Salema Revisited

Αρχείο Παίχτηκε από 23/10/2021 έως 24/10/2021
στο Μέγαρο Μουσικής (Θεσσαλονίκη)
Κοστούμια: Αναστάσιος Σοφρονίου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Πάρις Περυσινάκης - Γιώργος Σκορδαλός (επιμέλεια - ενορχήστρωση)
Μουσική σύνθεση: Πάρις Περυσινάκης (ακούγονται παραδοσιακά κομμάτια της Κρήτης σε διασκευή)
Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης
Παίζουν μουσική:

Γιώργος Σκορδαλός κρητική λύρα, κρητικό λαούτο, τραγούδι
Πάρις Περυσινάκης κρητικό λαούτο, βιόρα, κρητική λύρα, mandocaster
Γιώργος Μακρής φλογέρα, ασκομαντούρα
Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης κρουστά
Χορεύουν: Δέσποινα Λαγουδάκη, Εύη Οικονόμου, Μάρω Σταυρινού, Στεφανία Σωτηροπούλου, Άννα Μαρία Φωτιάδου, Christian Denice, Γεώργιος Κοτσιφάκης, Νίκος Γρηγοριάδης, Jan Labner, Ανέστης (Τάσος) Νίκας

Περιγραφή

Στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2021 (ώρα 21.00, κτήριο Μ1, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής), ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι στην ένταση και στον παλμό των χορών της Κρήτης, παρέχοντας στην παράδοση την ευκαιρία να «συνομιλήσει» με άλλες μορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός.

Περισσότερα

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗ «SALEMA REVISITED»

Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζεται από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η προπώληση των εισιτηρίων για την παράσταση του διεθνούς φήμης Έλληνα χορογράφου, Αντώνη Φωνιαδάκη, με τίτλο «Salema Revisited».

Στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2021 (ώρα 21.00, κτήριο Μ1, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής), ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι στην ένταση και στον παλμό των χορών της Κρήτης, παρέχοντας στην παράδοση την ευκαιρία να «συνομιλήσει» με άλλες μορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αντώνης Φωνιαδάκης αποτίει φόρο τιμής στον τόπο καταγωγής του ερμηνεύοντας με το προσωπικό του στυλ τη ζωντάνια, την ομορφιά, τον ρυθμό λυρισμό της κρητικής μουσικής.

Στη χορευτική κληρονομιά της Κρήτης καταγράφονται εικοσιπέντε είδη χορών, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί σε ολόκληρο το νησί, αλλά ανθούσαν ο καθένας ένας σε κάποια περιοχή της Κρήτης. Όπως η γιτσικιά σούστα, η γλυκομηλίτσα, το ρόδο, ο φτερωτός συρτός, ο κουτσαμπαδιανός, ο τριζάλης ο απανωμερίτης, το μικρό μικράκι, ο μπριμιανός ή πρινιώτης, ο αγκαλιαστός, ο ξενομπασάρης, ο ζερβόδεξος καθώς και πολλά είδη σιγανών και πηδηχτών χορών.

Σύντομο σημείωμα από τους μουσικούς Γιώργο Σκορδαλό και Πάρι Περυσινάκη:

Σάλεμα, μια πάλη με το χρόνο, την ακινησία και τη στιγμή.

Εκεί που η παράδοση συναντά τον μοντερνισμό, η πληθωρικότητα την αφαίρεση και το φως το σκοτάδι, χορευτές και μουσικοί σμίγουν σε ένα αλλόκοτο παιχνίδι, ανασηκώνοντας και αναστατώνοντας μνήμες και συναισθήματα.

Η χορογραφία μπροστάρης που οδηγεί μουσικούς και θεατές σε ένα μυσταγωγικό abstract ταξίδι με αφετηρία την Κρήτη.

Η μουσική απαρνείται τον εαυτό της προκειμένου να υπογραμμίσει την κίνηση, συνδράμοντας στην αφομοίωση, και στην ερμηνεία της χορευτικής εικόνας.

Βοηθοί χορογράφου Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Pierre Magendie

Βοηθός σχεδιαστή κοστουμιών Ευδοκία Βεροπούλου

Παραγωγή visionary culture / Βασίλης Γρηγορόπουλος

Συναυλία Covid Free

Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο χώρο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Οι παραπάνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν και ανηλίκους, δώδεκα (12) ετών και άνω.

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορείτε να διαβάσετε στο www.tch.gr

Φωτογραφίες