Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα

Αρχείο Παίχτηκε από 22/11/2016 έως 09/04/2017
στο Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης
Συγγραφέας: M.Yourcenar
Σκηνοθέτης: Γιάννης Νικολαΐδης
Ερμηνεύουν: Φωτεινή Φιλοσόφου

Περιγραφή

Η παράσταση εκφράζει την οργή και την απελπισία της γυναίκας, που προέρχεται από την απόρριψη του συντρόφου της και την οδηγεί στην ήττα και στο χάος της τυφλής εκδίκησης, σε ένα αποτέλεσμα που δεν έχει επιστροφή. Το έργο είναι μια σύγχρονη τραγωδία πάθους και πικρής διαπίστωσης, που οδηγεί στα ανθρώπινα αδιέξοδα των μοιραίων και θυελλωδών ερώτων.

Περισσότερα

Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ, σε συνεργασία με τον Πολυχώρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, (Σπάρτης 14, πλατεία Αμερικής), θα παρουσιάσει από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου στις 9.30 το βράδυ και κάθε Τρίτη την ίδια ώρα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, το έργο της M.Yourcenar «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα». Το ρόλο της Κλυταιμνήστρας ερμηνεύει η Φωτεινή Φιλοσόφου. Σκηνοθεσία Γιάννης Νικολαΐδης. Κοστούμια Όλγα Σχοινά και μουσική επιμέλεια Κ. Σαρίδης.

Εγώ η Κλυταιμνήστρα σας μιλώ εκ μέρους των γυναικών και σας δηλώνω ότι είμαι αθώα. Ο Αγαμέμνονας μ' έσπρωξε στην αγκαλιά ενός γελοίου εραστή, που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το μέσον της εκδίκησης όλων των γυναικών στο πρόσωπό μου.

Είμαι ακόμα ερωτευμένη μ αυτόν τον άνδρα και ομολογώ ότι πάλι θα τον σκότωνα σε κάποιο λουτρό για να ξεπλύνει με το αίμα του την ντροπή της αδυναμίας μου. Δεν μπορείς όμως να ξανασκοτώσεις ένα νεκρό... Τον περίμενα τούτον τον άνδρα από τη μήτρα της μάννα μου ακόμα.

Η συγγραφέας κινείται στα όρια του μύθου των Ατρειδών και βάζει την ηρωίδα να κάνει συχνές διαχρονικές αναφορές σ αυτόν.

Την τοποθετεί ενώπιον ενός δικαστηρίου και στη διάρκεια της απολογίας της θα ξεδιπλώσει ολόκληρη τη ζωή της.

Το έργο αφήνει στον κάθε θεατή το περιθώριο της ετυμηγορίας

«Θα ξαναβρώ αυτόν τον Άνδρα σε κάποια γωνιά της Κόλασής μου....Αφού ο Χρόνος είναι από αίμα Ζωντανών η Αιωνιότητα πρέπει να τρέφεται από αίμα φαντασμάτων....Λοιπόν εκείνος θα γυρίσει για να με περιφρονήσει: θα χαϊδέψει μπροστά μου την άχρωμη Τουρκάλα μάγισσά του, που ναι συνηθισμένη να παίζει με τα κόκκαλα από τους τάφους. Τι θα κάνω τότε; Δεν μπορείς βέβαια να σκοτώσεις πάλι έναν νεκρό» (Απόσπασμα από το «Κλυταιμνήστρα ή το Έγκλημα»)

Επίσης η παράσταση « ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ ή το έγκλημα» της Marguerite Yourcenar θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Τέχνης ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ + στο κοινό της Πάτρας την Παρασκευή 11 Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Νοεμβρίου 9.15 μμ, στον Τόπο Τεχνών Χώρα (Λελέικα Υπάτης) το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 9 μμ και στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, 9 μμ.