Οι 7 κόρες της Εύας

Αρχείο Παίχτηκε από 03/05/2019 έως 19/05/2019
στο Studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια: 70'
Σύλληψη: Κώστας Φιλίππογλου
Διασκευή: Όλος ο θίασος
Σκηνοθέτης: Κώστας Φιλίππογλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Ερμηνεύουν: Εύα Αγγελοπούλου, Χριστίνα Ανδρεάκου, Παναγιώτα Βαρελά, Ίριδα Μάρα, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Μαρία Σαρέλη, Γιώτα Σερεμέτη

Στο ρόλο του Μπράιαν Σάικς ο Γιάννης Στεφόπουλος

Περιγραφή

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί την παράσταση οι «7 κόρες της Εύας», στο Studio Μαυρομιχάλη, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Μπράιαν Σάικς.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Όλοι σχεδόν οι σημερινοί Ευρωπαίοι, υπολογίζονται στα 650.000.000, κατάγονται από εφτά γυναίκες. Είναι οι εφτά μητέρες όλων μας. Είναι οι εφτά κόρες της Εύας.

Αυτή η παράσταση ασχολείται με την ιστορία του κόσμου όπως αποκαλύπτεται από τη γενετική. Θα διαπιστώσουμε με έκπληξη, αλλά και με χιούμορ, πως όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη είμαστε συνδεδεμένοι μέσα από τις μητέρες μας, με μια χούφτα γυναίκες που έζησαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν.

Από που κατάγομαι; Αλήθεια πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί; Γνωρίζουμε τους γονείς μας και τους παππούδες μας, όχι όμως πιο πίσω. Για τους περισσότερους, τα προγονικά ίχνη αρχίζουν να εξαφανίζονται στην ομίχλη. Ωστόσο όλοι κουβαλάμε ένα μήνυμα από τους προγόνους μας σε κάθε κύτταρο του κορμιού μας. Είναι μέσα στο DNA μας, στο γενετικό υλικό που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Στο DNA όμως δεν καταγράφεται μόνο η προσωπική μας ιστορία, αλλά ολόκληρη η ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Ειδικά το μιτοχονδριακό DNA, είναι ένα δυνατό αρχαιολογικό εργαλείο για να ανακαλύψουμε τη μητροπλευρική συγγένεια όλου του κόσμου, καθώς αυτό μεταβιβάζεται από μητέρα σε κόρη.

Το πιο συναρπαστικό όμως σε αυτή την ιστορία που θα πούμε, είναι ότι αυτές οι επτά γυναίκες που είναι μητέρες όλων των Ευρωπαίων δεν είναι απλοί γενετικοί κώδικες. Ξέρουμε που έζησαν, πως έζησαν και που ταξίδεψαν τα περισσότερα από τα παιδιά τους. Μπορούμε να τις φανταστούμε και θα τις ζωντανέψουμε πάνω στη σκηνή.

Τι πιο συγκινητικό, να γνωρίσεις επιτέλους την από αιώνες πεθαμένη μητέρα σου!

Και το ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι αυτή τη φορά η ιστορία του ανθρώπου θα ειπωθεί από την πλευρά των γυναικών.

Είναι μια παράσταση που εκθειάζει την γυναίκα και ισοπεδώνει την έννοια του ρατσισμού, αφού αποδεικνύει ότι είμαστε όλοι συγγενείς.

Και μάλιστα πολλοί από μας μπορεί να βρεθούμε να έχουμε την ίδια προγονική μητέρα με ένα Σύρο πρόσφυγα, ενώ έχουμε πιο μακρινή συγγένεια με τον Έλληνα γείτονά μας.

Video mapping: Βασίλης Αποστολάτος
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πουλής
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη
Παραγωγή: Ομάδα DE NOVO

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Από τη θεατρολόγο Μαρία Μαρή

