368

Μακιαβέλλι

Αρχείο Παίχτηκε από 25/05/2019 έως 25/05/2019
στο Κνωσός
Διάρκεια: 60'
Σκηνοθέτης: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Σκηνογραφία: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Κοστούμια: Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ερμηνεύουν: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

Περιγραφή

Η παράσταση, μετά το 2012 και το 2018, επαναλαμβάνεται με νέα σκηνοθεσία, όπου η τεχνική των ψηφιακών προβολών, μ’ αναφορές σε καταστάσεις παλαιές και σύγχρονες, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα επίπεδο στο σκηνικό λόγο και τη δράση.

Περισσότερα

Οι Creatists παρουσιάζουν τον θεατρικό μονόλογο "Μακιαβέλλι", του Θεοδόση Παπαδημητρόπουλου, εμπνευσμένο απ'τον "Ηγεμόνα" του Νικολο Μακιαβέλλι.

Ο Ιταλός στοχαστής Νικολό Μακιαβέλλι αναλύει την αναγκαία τέχνη για τα μεγάλα κ’ υψηλά της εξουσίας (μαζί με τα μικρά κι απάνθρωπα) που έμαθε κατά τη διπλωματική του σταδιοδρομία και μες απ’ τη μελέτη. Δίνει συμβουλές, λέει ιστορίες διασκεδαστικές, θυμάται θαυμαστικά -- μα κ’ ειρωνικά -- όσους γνώρισε, για να φανεί κι αυτός κάπως χρήσιμος, τώρα που δέν έχει πια αξίωμα...

Μ’ έμπνευση τον Ηγεμόνα, το πολυσύνθετο και κομβικό έργο της νεώτερης πολιτικής σκέψης, γίνεται σκηνική αναδρομή για το ίδιο το φαινόμενο της εξουσίας -απ’ την Αρχαιότητα ώς σήμερα: Πολιτείες αρχαίες-νεώτερες, λαοί ελεύθεροι και δουλωμένοι, τύραννοι κ’ ηγέτες συνταγματικοί, πράξεις μεγαλείου κ’ ευγένειας μαζί μ’ άλλες φρικιαστικές στο άκουσμά τους,.. παρελαύνουν μές απ’ το λόγο του έμπειρου κ’ υποψιασμένου Μακιαβέλλι· γιατί, όπως λέει ο ίδιος, δέν καθορίζει την πραγματικότητα, αλλά την περιγράφει ως έχει κι όχι όπως θα έπρεπε ή θα θέλαμε να έχει. Το έργο αποκαλύπτει ό,τι υποκρύπτεται και διαστρεβλώνεται στην πολιτική ζωή και τις διεθνείς σχέσεις ενός τόπου.

Η παράσταση, μετά το 2012 και το 2018, επαναλαμβάνεται με νέα σκηνοθεσία, όπου η τεχνική των ψηφιακών προβολών, μ’ αναφορές σε καταστάσεις παλαιές και σύγχρονες, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα επίπεδο στο σκηνικό λόγο και τη δράση.

σύνθεση βίντεο: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

Βοηθός σκηνοθεσίας-οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Χάσκα

Ηχητικά εφέ: Γιώργος Λιτσικάκης

Φωτογραφία: Ηλίας Κωστάρας

Το θεατρικό έργο, μαζί με τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλλι, κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου www.theodosispapadimitropoulos.gr

  

Βιογραφικά συντελεστών

Κατερίνα Χάσκα

Γεννήθηκε το 1988 στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών Ναυπλίου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση στη Σκηνοθεσία- Υποκριτική. Συνέχισε στη δραματική σχολή Arte Dramatico στη Μάλαγα της Ισπανίας στο τμήμα Yποκριτικής-Σκηνοθεσίας. Παρακολούθησε μέρος του MFA προγράμματος στη σκηνοθεσία του πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη με την Σκηνοθέτη και πρόεδρο του προγράμματος Anne Bogart. Έχει σκηνοθετήσει, γράψει και αναλάβει την παραγωγή για διάφορα θεατρικά έργα στο Ελληνικό και Ισπανικό θέατρο. Ίδρυσε την Θεατρική Ομάδα ART LINE, η οποία διοργανώνει δικές της παραγωγές. Διδάσκει υποκριτική σε ηθοποιούς κι ερασιτέχνες. Μέσα από εργαλεία του εκπαιδευτικού δράματος εμψυχώνει ομάδες παιδιών, ενηλίκων, μεταναστών , προσφύγων και άλλες ευπαθείς ομάδες. Έχει αναλάβει ευρωπαϊκά επιμορφωτικά προγράμματα ως δημιουργός κι εμψυχώτρια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων για το Θέατρο , την ψυχολογία και τη δραματοθεραπεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, την Ένταξη και την Διαπολιτισμικότητα. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση» της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Creatists και υπεύθυνη παραγωγής μουσικών και θεατρικών παραστάσεων.

 

Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι ζωγράφος, κεραμίστρια. Από το 1990 κατοικεί στη Χίο όπου από το 1991 σχεδιάζει και κατασκευάζει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, το θεατρικό τμήμα του ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και σχεδόν όλα τα θεατρικά σχήματα του νησιού. Επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια της πρώτης μορφής του μονολόγου: Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, το 2012.

