On Ego

Αρχείο Παίχτηκε από 01/10/2022 έως 30/10/2022
στο Από Μηχανής
Διάρκεια: 90΄
Συγγραφέας: Μικ Γκόρντον
Μετάφραση: Γιάννης Νταλιάνης
Σκηνοθέτης: Γιάννης Νταλιάνης
Σκηνογραφία: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική σύνθεση: Νίκος Κυπουργός, Κώστας Λώλος
Ερμηνεύουν: Γιάννης Καπελέρης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Κορομπίλης, Χρύσα Νταή

Περιγραφή

Το On Ego, ένα πολύ σημαντικό σύγχρονο και ιδιαίτερα πρωτότυπο θεατρικό έργο σε μια παράσταση που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς και έκλεισε με Sold Out τον περασμένο Μάιο, επανέρχεται στο Από Μηχανής Θέατρο για τα πέντε Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου (10 μόνο δηλαδή παραστάσεις, από 1η έως και 30 /10).

Περισσότερα

Το On Ego γράφτηκε από τον διακεκριμένο Άγγλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Mick Gordon σε συνεργασία με έναν σημαντικό νευροεπιστήμονα, τον Paul Broks και την συνδρομή του Πήτερ Μπρούκ, και έκανε αίσθηση πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έκανε η Άρτεμις Φλέσσα, τους φωτισμούς ο Γιώργος Αγιαννίτης, το video art που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην παράσταση ο Παντελής Μάκκας, ενώ πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Νίκος Κυπουργός σε συνεργασία με τον Κώστα Λώλο. Το τραγούδι της παράστασης Βήματα Χορού ακούγεται από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Το On Ego, όπως φανερώνει ο τίτλος, διερευνά το θέμα της συνείδησης, του “Εγώ” μέσα από μια πρωτότυπη ερωτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας. Ένας νευροεπιστήμονας ο Άλεξ (Γιάννης Καπελέρης) σε μια διάλεξη υποστηρίζει ότι μέσα μας, στον εγκέφαλό μας δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από τα εκατομμύρια των νευρώνων και των συνδέσεων. Θα αποδείξει τα λεγόμενά του κάνοντας ο ίδιος ως πειραματόζωο μια τηλεμεταφορά του εαυτού του. Κάτι όμως δεν πάει καλά στο πείραμα που διευθύνει ο αινιγματικός Ντέρεκ (Θανάσης Βλαβιανός) και δημιουργείται ένα ακριβές αντίγραφο του Άλεξ (Γιώργος Κορομπίλης). Αρχίζει τότε μια απίστευτη περιπέτεια με τρομερά διλήμματα: Ποιος από τους δυο είναι ο γνήσιος; Είναι δυνατόν να υπάρξουν δύο άνθρωποι με το ίδιο Εγώ; Η Άλις , η γυναίκα του (Αλεξάνδρα Αϊδίνη) που αντιμετωπίζει ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα με την μνήμη της θα αντιληφθεί την διαφορά; (Την διανομή συμπληρώνει η Χρύσα Νταή.)

«…Όλα αυτά, δοσμένα με την γνωστή ελαφράδα και το χιούμορ που διακρίνει τους Βρεττανούς συγγραφείς, δημιουργούν μια παράσταση που συγκινεί και κερδίζει το κοινό. Προσπαθήσαμε να μπούμε στην λειτουργία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου! Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας είναι ότι ο κόσμος φεύγοντας από το θέατρο συνεχίζει να κουβεντιάζει με πάθος τα θέματα του έργου. Η πρωτοτυπία του σε συνδυασμό με τις αιώνιες αγωνίες μας, τον έρωτα, την πίστη, την πατρική αγάπη, την προδοσία και την απώλεια προσφέρει στο κοινό πλούσιο υλικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτή η μοναδική αίσθηση που είχα όταν πρωτοδιάβασα το έργο βλέπω να επιβεβαιώνεται …» σημειώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Νταλιάνης.

Η φετινή πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του κορυφαίου σκηνοθέτη του 20ου αιώνα Πήτερ Μπρουκ, που έφυγε πρόσφατα πλήρης ημερών.

Video Art: Παντελής Μάκκας

Τραγούδι: Ελεονώρα Ζουγανέλη

Φωτογραφίες - γραφιστικά: Σπύρος Περδίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσα Νταή

Βοηθός video artist: Άννα Μπίζα

Κατασκευή Σκηνικών: Gedy Kousi

Στον ήχο και στα φώτα: Θάλεια Δαρκαδάκη

Σύβουλος νευροεπιστήμων: Βασίλης Πελεκάνος

Σύμβουλος ψυχολόγος: Καλή Βοϊκλή

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ZERO GRAVITY

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Φωτογραφίες

Βίντεο

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το θέατρο Από Μηχανής για άλλη μια φορά παρουσιάζει μια αξιόλογη παράσταση, την οποία απολαύσαμε χτες. Αν και το θέμα της είναι επιστημονικό, δεν κουράζει καθόλου τον θεατή, έχει γρήγορη ροή, κατανοητό κείμενο, εξαιρετικές ερμηνείες, όμορφη μουσική! Σε ευχαριστούμε πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση.

  2. Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση όπου όλα είναι καλοδουλεμένα : σκηνοθεσία, ερμηνείες, μουσική, οπτικοακουστικά μέσα. Σας ευχαριστούμε πολύ theatromania!!!Για άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική παράσταση!

  3. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράσταση! Παρουσιάζει με απλές αλλά ταυτόχρονα ευρυματικές τεχνικές τη λειτουργία του εγκεφάλου και πως αυτή δημιουργεί τα συναισθήματα και κατ'επεκταση πως διαμορφώνει τη συμπεριφορά μας. Τι συμβαίνει όταν η "κινδυνεύει" η μοναδικότητά μας από τον ίδιο μας τον εαυτό? Όταν απειλείται η εγκεφαλική μας υγεία, τι επιλέγει να διασώσει η μνήμη μας;
    Υπέροχο επιστημονικό ταξίδι με ξεναγό μία εκπληκτική ομάδα ηθοποιών που χαρακτηρίζεται από αρμονία και ισορροπία. Ο σκηνοθέτης με τα οπτικοακουστικά μέσα που χρησιμοποίησε έδωσε ένα γρήγορο παλμό στην παράσταση και έγινε απόλυτα κατανοητό το επιστημονικό και ηθικό κομμάτι που ήθελε να "αγγίξει".
    Καλοδουλεμένη παράσταση και την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους νιώθουν δέος με τον υπερδύναμο επεξεργαστή που "φιλοξενούμε" στο κρανίο μας.