Leopold ή κόβοντας τα δάχτυλα του κοινού

Αρχείο Παίχτηκε από 23/10/2022 έως 25/10/2022
στο Αλκμήνη
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Δραματουργική επεξεργασία: Γεωργία Δρακάκη
Σκηνοθέτης: Κατερίνα Μπουζάνη
Σκηνογραφία: ΚΛΕΨύΔΡΑ
Ερμηνεύουν: Γεωργία Αλιφέρη, Νέδα Αντωνοπούλου, Αριστέα Γεροδήμου, Ευαγγελία Ζερβά, Εύη Κοκκοφίτη, Μυρσίνη Κωνσταντοπούλου, Ζωή Ναούμ, Σμαράγδα Ξεφτεράκη, Γιώργος Πανταβός, Γιούλη Σταυροπούλου, Απόστολος Τσακαλίκας
Παίζουν μουσική: Αποστόλης Παπανικολάου

Περιγραφή

Το LEOPOLD είναι ένα κείμενο που γυρεύει την κυριολεξία – για να την αντικρίσει αμήχανα στην απερίγραπτη απορία της συλλήπτριας αφετηρίας του. Το συναισθηματικό σοκ της επίσκεψης στα Ορφανοτροφεία αλλά (αλίμονο) και στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα με έκανε να ανακαλέσω μια αφήγηση οργής για ένα αδιανόητο έγκλημα το οποίο η Δύση τοποθέτησε στα θεμέλια του πολιτισμού της.

Περισσότερα

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης έχει πει για το συγκεκριμένο έργο του:

Για την δική μου οπτική, τα 12 έως 20 εκατομμύρια των δολοφονημένων Κονγκολέζων (ακόμη και η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο νούμερα είναι απερίγραπτα ντροπιαστική) δεν είναι μονάχα το έγκλημα ενός αρχιδολοφόνου και των υπαλλήλων του (του Λεοπόλδου B΄ και των εφιαλτικών μισθοφόρων του) είναι το έγκλημα όλων των κοινωνιών της Δύσης που αναδιάταξαν την καθημερινότητά των πολιτών τους, το παρόν και το μέλλον τους πάνω στο αιματοβαμμένο καουτσούκ του Κονγκό.

Είναι το έγκλημα των προπατόρων μας και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το αίμα των δολοφονημένων, ακρωτηριασμένων, βασανισμένων, κομματιασμένων, σκλαβωμένων μαύρων του Κονγκό πέφτει πάνω σε εμάς και στα παιδιά μας.

Με άλλα λόγια, πιστεύω πως είμαστε ένοχοι – εγγόνια ενόχων και γεννήτορες ενόχων…

 

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η θεατρική ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ ιδρύθηκε από την ηθοποιό, σκηνοθέτη, δασκάλα υποκριτικής τέχνης Κατερίνα Μπουζάνη με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε ερασιτέχνες ηθοποιούς να εκπαιδευτούν μέσα από τον δρόμο της αυτο-βελτίωσης και της αυτογνωσίας, στα πρότυπα ενός επαγγελματικού πλαισίου & να δουλέψουν πάνω σε σύγχρονες τεχνικές που επικρατούν παγκοσμίως. Η ομάδα κινείται με άξονα την αλληλεγγύη, έχοντας ως στόχο την εσωτερική μετακίνηση και καταπιάνεται με κοινωνικά θέματα όπου η βάση τους στηρίζεται στο θέατρο ντοκουμέντο και στο “in your face theatre”. Η ομάδα μας διαθέτει στο ενεργητικό της, 23 βραβεία από συμμετοχές σε πανελλήνια φεστιβάλ θεάτρου για τις παραστάσεις SOSiety, Res, Γάζα- Αληθινές Μαρτυρίες & Το 3ο Κύμα αποσπώντας βραβεία Κοινού, Καλύτερων Παραστάσεων, Σκηνοθεσίας, Χορογραφίας, Ερμηνειών, Αφίσας, Σκηνικών, Sound design, Πρωτότυπης μουσικής, Φωτισμού κ.ά. Επίσης παραστάσεις μας έχουν φιλοξενηθεί σε αθηναϊκά θέατρα και θεατρικά festivals.

Φωτογραφίες

Βίντεο