Μεγάλη Εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Περιγραφή

Το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζει τη ενεργή του παρουσία προγραμματίζοντας νέες παραγωγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα, που θα είναι και πάλι διαφορετική. Φέτος θα συμπράξουν γνωστά χορωδιακά σύνολα και φωνητικά σύνολα βυζαντινής μουσικής που παρουσιάζουν έργα απόλυτα συνυφασμένα με το κατανυκτικό πνεύμα που επιτάσσουν οι ημέρες.

Περισσότερα

Οι μεταδόσεις θα μεταδοθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα διαρκούν περίπου 40 λεπτά και θα γίνονται κάθε μέρα στις 18:00 μέσα από το κανάλι του Μεγάρου στο YouTube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece).

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων είναι :

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου

Αθηνά Βρεττού - βιολί ΙΙ, Σοφία Βρεττού - τσέλο, Νίκος Ζαφρανάς - τσέμπαλο, Αντώνης Τζιβένης - βιόλα, Στεφανία Χασάπη - βιολί Ι

Έργο: Cantata αρ. 4 BWV 4, Christ lag in Todesbanden του Johann Sebastian Bach

Μ. Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Διευθύνει ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας: Πασχάλης Μάνος

Είκοσι επιλεγμένοι Πρωτοψάλτες της Θεσσαλονίκης, εκλεκτά μέλη του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ερμηνεύουν ύμνους της Μ. Τρίτης και το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής.

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Φωνητικό σύνολο Voci Contra Tempo

Μουσική διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση

Νίκος Ζαφρανάς - πιάνο

Μουσική με θεματολογία εμπνευσμένη από τη M. Εβδομάδα και συγκεκριμένα από τη Μ. Τετάρτη (Μυστικός Δείπνος, Ιούδας, Όρος των Ελαιών).

Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Βυζαντινός Χορός Ηδύμελον

Χοράρχης: Ιωάννης Τσάμης   

Ο όρθρος της Μ. Παρασκευής που ψάλλεται την Μ. Πέμπτη το απόγευμα, είναι η ιερώτερη και σεβασμιότερη ημέρα της Μ. Εβδομάδας. Τιμούμε τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας και μας θυμίζει όλα όσα προς χάρη μας υπέμεινε. Ύμνοι με ποιητικό ύφος, πνευματική ευαισθησία, μυσταγωγική ευσέβεια, θρηνώδες βίωμα, κατάνυξη, οι οποίοι παραμένουν για πάντα αθάνατα μνημεία της Βυζαντινής μουσικής.

Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνση: Μαίρη Κωνσταντινίδου

Νίκος Ζαφρανάς – πιάνο, κλαβινόβα

"Τα Θεία Πάθη σε Δύση και Ανατολή "

Με λιτές και τρυφερές μελωδίες, με ευέλικτα Βυζαντινά μελίσματα και αυστηρές Γρηγοριανές γραμμές, με πληθωρικές αρμονίες και εύθραυστες συνηχήσεις, με δυναμικές εξάρσεις και υποβλητική εσωτερικότητα, η μουσική μας οδηγεί στη λύτρωση του πνεύματος και την αναζήτηση της προσωπικής μας αλήθειας μέσα από την ταύτιση με τα Θεία Πάθη.