Νικι ποντίκι ο εφευρέτης

Αρχείο Παίχτηκε από 23/09/2023 έως 17/03/2024
στο Πρόβα
Διάρκεια: 70΄ λεπτά
Κείμενο: Αντώνης Ζιώγας
Σκηνοθέτης: Αντώνης Ζιώγας
Σκηνογραφία: Μιχάλης Σδούγκος
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Μουσική: Υάκινθος Μάινας
Χορογραφία: Σταυρούλα Ρόιδου
Ερμηνεύουν: Νίκι Ποντίκι: Μιχάλης Νάκος, Κίνα Ποντικίνα Σύζυγος του Νίκι: Matwali Κωνσταντίνα Κουτουλάκη, Γκάφη Γκαφατζής σκύλος : Τάσος Μπίμης, Φοβερή και τρομερή ρόζ γατούλα: Matwali - Κωνσταντίνα Κουτουλάκη

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα έργο του σημαντικού και έμπειρου συγγραφέα - σκηνοθέτη Αντώνη Ζιώγα, με διακρίσεις για το συγγραφικό του έργο κι επί πολλά έτη συνεργάτη του θεάτρου «ΠΡΟΒΑ».
Την σκηνοθεσία υπογράφει ο ίδιος. Οι ηθοποιοί παλιοί και νέοι συνεργάτες του θεάτρου «ΠΡΟΒΑ» παίζουν, τραγουδούν ζωντανά σε μουσικές επιλογές της Κοραλίας Τσόγκα, στίχους του Αντώνη Ζιώγα και μουσική σύνθεση του Υάκινθου Μάινα.

Περισσότερα

Η ποντικοοικογένεια Ντίκι-Κίνα-Νίκι Ποντίκι, ζει ανάμεσά μας. Ο μπαμπάς Νίκι είναι εφευρέτης κι όνειρό του είναι να παρασκευάσει το μαγικό φίλτρο της αορατότητας για να σώσει την ποντικοκοινωνία από την απειλή της φοβερής και τρομερής ροζ γατούλας. Κανένας ποντικός δεν τολμά να πλησιάσει το θρυλικό λημέρι της, στο οποίο εκτελεί χρέη τυροφύλακα, διότι όσοι το επιχείρησαν στο παρελθόν δεν επέστρεψαν ποτέ. Όταν ο Νίκι καταφέρνει κι εφευρίσκει το μαγικό του φίλτρο, ο Γκάφι ο γκαφατζής σκύλος και κολλητός του φίλος από γκάφα, αντί για γάλα, ταΐζει το μωρό του Νίκι και της Κίνα με αυτό. Κι η σπαρταριστή περιπέτεια ξεκινά όταν οι δύο φίλοι αντιλαμβάνονται ότι ο αόρατος πλέον Ντίκι έχει τρυπώσει στο λημέρι της τρομερής και φοβερής ροζ γατούλας. Τι συνέπειες θα έχει η συνάντησή τους μαζί της; Θα καταφέρουν να γλιτώσουν από τη φοβερότητα και την τρομερότητά της; Σε τι βαθμό μπορεί το κοινό να βοηθήσει σ’ αυτό; Οι θεατές θα παρακολουθήσουν ζωντανά επί σκηνής με τη μέθοδο interactive ένα ‘κόμικ’ που θίγει αβίαστα και με διασκεδαστικό τρόπο μείζονα θέματα της εποχής όπως ζωοφιλία, διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση, αυτοθυσία, συγχωρητικότητα, επιμονή, με ναυαρχίδα όλων των αξιών τον άρρηκτο δεσμό της φιλίας .

