477

Οι Φυλακισμένες

Συγγραφέας: Ιγνάθιο δελ Μοράλ- Βερόνικα Φερνάντεθ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Διασκευή: Κοραής Δαμάτης
Σκηνοθέτης: Κοραής Δαμάτης
Σκηνογραφία: Παύλος Ιωάννου
Κοστούμια: Παύλος Ιωάννου
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά) Αλεξανδρίδου Πέπη, Αμανατίδη Μαρία, Γαλάτη Ευφροσύνη, Γιαλίτσης Πάνος, Δέλγα Πέγκυ, Δημητρίου Κέλλη, Κοντιζάς Νίκος, Κυπραίος Απόστολος, Κωνσταντέλης Δημήτρης, Μηναδάκη Ελπίδα, Μοραγλή Μαριλένα, Μπαχά Δέσποινα, Παντελή Ευγενία, Παπαϊωάννου Αντωνία, Χατζηγεωργίου Μαρία, Χούντα Ειρήνη

Περιγραφή

Η θεατρική ομάδα ενηλίκων της Αθηναϊκής Σκηνής, μετά από πεντάμηνη προετοιμασία υπό την καθοδήγηση του Κοραή Δαμάτη, ανεβάζει τις «Φυλακισμένες» των Ιγνάθιο δελ Μοράλ - Βερόνικα Φερνάντεθ για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής.

Περισσότερα

Από τη θεατρική ομάδα ενηλίκων της «Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου – Καλαμπόκη»

Φρανκική ισπανική δικτατορία. Γυναικεία μοναστηριακή φυλακή. Εννιά φυλακισμένες, κατηγορούμενες για διαφορετικά εγκλήματα η κάθε μία, έχοντας διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και προερχόμενες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, περιμένουν από τον επίσκοπο τη «χάρη» που δίνει σε κάποια απ’ τις κρατούμενες κάθε δέκα χρόνια, με αφορμή την γιορτή κάποιου Αγίου. Ενόψει αυτής της περιβόητης χάρης, και κάτω από αυτήν την πίεση, οι κρατούμενες, με κλιμακούμενες συγκρούσεις, φτάνουν μέχρι χειροδικίας προκειμένου να κερδίσει αυτή η μία «τυχερή» την ελευθερία της.

Κρατική εξουσία και Θρησκευτική εξουσία, στο όνομα της κοινωνικής επανένταξης, χειραγωγούν με σκληρότητα φασιστικής πρακτικής τις ζωές και των εννιά φυλακισμένων, οδηγώντας τες σε μια άνευ όρου εξευτελιστική υποταγή.

Μαθαίνοντας τη ζωή της κάθε κρατούμενης παρακολουθώντας τη δράση του έργου, δημιουργούνται συνεχώς ερωτήματα: υπάρχει άραγε δίκαιη Δικαιοσύνη; Η Εκκλησία πράγματι στέκεται σπλαχνικά δίπλα στο κατατρεγμένο ποίμνιό της; Οι κοινωνικοί αγώνες θα φέρουν κάποια στιγμή ελπιδοφόρες αλλαγές; Και εν τέλει, πόσο θετικές για τον άνθρωπο, για έναν λαό, είναι οι αποφάσεις της όποιας εξουσίας που παίρνονται, υποτίθεται, για το καλό του;

Η παράσταση αφιερώνεται στην αγαπημένη μας Μαρίνα Μαγουλά

Ηχητική και μουσική επιμέλεια: Πάνος Γιαλίτσης
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπιζούτης
Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

Το τραγούδι της παράστασης είναι του Μάνου Αντωνιάδη

Η Αθηναϊκή Σκηνή πέρα από επαγγελματικό Θέατρο και Ανώτερη Δραματική σχολή, παρέχει και εργαστήρια επιμόρφωσης, προετοιμασίας και καλλιτεχνικής ενασχόλησης, ταχύρυθμα προγράμματα, προς επαγγελματίες, μαθητές ή άτομα που επιθυμούν την επαφή με το Θέατρο και άτομα με περιορισμένο χρόνο, με το κύρος και τις υποδομές του Ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος και με έμπειρους καθηγητές με κρατική αναγνώριση. Η "ομάδα ενηλίκων" αποτελεί ένα από αυτά τα προγράμματα.

Φωτογραφίες