Μιχαήλ Κόλχαας

Αρχείο Παίχτηκε από 04/09/2017 έως 05/09/2017
στο Θεσσαλικό θέατρο (Λάρισα)
Συγγραφέας: Χάινριχ φον Κλάιστ
Μετάφραση: Νίκος Αλεξίου
Σκηνοθέτης: Νίκος Αλεξίου
Ερμηνεύουν: Νίκος Αλεξίου

Περιγραφή

Το εξαιρετικό έργο του Χάινριχ φον Κλάιστ "Μιχαήλ Κόλχαας" με τον Νίκο Αλεξίου,θα παρουσιάσει το «Θεσσαλικό Θέατρο» & η «Αντιδημαρχία Πολιτισμού», στα πλαίσια των Καλοκαιρινών εκδηλώσεων: «Νύχτες Τέχνης στην Αυλή του Μύλου», για 2 παραστάσεις την, ΔΕΥΤΕΡΑ 4 & ΤΡΙΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, στις 9 το βράδυ. Εκτός από την ερμηνεία, ο Νίκος Αλεξίου υπογράφει ακόμα την μετάφραση, την δραματουργική προσαρμογή και την σκηνοθεσία της παράστασης.

Περισσότερα

«Νύχτες  Τέχνης στην Αυλή του Μύλου»

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά δυνατό μονόλογο, που βασίζεται στην διασημότερη νουβέλα του Κλάιστ, από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας. Χαρακτηριστικό είναι πως για  το "Μιχαήλ Κόλχαας", ο Κάφκα είχε δηλώσει δημόσια πως κάθε φορά που το διαβάζει "δακρύζει και ενθουσιάζεται"

.…Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Μιχαήλ Κόλχαας, φιλήσυχου και νομοταγή έμπορου αλόγων, που πέφτει θύμα αδικίας από κάποιον άρχοντα της χώρας. Οταν προσπαθήσει να βρει το δίκιο του εκδιώχνεται από το σαθρό και διαβρωμένο δικαστικό σύστημα της εποχής και τυφλωμένος από οργή, αποφασίζει μόνος του, με τσεκούρι και φωτιά, να διεκδικήσει εκείνα που του στέρησαν. Ετσι ρίχνεται σε μια αιματηρή και ζοφερή μάχη ενάντια σε όσους θεωρεί πως τον αδίκησαν. Μια μάχη που δεν αργεί να στραφεί αδιάκριτα και μανιασμένα σε όποιον τύχει να βρεθεί στον δρόμο του...Και τότε, έρχεται η στιγμή που ο Κόλχαας αντιλαμβάνεται την ευθύνη των πράξεών του. Της δικής του, προσωπικής ευθύνης. Και συναισθάνεται με τρόμο και δέος πως όταν η εκδίκηση ξεκινήσει, το ταξίδι δεν έχει πλέον επιστροφή. Και πως το τίμημα των όσων κάνουμε, οφείλουμε - αν θέλουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στις αρχές μας - να το πληρώνουμε, όσο υψηλό και αν είναι....

Τα όσα πραγματεύεται ο μύθος του ήρωα που παράτησε τη σιγουριά της καλοβολεμένης ζωής του για να ξεσηκωθεί απέναντι σε μια διεφθαρμένη εξουσία, αντικατοπτρίζουν σε τρομακτικό βαθμό, την σημερινή πραγματικότητα….Η ιστορία του εμπόρου αλόγων Μιχαήλ Κόλχαας, με τον αριστουργηματικό Νίκο Αλεξίου, παρουσιάζεται εδώ και 5 συνεχή χρόνια στην Αθήνα…..