Ο πατέρας

Αρχείο Παίχτηκε από 24/02/2017 έως 09/04/2017
στο Θέατρο Τεχνών (Λάρισα)
Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: Α. Στρίντμπεργκ
Σκηνοθέτης: Γιώργος Βούρος
Ερμηνεύουν: Πρωταγωνιστεί ο ΓΙώργος Βούρος και με σειρά εμφάνισης, οι Ηθοποιοί: Δημήτρης Φωτίου, Βάνα Καταράχια, Ειρήνη Σιδηροπούλου, Μαρία Μπούρπουλα, Γιάννης Τσιάλτας, Σπύρος Κέντρας

Περιγραφή

Πρεμιέρα κάνει μεθαύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ το «Θέατρο Τεχνών» Λάρισας, επί της Πηνειού 9, με το Κλασσικό Αριστούργημα του ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ: «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ», με τον Σκηνοθέτη-Ηθοποιό: Γιώργο Βούρο, (συνεργάτη για πολλά Χρόνια του Θεάτρου «ΒΑΦΕΙΟ», στην Αθήνα), να πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο ρόλο και να σκηνοθετεί ταυτόχρονα την παράσταση.

«Ο Πατέρας», θα ξεκινήσει με τρείς αρχικά παραστάσεις, γι΄αυτή την εβδομάδα της Αποκριάς. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 23/2, ώρα 9 με Λαϊκή γενική είσοδο: 5€, (όπως άλλωστε και για κάθε Πέμπτη, στη συνέχεια), την Παρασκευή 24/2, ώρα 9 μ.μ και ειδικά γι΄άυτό το Σάββατο 25/2, με απογευματινή στις 7 μ.μ.

Ο Γιώργος Βούρος έπαιξε τον Πατέρα του Στριντμπεργκ με μεγάλη επιτυχία και στην Αθήνα, πρόσφατα επί τρείς σεζόν και συγκεκριμένα στο «Θέατρο Βαφείο».

Περισσότερα

Λίγα λόγια για το έργο : 
….«Ο πατέρας» είναι μια θανάσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στον Ίλαρχο Άντολφ, στρατιωτικό και σεβαστό επιστήμονα, και τη σύζυγό του Λάουρα σχετικά με την ανατροφή και μόρφωση της κόρης τους Βέρθας. Η υπόθεση παίρνει πολύ σοβαρή τροπή όταν η Λάουρα «υποβάλλει» στον άντρα της την ιδέα πώς μπορεί να μην είναι αυτός ο φυσικός πατέρας. Μέσα στη δίνη της αμφιβολίας και του πάθους, ο Άντολφ οδηγείται στην παραφροσύνη…..!!!

Συγγραφέας: Α. Στρίντμπεργκ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούρος
Σταθερό - Κυκλικό Σκηνικό - Κοστούμια: «ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ»
Σκηνικά – Φροντιστήριο: Γιώργος Βούρος
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βούρος
Φωτισμοί: Γιώργος Βούρος
Φωτογραφίες - Επιμέλεια: Γιώργος Βούρος
Χειρισμός κονσόλας: (Ηxος – Φως): Δώρα Παπαδούλη

 

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΒΟΥΡΟΣ: (Βιογραφικό Σημείωμα)
Ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής θεάτρου και καθηγητής υποκριτικής καισκηνοθεσίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σχολείο πήγε στο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου (1962-1965), στο Κολλέγιο Αθηνών (1965-1973) και στο Λύκειο Σχολής Μωραΐτη (1973-1974) (Τάξη Τάσου Λιγνάδη).

 Σπούδασε Υποκριτική και Σκηνοθεσία Θεάτρου στο Drama Centre London του Λονδίνου (Τάξη Yat Malmgren και John Blatchley), Φιλοσοφία και Αρχαία

Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College, Τάξη Richard Sorabji) και Αρχαία Τραγωδία στο ίδιο Πανεπιστήμιο (Τάξη Ian Gredley). Συμμετείχε σε μεταπτυχιακά θεατρικά σεμινάρια στην Αθήνα από τον Δημήτρη Ροντήρη και σε σεμινάρια Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο τού Cambridge (Τάξη Καλλίστου Ware).

