Ο Επισκέπτης

Αρχείο Παίχτηκε από 11/10/2023 έως 14/01/2024
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

2η χρονιά
Κείμενο: Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ
Μετάφραση: Σωτήρης Τσαφούλιας, Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθέτης: Σωτήρης Τσαφούλιας
Σκηνογραφία: Πολυτίμη Μαχαίρα
Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Φωτισμοί: Σωτήρης Τσαφούλιας, Έλενα Πετροπούλου
Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου
Ερμηνεύουν: Μάνος Βακούσης, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτης Θωμαΐδης, Δημήτρης Παπαδάτος

Περιγραφή

Μετά τη μεγάλη επιτυχία την περσινή σαιζόν, με διαρκή sold out, «Ο Επισκέπτης»  του  Ερίκ Eμμανουέλ  Σμιτ, επιστρέφει για 2η χρονιά, στο θέατρο του Ιδρύματος  Μιχάλης Κακογιάννης  σε σκηνοθεσία Σωτήρη  Τσαφούλια. Έργο δυνατό, με διαλόγους αιχμηρούς, «Ο Επισκέπτης»  θέτει ερωτήματα που απασχολούν και θα απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη, γι' αυτό και βρήκε μεγάλη απήχηση σε ένα ευρύ κοινό, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη,  του Φώτη Θωμαΐδη στο ρόλο του Φρόιντ, της  Μαρίας Παπαλάμπρου ως  Άννα Φρόιντ και  του Δημήτρη Παπαδάτου ως  Αξιωματικού, κέρδισαν κοινό και κριτική.

Περισσότερα

Ένα χρόνο μετά τις πολύ επιτυχημένες "Αινιγματικές παραλλαγές", ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει στην θεατρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με τον ¨Επισκέπτη" του ίδιου συγγραφέα και εκλεκτούς ερμηνευτές. Σκηνοθετεί ένα έργο έντονο σε συναισθήματα και αντιπαραθέσεις, ιδέες και αναζητήσεις. Μυθοπλασία με αληθινά γεγονότα από τη ζωή του πατέρα της ψυχανάλυσης μπλέκονται στο έργο, δίνοντας τη δυνατότητα στον συγγραφέα του να ασχοληθεί με τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τα μεγάλα ιδεολογικά και μεταφυσικά ερωτήματα της ύπαρξης.

Βιέννη, το 1938.
Οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ εξακολουθεί να πιστεύει στο μέλλον και αρνείται να φύγει. Αλλά αυτό το απόγευμα του Απριλίου, η Γκεστάπο συλλαμβάνει την κόρη του Άννα και την παίρνει για ανάκριση. Ο Φρόιντ παραμένει μόνος και απελπισμένος, όταν, ξαφνικά, ένας άγνωστος μπαίνει από το παράθυρο. Ποιος είναι; Ένας τρελός; Ένας μάγος; Είναι όλο αυτό απλώς ένα όνειρο; Είναι μια ενσάρκωση της αντίληψής μας για το υποσυνείδητο του Φρόιντ; Ή είναι πράγματι, όπως ισχυρίζεται, ο Θεός αυτοπροσώπως;

Ο εξαιρετικός Μάνος Βακούσης ερμηνεύει τον ρόλο του Επισκέπτη. O Φώτης Θωμαΐδης στο ρόλο του Φρόιντ. η Μαρία Παπαλάμπρου είναι η Άννα Φρόιντ. ο Δημήτρης Παπαδάτος είναι ο Αξιωματικός.

Σημείωμα του Σωτήρη Τσαφούλια
«Όταν διάβασα το έργο του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ «Ο Επισκέπτης», μου ήρθε στο μυαλό μια φράση του Ευριπίδη. «Τι είναι Θεός; Τι μη Θεός; Και τι το ανάμεσα τους;»
Η συζήτηση μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του Επισκέπτη στην καρδιά αυτού του αλληγορικού έργου, μοιάζει με την περίληψη μιας συζήτησης επί ενός θέματος που πάντα θα απασχολεί και θα διχάζει τους ανθρώπους, όχι μόνο μεταξύ τους, άλλα τον κάθε ένα από εμάς εσωτερικά. Το έργο αυτό με κέρδισε γιατί είναι τολμηρό, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θέτει ερωτήματα, ενώ παράλληλα διατηρεί μια εξαιρετική ισορροπία στην επιχειρηματολογία της προσέγγισης των ερωτημάτων που θέτει. Διαθέτει πάθος και σεβασμό και δεν προσφέρει απαντήσεις. Και είναι αυτό ακριβώς που κάνει το έργο εκτός από φιλοσοφικό και βαθιά ερωτικό.
Γιατί ο Έρωτας κρύβεται στις Ερωτήσεις.»

Φωτογράφιση: Πέτρος Χόντος
Παραγωγή: Robin 4 Arts

Φωτογραφίες

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι μία παράσταση που θέτει βαθιά ερωτήματα στον θεατή και αναλύει τη σχέση του Θεού με τον άνθρωπο από τη στιγμή της γέννησης ,του έως και το θάνατο του. Ευχαριστούμε πολύ τη θεατρομάνια για την ευκαιρία που μας έδωσε να παρακολουθήσουμε την παράσταση

  2. Η μετάφραση του κ.Τσαφούλια είναι πολύ καλή, το σκηνικό απλό ώστε να εστιάζεις στους ρόλους των ηθοποιών. Μια "σοβαρή" παράσταση αλλά και με στιγμές χιούμορ, με βαθύτερα νοήματα, προβληματισμούς, μια συζήτηση του άθεου Φρόυντ με τον "επισκέπτη" που ίσως μπορεί να είναι και ο ίδιος ο Θεός;