 

Αλέξανδρος Πολιτάκης

Εργάζεται ως σχεδιαστής φωτισμού, σκηνοθέτης και γραφίστας. Απ’ το 2008 έχει φωτίσει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, όπερες, παραστάσεις χορού, εκθεσιακούς χόρους, performance, σε σκηνές ανά την Ελλάδα· μεταξύ αυτών, στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου, στο Αρχαίο Θέατρο Άργους, στα Δη.Πε.Θε. Σερρών και Βορείου Αιγαίου, στα Δημοτικά Θέατρα Πειραιά, Καλλιθέας, Ναυπλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Ενναλλακτική Σκηνή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σκηνοθέτησε την παιδική όπερα Μικρός Κύκλος με την Κιμωλία και τις παραστάσεις Το άρωμα του Έρωτα του Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου, Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεωργίου Βιζυηνού, Γυάλινος κόσμος του Τέννεσι Ουίλλιαμς, Υπηρέτης δύο αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι. Από νεαρή ηλικία μαθήτευσε πλάι στον Δήμο Αβδελιώδη ως βοηθός σκηνοθέτη. Έχει συνεργαστεί με τους Peter Meineck, Desiree Sanchez, Dimitri Rekatchevski, Ευγενία Αρσένη, Αλέξανδρο Ευκλείδη, Αντωνία Βασιλάκου, Λίλλυ Μελεμέ, Νίκο Τουλιάτο, Όλια Λαζαρίδου, Δημήτρη Αγαρτζίδη, Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Δημήτρη Παναρετάκη, Αύρα Σιδηροπούλου, Claudia Lucacel. Ως γραφίστας δούλεψε στην εταιρεία ΡΟΗ ΑΕΒΕ και στην οπτική επικοινωνία θεατρικών και μουσικών παραστάσεων: Σχεδίασε αφίσες, μεταξύ άλλων και για τους καλλιτέχνες Γιάννη Ζουγανέλη, Σοφία Κουρτίδου, Γιώργο Γαλίτη, Βαγγέλη Γερμανό, Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση σκηνοθεσία-υποκριτική και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Γιώργος Λιτσικάκης

Γεννήθηκε  στην Αλεξανδρούπολη το 1982. Δημιουργεί κ’ επεξεργάζεται ήχους ως συνθέτης, τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής, μουσικός παραγωγός κ’ ηχολήπτης. Παίζει μουσικά όργανα και τραγουδάει. Στα 6 του χρόνια αρχίζει σπουδές στο κλασσικό βιολί. Αυτοδίδακτος στην κιθάρα, στο πιάνο, το μαντολίνο, το μπάσο, τα drums. Σπούδασε Μουσική Τεχνολογία στην Αθήνα. Παράλληλα συνέχισε τις σπουδές του στο βιολί και στην αντίστιξη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις και συναυλίες υπό την ιδιότητα του μουσικού εκτελεστή και ερμηνευτή.

 

Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Διπλωματούχος Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, δραματικής σχολής ΕΜΠΡΟΣ-Θεατροεργαστήριο (κρατικά αναγνωρισμένο διπλ.)· μαθήματα αγωγής λόγου κι αρχαίας τραγωδίας απ’ το Γιάννη Ζημιανίτη. Θεατρικά έργα: Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Αυτός που γύρευα, είμαι!.., Είδωλα, Το άρωμα του Έρωτα, Αμφιτρύων, Μακιαβέλλι, Προς εαυτούς, Ανδροδικία, Οι δολοφόνοι. Θεατρικές μεταφράσεις: Ερρίκου Ίψεν Κατιλίνας, Ο τάφος του πολεμιστή, Νόρμα ή ενός πολιτικού η αγάπη, Η νύχτα τ’ Αγιαννιού, Πέερ Γκυντ, Ένας εχθρός του λαού, Η αγριόπαπια, Ο αρχιμάστορας Σόλνες, Ο μικρός Έγιολφ, Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί (www.ibsen.gr), Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο βίος του Γαλιλέι. Δοκίμιο: Φάος ἠελίοιο - Ήλιου φως – Για το τοπίο της Ιλιάδος. Άλλες μεταφράσεις: απ’ το λυρικό έργο του Ερ. Ίψεν, Άλφρεντ Τέννυσον Ενώχ Άρντεν,  T. W. Rhys Davids Πρώιμος Βουδδισμός. Επιμέλεια της Γραμματικής Τέχνης του Διονυσίου Θρακός και της Γραμματικής του Μιχαήλ Ψελλού. Σκηνοθεσίες: Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του, Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Αυτός που γύρευα, είμαι!.., Ερείπια: Μνήμες της πέτρας, Ενώχ Άρντεν, Προς εαυτούς, Μακιαβέλλι. Υποκριτική: Μακιαβέλλι, Ενώχ Άρντεν, Ιστορίες του κ. Κόυνερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Ίων του Πλάτωνος (σκηνοθεσία: Νάνα Παπαδάκη), Ερείπια: Μνήμες της πέτρας, Τέσσερεις εικόνες της αγάπης του Λ. Μπέρφους (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Σταγόνες πάνω σε καυτές πέτρες του Ρ. Β. Φάσμπιντερ (σκηνοθεσία: Marlene Kaminsky), Συνένοχοι του Γ. Β. φον Γκαίτε (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Το διαολοθήλυκο του Κ. Σένχερρ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Το άρωμα του Έρωτα (σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Πολιτάκης), Αμφιτρύων του Χ. φον Κλάιστ (σκηνοθεσία: Martin Scharnhorst), Αυτός που γύρευα,.. είμαι!, Σινιόρε Μακιαβέλλι,.. γελάστε!, Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι (σκηνοθεσία: Γιάννης Ζημιανίτης). Προσωπικό ιστολόγιο: Διέλευση. Εκδότης.

Φωτογραφίες

Βίντεο

2 ΣΧΟΛΙΑ