Ο Πέτρος και ο λύκος

Διάρκεια: 60’ (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Σεργκέι Προκόφιεφ
Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση
Φωτισμοί: Ρίζος Τσιγάρης
Μουσική σύνθεση: Σεργκέι Προκόφιεφ
Χορογραφία: Χριστίνα Μπίτου
Ερμηνεύουν: Χρήστος Τριπόδης
Χορεύουν: Χριστίνα Μπίτου, Αριάννα Ζαρμακούπη

Περιγραφή

H εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ παρουσιάζει το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος», του  Σεργκέι Προκόφιεφ, με τον Χρήστο Τριπόδη, πέντε μουσικούς, δυο χορεύτριες και επτά μουσικά όργανα, από την Κυριακή 14 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή, στην αίθουσα «Ιφιγένεια», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Περισσότερα

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά, ζωντανά επί σκηνής, με την παράσταση να «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία χοροκίνησης, τραγούδια βασισμένα στις πρωτότυπες μελωδίες, διαδραστικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές, καθώς και θέατρο σκιών. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις έννοιες της μουσικής και των μουσικών οργάνων. 

Το μαγευτικό κείμενο του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών.

Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της Διευθύντριας του Παιδικού Θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. «Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…» σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι, λοιπόν, δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.

Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε έναν χαρακτήρα του παραμυθιού. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική, απλή και κατανοητή μουσική, η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μουσικού ύφους του Προκόφιεφ.


Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο τον συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.

«Ο Πέτρος δε φοβάται τους λύκους κι ας λέει ο παππούς ότι είναι επικίνδυνοι… Είναι επειδή ο παππούς είχε δει λύκους εκεί τριγύρω, ενώ το αγόρι όχι. Μέχρι, βέβαια, τη μέρα που άφησε ανοιχτή την πόρτα του φράχτη και βγήκε έξω από το κτήμα τους. Η συντροφιά του παράξενη! Το μικρό πουλί που τσακώνεται με τη στρουμπουλή πάπια στη λίμνη, η πονηρή γάτα που παραμονεύει να τους φάει και κάπου πιο πέρα κρυμμένος ο λύκος!!! Όμως, όταν αποφασίσει να επιτεθεί ο Πέτρος ο γενναίος, θα φανεί πιο έξυπνος από τον λύκο και θα του στήσει παγίδα. Θα σώσει, άραγε, ο Πέτρος τους μικρούς του φίλους; Κι ο λύκος; Ποια θα είναι η μοίρα του τώρα που έφτασαν οι κυνηγοί;».

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Αγοράς

Παραγωγή:

Εταιρεία Θεατρικών Παραγωγών «ΜΕΘΕΞΙΣ» Χρήστος Τριπόδης (Παιδική Σκηνή)

Επικοινωνία: 210 7622034, 6943290294

Email: methexis.productions@gmail.com

https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=br_rs

Οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος, λόγω των συνθηκών, θα ανακοινώνεται στην σελίδα της ΜΕΘΕΞΙΣ https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=br_rs

και στο viva.gr στην σελίδα προπώλησης

Φωτογραφίες

Βίντεο

19 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στα θετικά, η ποικιλία των μουσικών οργάνων και η επαφή των παιδιών με αυτά. Καλές οι χορεύτριες κι ο κύριος Τριπόδης ως αφηγητής. Η μικρή μου σχεδόν 5 το ευχαριστήθηκε!
  Στα αρνητικά για εμένα, η μικρή διάρκεια και ίσως, η απόδοση του κειμένου.
  Ευχαριστούμε ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την ευκαιρία που μας έδωσες να απολαύσουμε αυτό το μουσικό παραμύθι σε αυτόν τον πολύ προσεγμένο χώρο.

 2. Ευχαριστούμε πολύ για τις προσκλήσεις αλλά δυστυχώς δεν άρεσε ούτε στα παιδιά ούτε σε μένα ιδαίτερα η παράσταση.. μάλιστα κάποια στιγμή είχα αίτημα να αποχωρήσουμε... Προσωπικά θα την ήθελα πιο διαδραστικη και πιο γρήγορες εναλλαγές στις σκηνές..

 3. Πολύ όμορφη παράσταση. Πολύ καλή διασκευή του έργου, με ωραίες ενορχηστρώσεις και τραγούδια.
  Μουσικοί, χορεύτριες, αφηγητής, όλοι καταπληκτικοί. Διαδραστική και ευχάριστη για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους. Ευχαριστούμε πολύ για τις προσκλήσεις!

 4. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Θεατρομάνια για τις προσκλήσεις που μας έδωσε!
  Υπέροχη παράσταση, φοβερός ο Τριποδης, οι μουσικοί, οι χορευτές και το ίδιο το θέατρο!
  Χώρος πεντακάθαρος, με αποστάσεις, που σέβεται τους ηθοποιούς και τον κόσμο!
  Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!