Κοσμάς ο Αιτωλός

Αρχείο Παίχτηκε από 25/10/2017 έως 01/04/2018
στο Κνωσός
Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθέτης: Μιχάλης Σδούγκος
Σκηνογραφία: Μιχάλης Σδούγκος
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Ερμηνεύουν: Λάμπρος Τσάγκας, Χρίστος Τσάγκας(Αφηγητής)

Περιγραφή

Το έργο «Κοσμάς ο Αιτωλός» ανεβαίνει στη Θεατρική  Σκηνή του Θεάτρου Κνωσός, ως παράσταση που θα περιλαμβάνει μια πρωτοτυπία για τα θεατρικά δρώμενα. Ο Λάμπρος Τσάγκας που υποδύεται τον Πατροκοσμά, θα έχει ως «συνομιλητή» του τον αείμνηστο αδελφό του Χρίστο Τσάγκα, που με ηχογραφημένη τη φωνή του, θα αποτελεί τη συνείδησή του.

Περισσότερα

Το έργο αυτό, παίχτηκε το 2011 και επαναφέρεται στο σανίδι, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Θεάτρου Κνωσός, που ίδρυσαν τα δύο αδέλφια Χρίστος και Λάμπρος Τσάγκας. Εκτός της υπόθεσης του έργου που επικεντρώνεται όχι στο θρησκειολογικό μέρος, αλλά στην φράση του Κοσμά του Αιτωλού «ανοίξτε σχολειά», η ατμόσφαιρα είναι συναισθηματική ηλεκτρισμένη καθώς τα δυο αδέλφια ηθοποιοί και σκηνοθέτες, ο ένας εν ζωή και ο άλλος εν ουρανοίς, σμίγουν μέσω της τεχνολογίας. Άλλωστε το έργο αυτό υπήρξε και το τελευταίο της ζωής του αείμνηστου Χρίστου Τσάγκα και αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ο αδελφός του Λάμπρος, επιθυμεί να το αναδείξει μέσα από μια θεατρική οπτική, δίχως ακρότητες και προκαταλήψεις.

Γιατί σπουδαιότερος σύμμαχος της ζωής και της ιστορίας, είναι η τέχνη και δη του θεάτρου…

ΠΕΡΙ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, [1714 – 1779] ο επονομαζόμενος Πατροκοσμάς, υπήρξε μια σπουδαία μορφή της χριστιανοσύνης. Ως  ιερομόναχος  επιδόθηκε σ’ έναν αγώνα αφύπνισης των υπόδουλων Ρωμιών μέσω της παρότρυνσης του ανοίγματος σχολείων. Πίστευε πως τα γράμματα αποτελούν τη βάση για να έρθουν καλύτερες μέρες, γι’ αυτό και περιόδευσε σε αναρίθμητες πόλεις και χωριά διδάσκοντας τα ευαγγέλια, που γράφτηκαν σε γλώσσα ελληνική. Κάποιοι συνδέουν την  δράση του με τον παλιότερο θρησκευτικό ουμανισμό «Φτιάξτε σχολειά δεν βλέπετε πως αγρίεψε το Γένος μας από τη αμάθειαν και εγινήκαμεν ως τα θηρία; Τα πάντα από το σχολείον τα μανθάνομεν, διατί χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος. Καλύτερα να έχεις εις την χώραν σου σχολείον ελληνικόν, παρά να έχεις βρύσες και ποταμούς, διατί η βρύσις ποτίζει το σώμα, το δε σχολείον ποτίζει την ψυχήν».

Υπάρχουν όμως και απόψεις που ποικίλουν όσον αφορά τις προθέσεις του Κοσμά του Αιτωλού. Άλλοι θεωρούν ότι εξέφραζε αντι- εβραϊσμό, άλλοι πως εναντιώνονταν στους κοτζαμπάσηδες και τον πλούτο και άλλοι πως στόχευε στους παπικούς, τους Αλβανούς και τους Τούρκους. Υπήρχαν κι εκείνοι που εκτιμούσαν πως μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1770  στην Πελοπόννησο, κατά την περίοδο των Ορλοφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Αναμφίβολα υπήρξε μια ιστορική μορφή που σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τον τιμά ως Άγιο. Οι περιοδείες του σε συνδυασμό με τις διδαχές του,  συνέβαλαν στην δημιουργία ενός μύθου, που όμως υπεύθυνοι να τον κρίνουν με στοιχεία και αντικειμενικότητα, είναι οι ερευνητές και οι ιστορικοί. Συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο του 1779 στο χωριό Κολικόντασι, κοντά στην πόλη του Βερατίου στην σημερινή Αλβανία. Στο κήρυγμα του αναφερόταν στις σχέσεις των ατόμων, της αγοράς, στις σχέσεις ανδρών και γυναικών και γενικότερα σε σχέσεις που ανάγονται στην ελλειμματική συνείδηση περί «κακού». Η προτροπή του για παιδεία,  μέσω της κατανόησης των ιερών Γραφών, συνίστατο στην ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, όχι όμως και της ελληνικής σκέψης  που αναμφίβολα είναι κάτι διαφορετικό.

