Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2022 έως 27/11/2022
στο Εθνικό θέατρο - Κτήριο Τσίλλερ
Κείμενο: Ντμίτρι Ντανίλοφ
Μετάφραση: Γιώργος Κουτλής
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Κουτλής
Σκηνοθέτης: Γιώργος Κουτλής
Σκηνογραφία: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Κίνηση: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Ερμηνεύουν:
Πρώτος Αστυνομικός: Δημήτρης Ήμελλος
Γυναίκα Αστυνομικός: Ελένη Κουτσιούμπα
Το όργανο: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Ο Άνθρωπος απ΄το Παντόλσκ: Άρης Μπαλής
Δεύτερος Αστυνομικός: Αλέξανδρος Σιάτρας
Ο Άνθρωπος απ΄το Μιτίς: Γιλμάζ Χουσμέν

Περιγραφή

Η φετινή θεατρική περίοδος στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα ξεκινήσει με ένα έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, Ο άνθρωπος τους Παντόλσκ του Ντιμίτρι Ντανίλοφ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή.

Περισσότερα

Ο Νικολάι, κάτοικος του Παντόλσκ, μιας άχρωμης πόλης στην περιφέρεια της Μόσχας, συλλαμβάνεται χωρίς να ξέρει γιατί και μεταφέρεται σε ένα αστυνομικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς του τμήματος, οι οποίοι τον υποβάλουν σε μια εκκεντρική ανάκριση, που περιλαμβάνει από ασκήσεις παρατηρητικότητας και κιναισθησίας μέχρι ερωτήσεις που αφορούν την ιστορία της πόλης του, την αβάν-γκαρντ τέχνη και τις ερωτικές του σχέσεις. Μια ψυχολογική ανάκριση που μέχρι την απρόσμενη εξέλιξή της στο φινάλε του έργου, δοκιμάζει τα όρια της λογικής του.

«Άστυνομικό θρίλερ παραλόγου με κωμικά στοιχεία», έτσι χαρακτηρίζει το έργο ο σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής, ενορχηστρώνοντας μια παράσταση που ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, που επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση από ό,τι ζοφερό σε περιβάλλει και να έχεις απαραιτήτως θετική ενέργεια. Την ίδια στιγμή το έργο χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πώς οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να οδηγήσουν τον πολίτη σε μια καταναγκαστική “ευτυχία” και από εκεί στην αυτοκαταστολή.

Ο Ντμίτρι Ντανίλοφ (1969), είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής με αρκετά βραβεία στο βιογραφικό του. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον Άνθρωπο απ’ το Παντόλσκ, που του εξασφάλισε το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, τη Χρυσή Μάσκα, το 2018. Έκτοτε, το έργο δεν έχει σταματήσει να αναβιώνει σε όλη την Ευρώπη αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές, ενώ παράλληλα έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.

Σύμβουλος δραματουργίας: Βασίλης Μαγουλιώτης

Δραματολόγος παράστασης:  Έρι Κύργια

Βοηθός σκηνοθέτη Α΄: Αλέξανδρος Σιάτρας

Βοηθός σκηνοθέτη Β΄: Πάνος Κούγιας

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες και video  παράστασης: Xρήστος Συμεωνίδης

Φωτογραφίες

Βίντεο