε πολύ: μια σκηνή χωρισμένη στη μέση με μία κολώνα, 8 ηθοποιοί διάσπαρτοι πάνω σε αυτήν σε διαφορετικά σημεία να παίρνουν το λόγο και να δρουν σχεδόν ταυτόχρονα, χωρίς να ξέρεις πού να κοιτάξεις. Αξιοπρεπείς ερμηνείες, αλλά δυσκολευόσουν να τις παρακολουθήσεις όλες. Ίσως να ήταν αυτό και το ζητούμενο, να δοθεί η εικόνα του χάους της συγκεκριμένης περιόδου της Γερμανίας. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

  2. Υπέροχη παράσταση με νέους πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς πρόκειται για την ιστορία ενός ζευγαριού στην εποχή του 1929 όπου χρηματιστηριακό κραχ και οικονομική κρίση έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανέχεια , ύφεση , ανεργία προανάκρουσμα της επερχόμενης φασιστικής λαίλαπας. Μέσα σε αυτή την κατάσταση η αγάπη τους δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα . Ιδιαίτερη μνεία για τον αφηγητή της παράστασης. Ευχαριστούμε πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την υπέροχη παράσταση που μας προσφέρατε.