Μνήμες γυναικών

Αρχείο Παίχτηκε από 05/11/2023 έως 26/11/2023
στο Μπάγκειον - Ξενοδοχείον
Διάρκεια: 50’
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Μουσική: Arvo Part
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Τασκασαπιδου

Περιγραφή

Δύο παράλληλες ιστορίες με κοινό παρονομαστή την πορεία δύο διαφορετικών μα και τόσο όμοιων γυναικών, της Γαλλίδας ποιήτριας Lydie Dattas και της μικρής Ιφιγένειας.

Περισσότερα

Τι συμβαίνει όταν οι αθώες αναμνήσεις ενός νεαρού κοριτσιού συναντάνε στο δρόμο τους το έργο του Γιάννη Ρίτσου; Τι μπορεί να γεννηθεί όταν το θαύμα της αγνότητας διασταυρώνεται με την μητρική αγάπη;

Οι δύο κοριτσίστικες φιγούρες, αφημένες σε ένα πηγαίο, οργασμικό συναίσθημα, ξεδιπλώνουν τα γεγονότα της παιδικής τους ηλικίας που  σημάδεψαν για πάντα τη ζωή τους. Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης και εξομολόγησης, μια κατάδυση στην εμπειρία της επαφής με το Θείο και τη μητρική θαλπωρή."

Στη δραματουργία χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα έργα των Γιάννη Ρίτσου «Τέταρτη Διάσταση - Επιστροφή τής Ιφιγένειας» και της Lydie Dattas «Βίωμα Καλοσύνης»

Κατά την διάρκεια της παράστασης, θα προβληθεί η ταινία «Βιωμα Καλοσύνης/Experience of Goodness》της Ελένης Αλεξανδράκη. Είναι μικρού μήκους  ταινία -προσευχή, η οποία  βασίζεται σε αποσπάσματα του βιβλίου της Lydie Dattas «L’Experience de bonte» σε μετάφραση Σωτήρη Γουνελα.

Αναφέρεται στο προσωπικό βίωμα της Lydie Dattas, η οποία όταν ήταν τριών ετών, βίωσε μια πνευματική εμπειρία χάρη σε μια μοναχή που την περιέθαλψε όταν ήταν άρρωστη.

Η ταινία έχει εμπνευστεί από την παράσταση της Όλιας Λαζαρίδου που είχε δημιουργηθεί για την ενίσχυση των σκοπών της Μ.Α.Φ. “ΓΑΛΙΛΑΙΑ” το 2020.

Η ταινία προβλήθηκε:

Στο  φεστιβάλ Δράμας 2021. Στο διαγωνιστικό μέρος  διεθνούς Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας 2021.Στο "Αναγνωστικό της Γαλιλαίας”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας 2021.  (προβλήθηκε διαδικτυακά μόνο για 24 ώρες)

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπλαθρας

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Χριστοδούλου

Επικοινωνία: Ελευθερία Σακαρέλη

Φωτογραφίες