Μυθιστόρημα

ΔιαγωνισμόςΑρχείο Παίχτηκε από 11/10/2022 έως 06/12/2022
στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού
Διάρκεια: 65'
Κείμενο: Γιώργος Χειμωνάς
Δραματουργική επεξεργασία: Άρης Μπαλής (συνεργασία)
Σκηνοθέτης: Παναγιώτης Εξαρχέας
Σκηνογραφία: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα

Περιγραφή

Το διήγημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη Γιώργου Χειμωνά, «Μυθιστόρημα», μεταφέρεται στη σκηνή, από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού.

Περισσότερα

Ό,τι αξίζει στον άνθρωπο είναι να έχει να πει μια ιστορία.
Γ.Χ.

Δύο ηθοποιοί, η Ελίνα Ρίζου και ο Κωνσταντίνος Γώγουλος, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παναγιώτη Εξαρχέα, αναλαμβάνουν να εξερευνήσουν την αδυσώπητη βία που κουβαλάει ο άνθρωπος μέσα του και τη δυνατότητα που έχει ανά πάσα στιγμή να συμπεριφέρεται με τον πιο τερατώδη τρόπο.

Περνώντας από όλα τα πρόσωπα του έργου, διεκδικούν ο ένας τον άλλον, φτάνοντας στην οριακή κατάσταση που αναγκάζει το Τέρας, που ο καθένας κρύβει μέσα του, να εμφανιστεί και να κατασπαράξει οτιδήποτε γύρω του. Οι δυο ερμηνευτές ενσαρκώνουν «ανθρώπους εν κρίσει», απόλυτους, που υπερβαίνουν τους εαυτούς τους και γίνονται ένα «οριακό βίωμα».

Το «Μυθιστόρημα», γραμμένο «απνευστί μέσα σε είκοσι μέρες», εκδόθηκε το 1966 και σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, «προσπαθεί να απομονώσει ό,τι πιο σπουδαίο μπορεί να συμβεί σε μια κατάσταση ανθρώπινη».

Ο Τ και η Α ζουν σε ένα σπίτι με καθρέφτες. Τα παιδιά τους είναι καταδικασμένα να πεθαίνουν. Μαζί τους η μητέρα και η αδερφή του Τ. Και η Μαργαρίτα. Και αργότερα ο Γ. Η Α αγαπά άνευ όρων τον Τ. Η Μαργαρίτα επιθυμεί τον Τ. Ο Γ είναι ερωτευμένος με τον Τ. Όλα είναι ένα διαρκές τέλος.

Το βασικό δίπολο στο «Μυθιστόρημα» αποτελεί η άνευ όρων Αγάπη της Α για τον Τ και η απόλυτη επιθυμία του Τ για Γνώση του εαυτού του. Αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν ή είναι αντιθετικά; Άραγε η ακραία μορφή Αγάπης στερεί από κάποιον τη Γνώση; Ή μήπως η υπερβολική μέριμνα για Γνώση του εαυτού καθιστά τους ανθρώπους ανίκανους να Αγαπήσουν;

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος - Πλάτωνας Περλέρος

Φωτογραφία, βίντεο: Αναστασία Γιαννάκη

Graphic design: Άρης Απαρτιάν

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελίνα Ρίζου

Προβολή και Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Διεύθυνση Παραγωγής: Ναυσικά Παπαδασκαλοπούλου

Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης

Παραγωγή: Olympia Cultur

Φωτογραφίες

Βίντεο

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κέρδισα μία πρόσκληση για σήμερα 5/12. Παρά το γεγονός ότι θέλω πραγματικά να δω αυτό το έργο, μία έκτακτη υποχρέωση με ανάγκασε να παραχωρήσω την πρόσκληση για να μην πάει χαμένη. Ελπίζω ότι η Ροδόπη θα γράψει τις εντυπώσεις της.