Ο φύλακας μιας επανάστασης

Κείμενο: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνοθέτης: Μάνος Καρατζογιάννης
Σκηνογραφία: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Ερμηνεύουν: Γιάννης Νταλιάνης

Περιγραφή

Μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίασή της στο Αγρίνιο, στις Καπναποθήκες Παπαστράτου, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, η θεατρική παράσταση Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του Μάνου Καρατζογιάννη με τον εξαιρετικό Γιάννη Νταλιάνη στον ρόλο του Γιάννη Βλαχογιάννη, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πεντελικού στο εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας,  το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα

Έτσι, ήταν όλη η κοινωνία τότε.

Μετά την Επανάσταση…

Κέρδισε τα μεγάλα κι έπρεπε τώρα να παλέψει για τα μικρά…

Ο ιστοριοδίφης και συγγραφέας, από τη Ναύπακτο, Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος καταπιάνεται ξανά με την ιστορική μνήμη μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» και «Μάρτυρες των Αθηνών» καθώς και την ταινία του «Μελίνα Στοπ Καρέ - αναζητώντας την σύγχρονη ελληνικότητα», ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Μέσα από τις διηγήσεις του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Της παιδείας, που τόσο λείπει πια από τον τόπο μας στις μέρες μας.

Video artist : Παντελής Μάκκας

Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των: Δήμου Πεντέλης, Δη.Πε.Θε. Αγρινίου, Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής "Ο 'Επαχτος", θεάτρου ΣΤΑΘΜΟΣ, Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας & Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλογίου

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των χορηγών: Ν&Κ ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ, ΓΕΦΥΡΑ, DIMCO,

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και η είσοδος ελεύθερη, για όλες τις ποικίλες καθημερινές και προσεγμένες εκδηλώσεις και του φετινού καλοκαιριού, με πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων.

Η κράτηση θέσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Δήμου Πεντέλης στη διεύθυνση: https://penteli.intelliserv.gr και τηλεφωνικά στο 2106138802, έως τις 16:00 την ημέρα της κάθε εκδήλωσης

Φωτογραφίες