Κλειδαρότρυπα

Αρχείο Παίχτηκε από 03/03/2023 έως 07/04/2023
στο Δρόμος
Διάρκεια: 90' (Χωρίς Διάλειμμα)
Συγγραφέας: Μαρίτα Κωστοπούλου
Σκηνοθέτης: Μαρίτα Κωστοπούλου
Σκηνογραφία: Μαύρα Καραφύλη
Κοστούμια: Μαύρα Καραφύλη
Φωτισμοί: Μαρίτα Κωστοπούλου
Ερμηνεύουν: (Αλφαβητικα) Χρυσούλα Καραπιπέρη, Γιάννης Κουκουβίνος , Μαρίτα Κωστοπούλου, Ελένη Ορνεράκη, Θωμάς Παπαδάκης, Χρήστος Παρδάλης

Περιγραφή

Το ανατρεπτικό έργο «Κλειδαρότρυπα» της Μαρίτας Κωστοπούλου έρχεται στο Θέατρο Δρόμος για να συνεπάρει όποιον τολμήσει να κοιτάξει μέσα της.

Περισσότερα

ΥΠΟΘΕΣΗ

Σχεδόν εγκλωβισμένοι βρίσκονται οι ήρωες στο σαλόνι ενός σπιτιού όπου «τα χρόνια περνάνε, ο καιρός αλλάζει μα το ρολόι μένει πάντα το ίδιο». Μία απώλεια έχει γονιμοποιήσει τη φαντασία και έχει πυροδοτήσει συγκρούσεις στην οικογένεια διότι ο καθένας έχει διαφορετική άποψη για όσα συμβαίνουν.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η Ιόλη, όπου μονάχη υπερασπίζεται έναν έρωτα επικίνδυνο, μη αποδεκτό. Ώσπου ένας άλλος άντρας εμφανίζεται και της προσφέρει ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο δείκτης του ρολογιού τρέχει, αλλάζουν όσα θα ήθελε να παραμείνουν ίδια. Έτσι, φτάνει και για εκείνη η στιγμή όπου καλείται να δώσει την αναπόφευκτη μάχη.

Η Ιόλη είτε θα αγωνιστεί ώστε να διατηρήσει το όνομα της, μένοντας πιστή σε όσα πρεσβεύει, είτε συμβιβαζόμενη θα το θυσιάσει, προκειμένου να γίνει όσα τη θέλουν «οι όλοι».

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Είναι απαγορευμένο να κατασκοπεύεις από μια «Κλειδαρότρυπα». Όμως ποιος να αρνηθεί ότι πέρασε ολάκερη τη ζωή του έτσι; Συνεχώς να αντικρίζει έναν υπερχειλισμένο από αλήθειες και ιδέες κόσμο, τοποθετημένος σε μια περιορισμένη οπτική γωνία.

Έτσι και το έργο προσκαλεί τον θεατή να βιώσει όσα συμβαίνουν πίσω από την πόρτα ενός σπιτιού. Όμως κάθε φορά που εκείνος βολεύεται στην πραγματικότητα που του προσφέρεται, το έργο αλλάζει την οπτική και έτσι όλα ανατρέπονται !

Διότι, σε εκείνο το σπίτι η Μνήμη και η Ανάγκη συνδημιούργησαν μορφές ανθρώπινες. Και παρότι αυτές τρέφονται, ξεδιψούν, αγγίζονται και ερωτεύονται, ο θεατής καλείται να ανακαλύψει ποια ύπαρξη είναι αληθινή από όσες προσπαθούν τόσο απελπισμένα να επιβιώσουν.

Η «Κλειδαρότρυπα» ταράζει τις θεμελιωμένες αντιλήψεις καθώς οι ήρωες της, σε μια διελκυστίνδα δραματικού περιεχομένου και κωμικής μορφής, κοιτάζουν το γίγνεσθαι χρησιμοποιώντας ένα ραγισμένο κάτοπτρο. Εκεί αντηχεί η απεγνωσμένη φωνή της γυναίκας που προσμένει τον εραστή της, του παιδιού που ψάχνει τη μητέρα, καθώς και της ψυχή που ορθώνεται αναζητώντας την καταγωγή της.

Το έργο είναι μια υπενθύμιση στο σύγχρονο άνθρωπο, οποίος περιφέρεται υπερφορτωμένος από γνώμες, αντιλήψεις και κοινωνικά πρότυπα ότι όλα αυτά που κουβαλάει δεν είναι δικά του. Και έχει την επιλογή είτε να πορεύεται στη ζωή του ως γέννημα των άλλων, είτε ως δημιούργημα του δικού του εαυτού.

Ωστόσο, προκειμένου να ξεχωρίσει το αληθινό από το κίβδηλο θα πρέπει να αμφισβητήσει τα πάντα. «Οι ιδέες είναι για να πεθαίνουν»,έτσι οι επίπλαστες καταρρέουν στη λήθη ενώ οι αθάνατες επιστρέφουν δυνατότερες.

Υπεύθυνος διανομής ρόλων: Κλειώ Καμπόλη

Σκηνοθεσία trailer: Εμμανουήλ Γ. Μαύρος

Post Production & Editing: Μανώλης Πετρής

Φωτογραφίες

Βίντεο

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστώ πολύ την θεατρομανια για την πρόσκληση! Ξεκινώντας την κριτική μου θα ήθελα να πω μπράβο στους ηθοποιούς για την προσπάθεια τους! Όσο αναφορά το έργο ήταν πολύ ιδιαίτερο. Μια ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική παράσταση σε εναν όμορφο χώρο. Μου είναι όμως δύσκολο να περιγράψω περισσότερο την υπόθεση χωρίς να κάνω σπόιλερ, άρα άμα θέλεις να δεις κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα που θα σε βάλει σε σκέψεις, στο προτείνω!