Μαρίκες # δεν πρόκειται για διάσημες περσόνες

Αρχείο Παίχτηκε από 08/05/2024 έως 02/06/2024
στο ΕΛΕΡ
Διάρκεια: 90 λεπτά
Σύλληψη: Κατερίνα Αδαμάρα
Κείμενο: Κατερίνα Αδαμάρα, Γιώλικα Πουλοπούλου, Κατερίνα Τουκμενίδου, Βάλια Τσιριγώτη
Δραματουργία: Κατερίνα Τουκμενίδου
Σκηνοθέτης: Κατερίνα Αδαμάρα, Γιώλικα Πουλοπούλου
Σκηνογραφία: Ευγενία Γραμμένου
Κοστούμια: Ευγενία Γραμμένου
Φωτισμοί: Ιωάννα Ζέρβα
Μουσική: Στέλλα Γκρήγκοβιτς (διδασκαλία & επιμέλεια)
Μουσική σύνθεση: Στέλλα Τέμπρελη (Πρωτότυπη)
Ερμηνεύουν: Ιωάννα Ζέρβα, Μαίρη Λογοθέτη, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Άννα Μαργαριτίδου, Μαρία Ελένη Παπατριανταφύλλου

Περιγραφή

μια επί σκηνής συνάντηση για τις έμφυλες διακρίσεις
5 γυναίκες αφηγούνται.
Κατάλληλη άνω των 16 ετών.

Περισσότερα

Η παράσταση εκκινεί από την ιστορία της ΜΑΡΙΚΑΣ, μιας γυναίκας που έζησε στην ελληνική επαρχία από τη δεκαετία του ’30 έως και τις αρχές του 21ου αιώνα. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στα νεανικά της χρόνια –τα οποία συνέπεσαν με την περίοδο του Εμφυλίου– και τις κρυφές συναντήσεις με τον μεγάλο της έρωτα, ο οποίος ήταν αντάρτης στα γύρω βουνά. Ακολούθησε γάμος από προξενιό˙ για να ξεπλύνει την «ντροπή».

Η ζωή της άγνωστης αυτής γυναίκας αποτελεί την αρχή της δικής μας ιστορίας. Πραγματοποιήσαμε έρευνα*, διεξάγαμε συνεντεύξεις και καταγράψαμε προσωπικές μαρτυρίες γυναικών από διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα και με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο. Τα ηχητικά ντοκουμέντα από την ιστορία της ΜΑΡΙΚΑΣ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παράστασης, που στόχο έχει να αναδείξει το υλικό των συνεντεύξεων. Με βάση τις μαρτυρίες, η παράσταση αφηγείται ιστορίες γυναικών, που στην πλειονότητά τους υπήρξαν σε βίαια, νοσηρά και τοξικά περιβάλλοντα. Μέσα από τις αφηγήσεις, το χιούμορ και τις προσωπικές τους ανατάσεις, την ευαισθησία και τον αυτοσαρκασμό τους αποτυπώνεται το ατομικό και συλλογικό γυναικείο βίωμα.

Η εμβόλιμη χρήση λογοτεχνικών αναφορών, μουσικής και βίντεο, ενισχύουν τη σκηνική αφήγηση.

Η παράσταση θεματοποιεί τα αφανή καθημερινά βιώματα –λόγω των έμφυλων ανισοτήτων– και ανιχνεύει τα ταυτοτικά στερεότυπα, από την εποχή του Εμφυλίου έως σήμερα. Οι μαρτυρίες ως τεκμήρια,αναδεικνύουν τον αντίλογο στο κοινωνικό παρόν, τους πόλους, τα άκρα και την ταλάντευση μέσα στην Ιστορία.

Μια συνάντηση γυναικών. Μια συλλογική αναζήτηση και περιπλάνηση εντός και εκτός σκηνής. Γυναίκες γήινες, ακίνητες κι άλλοτε μετέωρες. Εκπορευόμενες από το παρελθοντικό τους τραύμα, πέφτουν και σηκώνονται, διαλύουν, γκρεμίζουν, ξαναχτίζουν. Γυναίκες «Ά-τοπες» στο παρόν, σταδιακά όμως περιπλανώμενες προς την εύρεση νέου τόπου, ενός συλλογικού τοπίου.