Βοηθός Σκηνοθέτης: Δανάη Καλαχώρα
Φωτογραφία: Αιμίλιος Πέτρου (Φωτογραφία Χρίστου Τσάγκα: Χαρά Μπιρμπίλη)
Υπεύθυνη marketing: Ράνια Παπαδοπούλου
Δημόσιες Σχέσεις: Γιάννα Ακριβού
Υπεύθυνη Παραστάσεων: Βούλα Αλεξοπούλου
Παραγωγή: Θέατρο Κνωσός

52 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξαιρετικη παρασταση! Μου αρεσε πολυ η ερμηνεια του Λαμπρου Τσαγκα και βρηκα πολυ εντυπωσιακη την αφηγηση του αδερφου του Χριστου. Ευχαριστω τη Θεατρομανια για την ευκαιρια που μου εδωσε να παρακολουθησω αυτην την τοσο ενδιαφερουσα παρασταση.

 2. Ήθελα να μάθω για τον Κοσμά και έμαθα από έναν ηθοποιό που μου φάνηκε σαν ήταν ο Κοσμάς ο ίδιος, τόσο καλός ήτανε! Ένα σημείο μου χτύπησε : ο Κοσμάς συμβούλευσε το διαζύγιο οταν η γυναίκα ή ο άνδρας πάει με κάποιον άλλο, ενώ τώρα ακόμα στην καθολική εκκλησία το διαζύγιο είναι απαράδεκτο. Αυτή η κάμψη θέση του Κοσμά, την νομίζω πιο

 3. Η ερμηνεία του κ.Τσάγκα καθηλωτική! Η ιδέα για την παράσταση εξαιρετική. Σε μια εποχή που όλα ισοπεδώνονται στο βωμό της εμπορικότητας πραγματικά κάνατε τη διαφορά. Παρόλ'αυτά θεωρώ ότι θα έπρεπε να δίναται περισσότερη έμφαση στις διδαχές του απ'ότι στα οδοιπορικά του. Σας ευχαριστώ πολύ για τις προσκλήσεις .

 4. Εξαιρετική παράσταση.
  Ο κος Τσάγκας μας μάγεψε με την υπέροχη ερμηνεία του !
  Ευχαριστούμε πολύ Theatromania και το θέατρο Κνωσσός για την ευκαιρία που μας χάρισαν να απολαύσουμε αυτή την παράσταση, που με τα βαθειά της νοήματα μας βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι!

 5. Κέρδισα την παράσταση για το περασμένο Σάββατο, αλλά δυστυχώς μπήκα καθυστερημένα στο email μου για να ενημερωθώ και τελικά είχα κερδίσει χωρίς να το ξέρω και δυστυχώς έχασα την παράσταση. Μακάρι να μπορέσω μια άλλη φορά.
  Σας ευχαριστώ!

 6. Εξαιρετικό έργο,ο Λάμπρος Τσάγκας μας συγκινεί και μας ταξιδεύει στη βιογραφία και στη διδασκαλια του πατρο-Κοσμά για τη σπουδαιοτητα της παιδειας αλλα και υπέρ της ισότητας σε μια κοινωνια, τοτε και σημερα.Αληθεια ποσο διαχρονικος.Η συνομιλία με τη "συνείδησή" του τον αδερφό του Χρίστο δημιουργει μια κατανυκτική ατμόσφαιρα!Πολλά συγχαρητήρια!Ευχαριστω το θεατρο Κνωσος και τη Θεατρομανια.

