Μία εύθραυστη οικογένεια

Αρχείο Παίχτηκε από 07/11/2021 έως 30/01/2022
στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Διάρκεια: 75’ (χωρίς διάλειμμα)
Κείμενο: Ομάδα The Young Quill
Σκηνοθέτης: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνογραφία: Κωστής Μουσικός
Κοστούμια: Μάριος Ράμμος
Φωτισμοί: Κωστής Μουσικός
Μουσική σύνθεση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Χορογραφία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά) Φιλία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραβέβας, Χριστίνα Κωστέα, Φάνης Μιλλεούνης

Περιγραφή

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και η Ομάδα The Young Quill συνεργάζονται για δεύτερη φορά και παρουσιάζουν το πρωτότυπο έργο «Μια εύθραυστη οικογένεια», εμπνευσμένο από τον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.

Περισσότερα

Μια παράσταση που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, από τις 7 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Κυριακή στις 18:00, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

Το έργο διαδραματίζεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ΄50 και φωτίζει προβληματισμούς και αντιλήψεις που ισχύουν μέχρι σήμερα. Πραγματεύεται επίσης, τις δυναμικές των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας, λόγω των ιστορικών και κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα εκείνη την εποχή.

Η σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου σημειώνει: «Το έργο κινείται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο εμπεριέχοντας όμως έντονα και το ονειρικό στοιχείο. Πρόκειται για ένα έργο αναμνήσεων, που οδηγεί τους μικρούς σε ηλικία θεατές στο να διαχειριστούν λεπτές έννοιες, ερωτήματα και αλήθειες όπως, η μοναξιά, η ανάγκη για κοινωνική ανέλιξη, ο πόλεμος, η αποφυγή αποδοχής της πραγματικότητας, η διαφορετικότητα, οι συμπεριφορές των γονιών που υψώνουν φράχτες ανάμεσα στους ίδιους και στα παιδιά τους, η έλλειψη επικοινωνίας, η εσωτερική ανάγκη για δραπέτευση, είτε διανοητική είτε πραγματική».

Η υπόθεση:

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’50, η Αριστέα, μία ηρωική και ιδιαίτερα αυταρχική μητέρα, ζει με τα δύο της παιδιά τον Λουκά και τη Δάφνη σε μία φτωχική γειτονιά της Αθήνας. Τα δυο αδέλφια μέσω της τέχνης δραπετεύουν από την πραγματικότητα που τα πληγώνει. Ο νεαρός Λουκάς, ζωγραφίζει και λατρεύει τον κινηματογράφο. Η Δάφνη, που είναι χτυπημένη από πολιομυελίτιδα και κουτσαίνει, ζει περισσότερο μέσα στο σπίτι, αποδεχόμενη την ιδιαιτερότητά της και έχοντας δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο γεμάτο στρατιωτάκια και εικονογραφημένα περιοδικά του Μικρού Ήρωα. Η Αριστέα δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα των παιδιών της και το βασικό της μέλημα είναι να τα κάνει όπως η ίδια επιθυμεί. 

Η άφιξη ενός ιδιαίτερου επισκέπτη αποτελεί, ίσως, τη μοναδική ευκαιρία ανατροπής των έως τότε δεδομένων και γίνεται η αιτία για να επέλθει μια σκληρή και αναπόφευκτη σύγκρουση των ηρώων με την πραγματικότητα. 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art ensemble

Η παράσταση παρουσιάζεται με την ευγενική παραχώρηση του University of the South, Sewanee Tennessee

*Η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

https://theyoungquilltheatre.com

Φωτογραφίες

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ όμορφα δοσμένη η οπτική του Γυάλινου Κόσμου του Τενεσί Ουίλιαμς, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα του 1958. Ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές αλήθειες τις ευρύτερης εποχής αναδεικνύονται με έναν προσιτό τρόπο. ΜΠΡΑΒΟ στους συντελεστές της παράστασης.
    Ο πόλεμος μια πληγή που δεν κλείνει ποτέ!

  2. Η παράσταση πραγματεύεται την ελληνική οικογένεια και πιο συγκεκριμένα την μονογονεϊκή οικογένεια. Χρονικά τοποθετείται στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Κάνοντας αναφορά σε κοινωνικά ζητήματα με θέματα πολιτικού περιεχομένου, φύλου, και τα κοινωνικά στρώματα.
    Απλά και λιτά τα σκηνικά, μία ήσυχη παράσταση, για να περάσεις όμορφα την Κυριακή.
    Ευχαριστώ πολύ για τις προσκλήσεις.