    Ο Κώστας Φιλίππογλου ερευνά το σωματικό – δημιουργικό θέατρο, το "Devised Theatre"- Θέατρο της επινόησης, που δίνει έμφαση σ' ένα συλλογικό τρόπο δουλειάς, στηριζόμενο στη διαίσθηση, στον αυθορμητισμό, στην αυτενέργεια, αξιοποιώντας τις προσωπικές εμπειρίες, διερευνώντας και μετασχηματίζοντάς τις με τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό.
    Εστιάζει στις τεχνικές του Ζακ Λεκόκ, που αξιοποιεί την πιο διάσημη ίσως στο κόσμο ομάδα «σωματικού θεάτρου», η Complicité.
    Οι ηθοποιοί παρουσιάζουν τις δικές τους σκηνικές προτάσεις πάνω στα κείμενα που επιλέγονται και οι οποίες προκύπτουν μέσα από αυτοσχεδιασμούς. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα παιχνίδι.
    Ένα θέατρο που στηρίζεται στο παιγνίδι, στη διαθεσιμότητα των ατόμων και στην εμπιστοσύνη στην ομάδα.

    Η παράσταση «Οι επτά κόρες της Εύας» βασίστηκε στο βιβλίο του Μπράιαν Σάικς . Η αισθητική της ομάδας είναι φανερό ότι διαμορφώθηκε με αρωγό την σωματικότητα και την ποιητική διάσταση των εικόνων.

    Πρόκειται για μια ιστορία για τη μνήμη, για την εθνικότητα, για την καταγωγή. Η παράσταση ασχολείται με την ιστορία του κόσμου όπως αυτή προσεγγίζεται από τη γενετική. Όλοι σχεδόν οι σημερινοί Ευρωπαίοι, υπολογιζόμενοι στα 650.000.000, κατάγονται από εφτά γυναίκες. Είναι οι εφτά μητέρες όλων μας. Είναι οι εφτά κόρες της Εύας.

    Ένας ερευνητής, ο Μούλις, με τους ερευνητές του, όλοι με λευκή ρόμπα εργαστηρίου και ανάλογη κίνηση, αναλύουν το DNA του ανθρώπου των πάγων και βρίσκουν συγγένεια με μια σύγχρονη γυναίκα, τη Μαίρη. Προέκυψε μετά από αναλύσεις ότι τα μιτοχόνδρια μεταβιβάζονται από τη μητέρα και ότι το μιτοχονδριακό DNA μεταβιβάζεται μόνο από τη μητέρα στη κόρη. 7 γυναίκες είναι οι πρόγονοι όλων των Ευρωπαίων. Η Ούρσουλα πριν 45.000.000 χρόνια, η Ξένια πριν 25.000.000 χρόνια, η Έλενα που συστήθηκε με το τραγούδι «Hélène je m’ appelle Hélène» πριν 20.000.000 χρόνια, η Βέλντα στη Βόρεια Ισπανία, η Τάρα στην Ιταλία, η Κατρίν πριν 15.000.000 χρόνια και η Γιασμίν πριν 10.000.000 χρόνια, όλες κόρες της μιτοχονδριακής Εύας από την Αφρική πριν 150.000.000 χρόνια. Για κάθε κόρη που εκπροσωπούνταν από μια ηθοποιό, για κάθε γυναίκα γινόταν διήγηση της ζωής της, των συνθηκών διαβίωσης, των ζώων του περιβάλλοντός της, των απογόνων της. Ξέρουμε πού έζησαν, πώς έζησαν και πού ταξίδεψαν τα περισσότερα από τα παιδιά τους. Είναι συναρπαστικό σε αυτή την ιστορία ότι αυτές οι επτά γυναίκες που είναι μητέρες όλων των Ευρωπαίων δεν είναι απλοί γενετικοί κώδικες. Με κινήσεις, με μίμηση και κυρίως με συνεργασία, σχεδόν χορογραφική, χρησιμοποιώντας ένα πανί ή μια καρέκλα ανάποδα για τα κέρατα του τάρανδου για παράδειγμα, έγινε ένα είδος θεατρικής δράσης, παιχνίδι, ιδανικό για παιδιά και ενήλικες και αποδόθηκε η ζωή 7 γυναικών. Με απόλυτη πειθαρχία και αγαστή συνεργασία οι ηθοποιοί κατέληξαν ότι όλοι στην αίθουσα είμαστε συγγενείς και προερχόμαστε από την ίδια πρόγονο, την Εύα.

    Η παράσταση δίνει μια άλλη εικόνα για την καταγωγή που τη νομίζαμε μέχρι πρότινος ανδρική υπόθεση και καταρρίπτει κάθε ρατσιστικό διαχωρισμό, αφού όλοι προερχόμαστε από την ίδια μιτοχονδριακή Εύα.