Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας .

Αρχείο Παίχτηκε από 08/03/2024 έως 28/04/2024
στο Πλύφα
Διάρκεια: 105’ λεπτά
Κείμενο: Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθέτης: Αλκίνοος Δωρής
Σκηνογραφία: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου
Κοστούμια: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Ισμήνη Ασημάκη
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Μουσική: Στέλλα Γαδέδη
Κίνηση: Αγγελική Τσούπρα
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά): Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου, Σταύρος Καστρινάκης, Δήμητρα Κολοκυθά, Νάσος Κρέτσης, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Γιάννης Μπάτσης, Μηνάς Πασπαλάς, Μπέτυ Σαράντη, Δήμητρα Σπανούλη, Βασίλης Σταματάκης
Παίζουν μουσική: Κατερίνα Κωνσταντίνου (φλάουτο), Νάσος Κρέτσης, Μηνάς Πασπαλάς (βιολί, κιθάρα), Νάσος Κρέτσης (νταούλι)

Περιγραφή

Ο πραγματικός κόσμος της Αθήνας συμπλέει με τον ονειρικό κόσμο του δάσους και ο ορατός κόσμος των νέων ανθρώπων -που ο έρωτας γεμίζει όλη την ύπαρξη τους- με τον αόρατο κόσμο των πνευμάτων και των ξωτικών.

Περισσότερα

Γραμμένο μεταξύ 1595 και 1596, πρόκειται ίσως για την πιο σπουδαία κωμωδία του σύγχρονου θεάτρου, ενώ παράλληλα είναι το έργο του Σαίξπηρ που έχει παιχτεί τις περισσότερες φορές.

Το μεγαλειώδες και ευφρόσυνο ονειρόδραμα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ φέρνει αντιμέτωπο τον θεατή με το ζήτημα της πίστης στο αδύνατο, τα μουσικά ηχοτοπία της φύσης, τον ονειρικό κόσμο της καθημερινής ζωής και την ποίηση που γεμίζει έρωτα την ζωή ανθρώπων.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η γραφή του Σαίξπηρ είναι μια ανεξάντλητη πηγή μυστηρίου, όσο δουλεύεις αυτό το έργο, βλέπεις όλο και περισσότερες πόρτες, καλείσαι να επιλέξεις αυτήν την μοναδική φορά ποια θα ανοίξεις.

Δυο κόσμοι, ο ένας στην επιφάνεια, ο άλλος πολύ εσωτερικός, αμετάδοτος, εκεί που βρίσκεται η καθαρή ποίηση.

Ο Σαίξπηρ έχει πλάσει κάτι αθώο και ονειρικό, σαν τα παιδιά που φτιάχνουν εξωτικούς κόσμους κάτω από το τραπέζι στο σαλόνι, φέρνουν καρέκλες για τοίχους, μαξιλάρια, ένα ύφασμα να κρύβονται.

Δεν εξηγεί, δεν εκλογικεύει, εσύ απλώς νιώθεις και δημιουργείς μαζί του και μαζί με τους ηθοποιούς, αυτή είναι η μαγεία του έργου.

Αλκίνοος Δωρής

 

Πίνακας ζωγραφικής: Ισμήνη Ασημάκη

Φωτογραφίες παράστασης: Sabrina Brodescu

Κατασκευή Κοστουμιών: ΡΑΜ ΡΑΜ

Κατασκευή μάσκας: Φωτεινή Γεωργίου

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: LOXODOX

Οργάνωση παραγωγής: Loxodox, Όλγα Τσατσούλη

Η παράσταση «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και επιχορηγείται.

Φωτογραφίες

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όμορφες και πολύ καλές ερμηνείες σε ένα παιχνίδι ρυθμού και πλοκής αρμονικά δεμένο. Ισότιμοι ρόλοι σε ένα κείμενο που ρέει και μεταφέρει το θεατή σε έναν μαγικό κόσμο. Οι νότες που ξεχύνονται από το φλάουτο χρωματίζουν υπέροχα την παράσταση. Πολλά μπράβο