Στίχοι τραγουδιών: Αντώνης Ζιώγας
Διεύθυνση Θεάτρου: Μαίρη Ραζή
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αλίκη Δανάλη
Φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Πανιγυρόπουλος
Δημιουργικό: Βασίλης Κουκμήσης
Κατασκευή σκηνικού: Διονύσης Καταρέλος
Γραμματεία:  Ελένη Στρατιώτη

«Νίκι Ποντίκι ο Εφευρέτης» είναι μία παράσταση η οποία απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια. Κύριος σκοπός της είναι να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους φίλους, δίνοντας τη δυνατότητα στους πρώτους να παρακολουθήσουν και ταυτόχρονα να συμμετάσχουν και να παίξουν σε μια ξεκαρδιστική ιστορία και στους δεύτερους να θυμηθούν πώς ήταν όταν υπήρξαν παιδιά και διαβάζανε τις σπαρταριστές περιπέτειες των κόμικ δεδομένο του ότι η γραμμή της παράστασης θυμίζει καρτούν. Άλλωστε η λέξη ‘παιδί’ προέρχεται από το ρήμα ‘παίζω’ οπότε είναι άκρως σημαντικό να προσφέρει ένα έργο απευθυνόμενο σε παιδιά άφθονο γέλιο και παιχνίδι. Παράλληλα, επειδή το θέατρο από τη γέννησή του έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα, δε θα μπορούσε ο «Νίκι Ποντίκι ο Εφευρέτης» να αποτελέσει εξαίρεση. Με έμμεσο και κυρίως με αβίαστο τρόπο φιλοδοξεί στα εβδομήντα λεπτά της παρουσίασης οι θεατές να βγουν από την αίθουσα όχι απλά χαρούμενοι αλλά σοφότεροι και πιο ανθρωπινοί. Η περιπέτεια του Νίκι, του Γκάφι, της Κίνα και του Ντίκι αλλά κι η μεταξύ τους σχέση δεν πραγματεύεται μια απλή ιστοριούλα με ζωάκια όπως μπορεί ίσως να ισχυριστεί κάποιος σε ένα πρώτο επίπεδο. Πρόκειται για μια προσωποποιημένη αναπαράσταση του σύγχρονου κοινωνικού κι οικογενειακού ιστού. Το μπούλιγκ που δέχεται ο Γκάφι από τα υπόλοιπα κουτάβια, επειδή είναι αφελής και γκαφατζής αλλά βρίσκει στοργή κι αγάπη στο πρόσωπο του κολλητού του φίλου του Νίκι του ποντικού, τα πειράματα που υφίσταται η Κίνα η ποντικίνα, στα οποία αντικατοπτρίζεται η εκμετάλλευση των ζώων, η σχέση του ζευγαριού που αναπτύσσεται μεταξύ τους αλλά και με το παιδί τους, σχέση που βιώνει η σύγχρονη οικογένεια, η απειλή της φοβερής και τρομερής ροζ γατούλας κι ο τρόπος που την αντιμετωπίζουν η οποία αποτελεί επίσης μια προσωποποιημένη σχέση του ανθρώπου με τους φόβους του, αλλά κι η δύναμη της θέλησης, οι στόχοι κι η επίτευξή τους, η αυτοθυσία, η αγάπη, η φιλία, η παρεξήγηση κι η συγχώρεση, είναι μερικά από τα βασικά θέματα που πραγματεύεται η συγκεκριμένη παράσταση, μέσα από την αθωότητα του παιχνιδιού και της διασκέδασης. Επιπροσθέτως το θέατρο ΠΡΟΒΑ με σεβασμό κι αγάπη στον άνθρωπο, τα ζώα και τη φύση, παρουσιάζει τον «Νίκι Ποντίκι τον Εφευρέτη» για να υμνήσει την αξία του δικαιώματος της ύπαρξης.

 

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπέροχη, έξυπνη, διασκεδαστική και διαδραστική παράσταση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές καθώς και στους ηθοποιούς που υποδέχτηκαν τα παιδιά πριν τη παράσταση και τους έβαλαν στο κλίμα όπως επίσης και στο τέλος που έβγαλαν φωτογραφίες μαζί μας!! Σας ευχαριστούμε πολύ για το δώρο που μας κάνατε