Είναι εγγονός του παλιού πρωταγωνιστή τού Εθνικού Θεάτρου Νίκου Ροζάν.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1976 και έχει παίξει από τότε στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αμερική. Μεταξύ άλλων έχει ερμηνεύσει τους ρόλους του Ιάσονα, του Προμηθέα, του Μαλβόλιο, του Φάλσταφ, του Πατέρα και του Βασιλιά Ληρ. Σαν σκηνοθέτης, μετά από τετραετείς σπουδές στο Λονδίνο, ξεκίνησε από το Εθνικό Θέατρο το 1979, εργαζόμενος σαν εισηγητής δραματολογίου και βοηθός σκηνοθέτης επί διευθύνσεως Αλέξη Μινωτή και Αλέξη Σολομού.

Στο Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Δημήτρη Ροντήρη, τον Αλέξη Μινωτή, τον Αλέξη Σολομό, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μίνω Βολανάκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Μπάκα και τον Γιώργο Μιχαηλίδη.

Υπήρξε ο βασικότερος συνεργάτης του ΜίνουΒολανάκη επί μια δωδεκαετία (1979-1991), πρώτα σαν βοηθός του και ηθοποιός και αργότερα σαν σκηνοθέτης, συν-σκηνοθετώντας μαζί του τέσσερις παραστάσεις σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα.

Την δεκαετία '80 πρωτοστάτησε με τον Μίνω στη δημιουργία υπαίθριων θεάτρων υψηλής αισθητικής και αρχέγονης θεατρικότητας μέσα σε τρία εγκαταλελειμμένα νταμάρια του νομού Αττικής στον Βύρωνα, στην Πετρούπολη και στη Νίκαια, μετατρέποντας έτσι χώρους περιβαλλοντικής μόλυνσης σε εστίες πρωτότυπης θεατρικής μέθεξης με παγκόσμια απήχηση που κοσμούν τις παραπάνω υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας μέχρι σήμερα.

Το 1987 δημιούργησαν με τον Μίνω Βολανάκη την πρώτη επαγγελματική απόδοση αρχαίας τραγωδίας στην αγγλική γλώσσα (Μήδεια) υπό την αιγίδα τού ΕΟΤ ενώ το 1984 είχε συμμετάσχει σαν διευθυντής αποστολής και βοηθός σκηνοθέτης του Μίνου Βολανάκη στο κλιμάκιο τού Εθνικού Θεάτρου που με τον Οιδίποδα.

Τύραννο αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Τεχνών των Ολυμπιακών Αγώνων τού Λος Άντζελες. Το 1990 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες όπου συνεργάσθηκε με ηθοποιούς όπως η Γκλέντα Τζάκσον και η Έρθα Κιτ.

Εκτός από κρατικά, δημοτικά και ιδιωτικά θέατρα, έχει δουλέψει ωςσκηνοθέτης, στο ραδιόφωνο και στην κρατική τηλεόραση.

Ασχολείται και με την μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Μεταφράσεις του έχουν παιχθεί από επαγγελματικούς θιάσους στην Ελλάδα και Κύπρο,

ενώ έχουν εκδοθεί και από τις εκδόσεις Εστία. Έζησε και εργάστηκε στο θέατρο συνολικά περί τα 20 χρόνια στο εξωτερικό και το 2006 επαναπατρίσθηκε οριστικά στην Ελλάδα.

Σαν καθηγητής Υποκριτικής, αφού παρακολούθησε ένα μεταπτυχιακό Master (2003-2004) στο Πανεπιστήμιο τού Λονδίνου με θέμα την Διδασκαλία Θεάτρου σε ενήλικες, δίδαξε Υποκριτική Αρχαίου Δράματος στο Πανεπιστήμιο τού Λονδίνου (Greek Theatre Performance) όπου οργάνωσε masterclasses πάνω στην Αρχαία Τραγωδία. Επίσης δίδαξε υποκριτική στην Ανωτάτη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη. Το 2003 έγινε δεκτός ως Υποψήφιος Διδάκτωρ και Ερευνητής τού Τμήματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου τού Λονδίνου. (Department of Theatre, Royal Holloway University of London—Επιβλέπων Καθηγητής Davis Wiles).

Εμπνευστής και δημιουργός του ''Λαϊκού Κλασικού Θεάτρου Γιώργου Βούρου" που ειδικεύεται στο να ανεβάζει κλασικά (κυρίως) έργα όσο γίνεται πιστότερα στο πνεύμα του συγγραφέα σαν λαϊκά παραμύθια με ποίηση, υψηλή αισθητική, χιούμορ, φαντασία και αγάπη για τη ζωή.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Σωματείου Ελλήνων  Ηθοποιών και της  Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.