Ο Καραγκιόζης και το θαύμα του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στην Ακρόπολη

Σκηνοθέτης: Κώστας Σπυρόπουλος
Σκηνογραφία: (Επιμέλεια / Κατασκευή σκηνικών & φιγουρών) Ηλίας Πλακίδης, Θανάσης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Μπερέκος, Νικόλας Τζιβελέκης, Άγγελος Αλιμπέρτης.
Μουσική: KOMPANIA(επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Παίζουν οι καραγκιοζοπαίκτες Θανάσης & Κώστας Σπυρόπουλος.
Τραγουδούν: Τούλα Πλέσσα & Φρίξος Γαζεπίδης
Τραγουδούν & παιζουν μουσικό όργανο: Σωτήρης Παπατραγιάννης (τραγούδι,μπαγλαμάς), ΙουλίαΚαραπατάκη(τραγούδι), Θοδωρής Πετρόπουλος(μπουζούκι, τζουράς, κιθάρα), Τζίμης Γκίνης(ακορντεόν), Γιώργος Παπαδόπουλος - κιθάρα, κλαρίνο, Μιχάλης Δάρμας(μπάσο, μαντολίνο), Κώστας Σπυράτος(κρουστά), Θοδωρής Ξηντάρης(τρομπέτα)

Περιγραφή

Με αφορμή τα 200 χρόνια απ' την Επανάσταση του 1821 και ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος, βασισμένος στο έργο που έγραψε το 1991 ο πατέρας και δάσκαλός του Θανάσης Σπυρόπουλος, παρουσιάζει την ηρωική παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το θαύμα του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη στην Ακρόπολη». Το έργο εμπνέεται από τη χριστιανική παράδοση και είναι μια συνεργασία με το διαδικτυακό κανάλι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ TV.

Περισσότερα

Σύμφωνα με την παράδοση, το 1658, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, ο Τούρκος φρούραρχος της Ακρόπολης Γιουσούφ, ήθελε να κανονιοβολήσει από τα Προπύλαια της Ακρόπολης την εκκλησία και τους συγκεντρωμένους πιστούς με μια λουμπάρδα, δηλαδή ένα μεγάλο πυροβόλο, κατόπιν εντολής του Σουλτάνου για να αφανιστεί όλος ο πληθυσμός της Αθήνας.

Τα σχέδιά του όμως ματαιώθηκαν όταν ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου και ενώ οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι για τον κανονιοβολισμό , εμφανίστηκε ο Άγιος Δημήτριος και ανατίναξε τα κανόνια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι Τούρκοι, μαζί τους και ο Γιουσούφ. Απ' αυτή την απόπειρα ανατίναξης του ναού με λουμπάρδα, ονομάστηκε Λουμπαρδιάρης.

Για το έργο του αυτό, ο Θανάσης Σπυρόπουλος , πήρε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό της Πάτρας και ο Κώστας Σπυρόπουλος το 3ο βραβείο στον Παγκόσμιο διαγωνισμό της Σλοβενίας το 2012.

Βοηθοί σκηνής: Χάρης Κουτσογιάννης, Νικόλαος Τζιβελέκης, η μικρή Πέγκυ Σπυροπούλου & ο Στράτος Καμπισιούλης.
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαργαρίτα Δρακοπούλου
Κάμερες: Σπύρος Ρομποτής, Βαγγέλης Μύρκος - Blackapple.gr
Μοντάζ: Μιχάλης Χαλκιόπουλος

Φωτογραφίες