 7. Πολύ καλή παράσταση!
  Συγχαρητήρια για την ερμηνεία του πρωταγωνιστή, ο οποίος προσπάθησε αβίαστα και φυσικά να μας μεταφέρει ιστορικά γεγονότα και καταστάσεις της εποχής με τρόπο διδακτικό.
  Ευφάνταστη η φωνή που συμμετέχει και αντιπροσωπεύει τη θύμιση, τη συνείδηση ή την ανάμνησή του.
  Περάσαμε ένα όμορφο απόγευμα.
  Ευχαριστούμε πολύ.

 8. Καταπληκτική παράσταση, υπέροχης και δυνατή ερμηνεία. Δεν αδικεί ούτε τον μοναχό Κοσμά ούτε τον οραματιστή του Γένους μας. Τη προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι μία πιοτική διασκέδαση για σας και την παρέα σας. Αξίζει συγχαρητηρίων ο Λάμπρος Τσάγκας. Αιωνία η μνήμη του αδελφού του που ακούγεται η καταπληκτική, επιβλητική φωνή του σε όλη την παράσταση.

 9. Συγχαρητήρια για αυτού του επιπέδου την παράσταση! Την είδα με παιδί δημοτικού σχολείου και κατανόησε το βίο του Κοσμά του Αιτωλού. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλό να δουν την παράσταση και παιδιά Δημοτικού Σχολείου.

 10. Υπέροχη παράσταση.Υπέροχος ο κύριος Λάμπρος Τσάγκας και καθηλωτικός, συγκινητική και η συνύπαρξη με τον αδερφό του.Μια διδακτική παράσταση για έναν άνθρωπο που αγαπούσε την παιδεία και κύριο μέλημα του και προτροπή του ήταν να φτιαχτούν σχολειά ,όπως πολλές φόρες είπε κατά την διάρκεια της παράστασης.Ευχαριστούμε Θεατρομάνια για τις προσκλήσεις!!!Αξίζει να την δεις 100%!!

 11. Ηταν μία εκπληκτκή παράσταση.Εξαιρετική η ερμηνεία του Λάμπρου Τσάγκα.Με ενθουσίασε ιδιαίτερα το ευρηματικό τέχνασμα της συνύπαρξης με τον αδερφό του.Πρόκειται για μία εκρηκτική προσωπογραφία του μεγάλου διδασκάλου του γένους πλαισιωμένη με πολλά ιστορικά στοιχεία.Πολλα
  συγχαρητήρια!!!

 12. Συγκινητική παράσταση και όντως όπως γράφει και η Μαρία, μας θύμισε ιστορικές λεπτομέρειες που είχαμε ξεχάσει αλλά και πράγματα που κάποιοι δεν τα ξέραμε, όπως ότι ο πατρο-Κοσμάς κήρυττε και υπέρ της ισότητας.

 13. Εξαιρετική παράσταση,πολύ καλή ερμηνεία με θέμα το οποίο έχει μεγάλη ιστορική αξία γιατί μας δίνει την άρρηκτη σχέση της ορθοδοξίας με την ελληνική ψυχή κ τον ειδικό ρόλο των πατέρων της εκκλησίας στην αναμόρφωση της ελληνικής συνείδησης κ στην καλλιέργεια επαναστατικού πνεύματος που οδήγησε στην απελευθέρωση. Όλη αυτή η πιστότητα σε αυτό το έργο.

 14. Πολύ ποιοτική,συγκινητική,ατμοσφαιρική παράσταση.Ο Λάμπρος Τσάγκας καταπληκτικός και πειστικός,σαν να ήταν ο ίδιος στον ρόλο που κλήθηκε να ερμηνεύσει,του Κοσμά Αιτωλού.Επιπλέον,ωραίο κείμενο με σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τον βίο του Κοσμά Αιτωλού.Αξιοσημείωτη και συγκινητική ταυτόχρονα η ηχογραφημένη φωνή του αδερφού του Χρίστου Τσάγκα που δεν είναι πλέον εν ζωή.Έμαθα αρκετά πράγματα που δεν ήξερα.Την προτείνω.Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ.

  • Πολύ καλή παράσταση με καθηλωτικό τον Λάμπρο Τσάγκα. Ο φωτισμός, ο ήχος, ο ηθοποιός και η αφήγηση ήταν άψογα συντονισμένα. Ένα μείον θα μπορούσε να ήταν κάποιες στιγμές που έσβηναν τα φώτα τελείως και επικρατούσε στην αίθουσα απόλυτο σκοτάδι. Ευχαριστούμε για τις προσκλήσεις.