Μάκιναλ

Αρχείο Παίχτηκε από 18/04/2022 έως 31/05/2022
στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: Σόφι Τρέντγουελ
Μετάφραση: Αργύρης Ξάφης
Δραματουργική επεξεργασία: Ιώ Βουλγαράκη 
Σκηνοθέτης: Ιώ Βουλγαράκη 
Σκηνογραφία: Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Νίκος Γαλενιανός
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Ερμηνεύουν: Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Εμμανουήλ Κοντός, Κατερίνα Νταλιάνη, Αργύρης Ξάφης, Μαρία Σαββίδου

Περιγραφή

Η νέα δουλειά της ομάδας ΠΥΡ μέσα από το εμβληματικό Μάκιναλ της Σόφι Τρέντγουελ αφηγείται μια ιστορία για το τέλος του πολιτισμού.

Περισσότερα

Ομάδα ΠΥΡ

Το εμπνευσμένο από πραγματική δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ έργο της Σόφι Τρέντγουελ “Μάκιναλ”, αν και πολυπρόσωπο στη σύλληψη, είναι ουσιαστικά ένα έργο με δύο πρόσωπα: μια Πόλη και μια Γυναίκα. Η Πόλη αποκτά υπόσταση μέσα από δεκάδες χαρακτήρες, που θα μπορούσαν να λέγονται έτσι ή αλλιώς, θα μπορούσαν να είναι αυτοί που είναι ή άλλοι, δεν έχει σημασία, συνιστούν τελικά μία οντότητα, μια κοινωνική μηχανή που ορίζει και ομογενοποιεί τις ζωές και τον ψυχισμό όλων. Η Γυναίκα, παρά την αδιάκοπη λειτουργία της μηχανής, τολμά να ονειρευτεί την ελευθερία. Η μηχανή όμως εξαφανίζει τις παρεκκλίσεις, καταπίνει τις παρορμήσεις, σβήνει τις εξάρσεις. Η μηχανή είναι ικανή να μετατρέψει ένα ανθρώπινο όνειρο σε μια τερατώδη πράξη.

Η αμερικανίδα Σόφι Τρέντγουελ, συγγραφέας, δημοσιογράφος, παραγωγός, που δούλεψε ενίοτε και ως ηθοποιός και σκηνοθέτις, παραγωγικότατη, άοκνη ταξιδιώτισσα ανά τον πλανήτη και μια από τις πρώτες μορφές της γυναικείας χειραφέτησης, γράφει το Μάκιναλ, το έργο που την έκανε περισσότερο γνωστή, το 1928. Συνθέτει έναν γρήγορο και μηχανιστικό κόσμο και πειραματίζεται δραματουργικά σε πολύ ιδιαίτερα ύφη, προκειμένου να αφηγηθεί τη συντριβή ενός πλάσματος, που από ένστικτο θέλησε στη ζωή του κάτι διαφορετικό από όσα του έμαθαν να θέλει.

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φωτογραφίες

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άλλη μια καταπληκτική παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, την οποία συστήνουμε ανεπιφύλακτα! Είναι ένα έργο σκληρό, μιλά για την καταπίεση της ψυχής, τη θέση της γυναίκας στην Αμερική του 30 (λίγα πράγματα όμως έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα), μιας γυναίκας που νιώθει φυλακισμένη από τη στιγμή που γεννήθηκε, που είναι μέρος της μηχανής της κοινωνίας και θέλει να ελευθερωθεί.
    Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την υπέροχη θεατρική εμπειρία!!!