Την παράσταση συνοδεύουν δωρεάν θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για το κοινό που την παρακολούθησε, επιχορηγούμενα από τον γαλλικό φορέα Mediterranean Women’s Fund.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Η παράσταση ΜΑΡΙΚΕΣ #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες, επιδιώκει να αναδείξει τα καθημερινά βιώματα των γυναικών, που χαρακτηρίζονται συνήθως ως απλά ή ασήμαντα στην ελληνική πατριαρχική κοινωνία. Επί σκηνής συναντιούνται πέντε γυναίκες: ακούνε, μιλούν, συμφωνούν, διαφωνούν, αυτοσαρκάζονται, υποστηρίζουν –η μία την άλλη–, παίζουν, χτίζουν, κρύβονται, ανοίγουν δρόμους, βοηθούν, γελούν, πέφτουν και σηκώνονται· συνεχίζουν.

Οι ηθοποιοί φέρουν τα λόγια και τις εμπειρίες συνεντευξιαζόμενων γυναικών από διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας, σε έναν εξαιρετικά ανοίκειο και «ψυχρό», «υπό κατασκευή» χώρο. Δεν βολεύονται. Μέσα σε αυτόν αναζητούν τη θέση τους˙ γι’ αυτό τον οικοδομούν και τον μεταμορφώνουν. Συνομιλούν με τα σκηνικά υλικά και δημιουργούν συμβολικές εικόνες, «γλυπτά», χάος και τάξη.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα, που αφορούν την ιστορία της πρωταρχικής, για εμάς, Μαρίκας, εκείνης που αποτέλεσε το ερέθισμα για να ερωτηθούν και άλλες γυναίκες και τελικά να μιλήσουν, γίνονται η αφορμή για τις σκηνικές αφηγήσεις, οι οποίες συνδιαλέγονται με εμβόλιμα λογοτεχνικά αποσπάσματα και βίντεο.

Το ηχοτοπίο της παράστασης συνθέτουν παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία ντύνουν τις στιγμές κορύφωσης των σύγχρονων αφηγήσεων, και πειραματικοί αυτοσχεδιασμοί σύγχρονης μουσικής. Από κοινού αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα των γυναικείων βιωμάτων.

Η παράσταση ΜΑΡΙΚΕΣ #δενπροκειταιγιαδιασημεςπερσονες προβάλλει τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας που διαχρονικά παραγκωνίζεται, παρόλο που διατρέχει κάθε ιστορία μέσα στην Ιστορία. Απευθύνεται σε ενήλικο και εφηβικό κοινό με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των θεατών-τριών στα ζητήματα έμφυλης ανισότητας.

Σχεδιασμός video: Ευγενία Γραμμένου

Καλλιτεχνική/Επιστημονική συνεργάτις: Βάλια Τσιριγώτη

Βοηθός σκηνοθεσίας: Ιωάννα Μοσχούρη

Φωτογραφίες & teaser: Μάριος Παραδείσης

Σχεδιασμός αφίσας: Μάκης Γαλανής

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Ηλιάνα Καλαδάμη

Βοηθός παραγωγής: Ειρήνη Γοζαδίνου

Παραγωγή: Τέχνες στο μίξερ - παραστατικές τέχνες

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Φωτογραφίες

Βίντεο

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!
    Καταφέρνει μέσα σε 90 λεπτά να κάνει μια βαθιά τομή στο θέμα της έμφυλης ανισότητας μέσα από την ιστορία πέντε γυναικών που έζησαν σε διαφορετική εποχή αλλά είχαν όμως ένα κοινό παρανομαστή: βρίσκονταν σε κακοποιητικές σχέσεις. Καταπληκτική σκηνοθεσία με αφηγήσεις, βίντεο και γρήγορη ροή που κρατάει σε εγρήγορση τον θεατή και συνάμα τον προβληματίζει έντονα. Ο χρόνος κυλάει αβίαστα παρακολουθώντας τα υπέροχα, ταλαντούχα αυτά κορίτσια με τον καταγγελτικό τους λόγο. Μια δεμένη ομάδα παρουσίαζει μια άριστα δουλεμένη παράσταση με πολλά κοινωνικά μηνύματα.
    Δυστυχώς η ελληνική πατριαρχική κοινωνία με τα στερεότυπα και τις ανισότητες συνεχίζει στον χρόνο με διάφορες μεταλλάξεις σαν μεταδιδόμενος ιός. Ακόμα βαδίζουμε κουτσοί, με το ένα πόδι. Σκεφτείτε τι θα είχε καταφέρει η ανθρωπότητα εάν δεν είχανε κάποιοι ακρωτηριάσει το άλλο πόδι... εάν η ηρωίδα Μαρίκα κατάφερνε επιτέλους να πάρει την θέση που της αξίζει στην κοινωνία και στην ζωή. Συγκλονιστική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε...κυρίως τα νέα παιδιά. Ευχαριστώ πολύ θεατρομάνια για την δυνατότητα θέασης της σπουδαίας αυτής παράστασης στο φιλόξενο και όμορφο θέατρο Ελέρ που συνεχίζει να ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη.