Ο μέγας ιεροεξεταστής

Διάρκεια: 65'
Κείμενο: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
Μετάφραση: Α. Μπασιλάρης
Σκηνοθέτης: Γεράσιμος Ντάβαρης
Σκηνογραφία: Γεράσιμος Ντάβαρης
Κοστούμια: Γεράσιμος Ντάβαρης
Μουσική: Βασίλης Καλαντζής (επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Γεράσιμος Ντάβαρης, Βασίλης Καλαντζής , Αφροδίτη Πισσία

Περιγραφή

Ένα από τα πιο δυνατά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας θα ξαναδούμε στο θέατρο «Εκστάν» μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γεράσιμου Ντάβαρη και τον ίδιον στο ρόλο του Ιεροεξεταστή.

Περισσότερα

Μια πειραματική δουλειά με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής  είναι ένα από τα κεφάλαια του μυθιστορήματος «Αδελφοί Καραμαζώφ». Σ’ ένα κελί , στην Ισπανία του 14ου αιώνα , στα ποιο σκοτεινά χρόνια της Ιεράς Εξετάσεως, ο Ιησουίτης ιερέας θα εκστομίσει κατά του συλληφθέντα Ιησού και  εν ονόματι της αγάπης για την ανθρωπότητα , τον λόγο της μεγάλης  μισανθρωπίας .

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της λογοτεχνίας που ακούμε την Εξουσία και την Βία να μιλάει στο όνομα της αγάπης για τον άνθρωπο , με τόση καθαρότητα επιχειρημάτων και με τέτοιο αίσθημα δικαίου για την αναγκαιότητα της αποστολής της... 

Η σκηνοθεσία της παράστασης δεν ακολουθεί τα βήματα μιας ρεαλιστικής απόδοσης του χώρου και του χρόνου. Αυτό που προσπαθεί είναι με την χρήση του συμβολισμού να μεταφέρει την εσωτερική ερημιά που υπάρχει μέσα στο λόγο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή και να αναδείξει τις ιστορικές συνέπειες αυτού του λόγου με την χρήση ενσωματωμένης  βιντεοπροβολής .

«Ο Μέγαλος Ιεροεξεταστής» είναι παραγωγή του Πολυχώρου Πολιτισμού Πάτρας, «Μηχανουργείο». Μετά από ένα χρόνο επιτυχίας, η παράσταση προσκαλεσμένη από τον Πολυχώρο «Εκστάν», θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 21:15..

Εικαστικά : Ελευθερία Αλεξανδράτου 

Αφίσα: JECOR CREATIVE STUDIO

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού

Φωτογραφίες