Λωξάντρα

Αρχείο Παίχτηκε από 07/11/2018 έως 21/04/2019
στο Βεάκη
Κείμενο: Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου
Διασκευή: Άκης Δήμου
Σκηνοθέτης: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνογραφία: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογραφία: Δήμητρα Γρατσιούνη
Ερμηνεύουν: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά 

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κατερίνα Αντωνιάδου, Σάρα Εσκενάζη, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Χρήστος Πλαϊνης, Γιάννης Σαμσιάρης, Αναστασία Τσιλιμπίου, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη
Τραγουδούν: «Τραγουδίστρια Ευθαλία» η Ελένη Τσαλιγοπούλου 
Παίζουν μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης(Σαντούρι-Μουσική), Χρυσάνθη Τζοβάνη(Ούτι-Κρουστά0

Περιγραφή

Στη σκηνή του εκ βάθρων ανακαινισμένου ιστορικού θεάτρου Βεάκη, ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και μουσικών, με επικεφαλής την Ελένη Κοκκίδου (Λωξάντρα), τον Γιώργο Αρμένη (Δημητρός), τον Μιχάλη Μητρούση, την Ευαγγελία Μουμούρη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου (τραγουδίστρια Ευθαλία) ζωντανεύουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια, τις γεύσεις και τις μυρωδιές μιας ξεχασμένης Ελλάδας.

Η «Λωξάντρα», βασισμένη στο συναρπαστικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη είναι μια γοητευτική παράσταση-ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας.

Περισσότερα

θρυλική κοκόνα από την Πόλη

Τέλη 19ου αιώνα-αρχές 20ου. Μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ζει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητάς, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Στον πυρήνα της, η κοκόνα Λωξάντρα. Μια λαϊκή γυναίκα που έχει αγάπη για τη ζωή και τους γύρω της. Πανέξυπνη, στοργική, αλλά και χαρισματική μαγείρισσα. Σημειώστε ένα από τα μυστικά της: «Τη σαρδέλα καλά να τη λαδώσεις πρέπει και μετά πάνω σε κληματόφυλλα να την ψήσεις-όλα εγώ θα σε τα λέω;». Στην παράσταση θ’ αποκαλύψει περισσότερα!

Η Λωξάντρα δεν είναι γέννημα συγγραφικής φαντασίας, αλλά πρόσωπο υπαρκτό. Συγκεκριμένα, η γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου. Η τελευταία το 1962 και σε ηλικία 65 χρονών μετέφερε στο ομώνυμο μυθιστόρημα την ιστορία αυτής της δυναμικής γυναίκας, περιγράφοντας παράλληλα με χιούμορ και ζηλευτή ζωντάνια τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης.

Ελάτε, λοιπόν, να θυμηθούμε οι παλαιότεροι και να μάθουμε οι νεότεροι τα παλιά, να γελάσουμε και να συγκινηθούμε. Και πού ξέρετε, ίσως η Λωξάντρα σας φιλέψει και λίγο από τον ξακουστό χαλβά της.

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού 
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου 
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη 
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη 
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Φωτογραφίες

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Υπέροχη παράσταση. Τα κοστούμια τα σκηνικά όπως επίσης και οι ερμηνείες σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή. Η φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το έργο και την εποχή. Η κυρία κοκκιδου με τον κύριο Αρμένη πλαισιωμένοι από τους νεώτερους καλλιτέχνες απογειώνουν την παράσταση η οποία δεν αφήνει τον θεατή στιγμή να πλήξει.

  2. Συγκλονιστική παράσταση με έντονα συγκινησιακά στοιχεία. Στα θετικά της βραδιάς οι υπέροχες ερμηνείες των ηθοποιών, τα ωραία κουστούμια και σκηνικά και φυσικά ο όμορφος τρόπος μεταφοράς του βιβλίου σε θεατρικό έργο. Στα αρνητικά στοιχεία η μη σωστή επιλογή του θεάτρου καθώς πολλές θέσεις δεν είχαν οπτική στη σκηνή και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του χώρου. Εξαιρετική παράσταση, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση theatromania.