Σεβάς Χανούμ

Αρχείο Παίχτηκε από 24/01/2020 έως 11/04/2020
στο Αλκμήνη
Διάρκεια: 80’ χωρίς διάλειμμα
Συγγραφέας: Γιώργος Χρονάς
Σκηνοθέτης: Μανώλης Ιωνάς
Κοστούμια: Το αυθεντικό κουστούμι της Σεβάς Χανούμ
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Κίνηση: Αυγερινός Σουλόπουλος
Ερμηνεύουν: Πολύνα Γκιωνάκη & Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης

Περιγραφή

Πόντος, μεταπολεμική Αθήνα, Θεσσαλονίκη, τα άνθη του κακού, ο Τζίμης, ο χοντρός, η νύχτα, το underground ρεμπέτικο, το «φτωχοκάλυβο», ο Τσιτσάνης, η Μπέλλου, τα Κοκκινόγεια κι ο έρωτας με τον Καζαντζίδη. Η αγέρωχη, δωρική και ασυμβίβαστη Σεβάς Χανούμ, από την Σαμψούντα του Πόντου, που ξαναζεί την ζωή της, στο σύμπαν των αργών τραγουδιών.

Περισσότερα

Προσφορά για όλο τον Μάρτιο στα 8 ευρώ

Σεβάς Χανούμ τη βαφτίζει ο Τζίμης ο Χονδρός, για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγούδια που τραγουδούσε, ο οποίος διαφημίζει στις εφημερίδες της εποχής «τη Νέα ανακάλυψη Σεβάς Χανούμ, την ωραία του Πέραν».

«Η ιστορία η δική μου, της Σεβάς, Σεβάς Χανούμ, Σεβαστής Παπαδοπούλου: Ποντία είμαι. Από τον Εύξεινο Πόντο, από τη Σαμψούντα είμαι. Το γέννημά μου είναι Μακεδόνα. Μακεδόνα είμαι. Γεννήθηκα το 1931, ημέρα Τετάρτη, ανήμερα στα γενέθλια της Παναγίας, 8 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί».

Την «ιντερνάσιοναλ, πανελληνία και μπιούτιφουλ», Σεβάς Χανούμ στο πάλκο, αλλά και στην ζωή υποδύεται η Πωλύνα Γκιωνάκη. Συγγραφέας του έργου είναι ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς και στον τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο Μανώλης Ιωνάς. 

video: Αυγερινός Σουλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου
Δημόσιες Σχέσεις: Άντζυ Νομικού

Φωτογραφίες

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η βιογραφια της τραγουδιστριας, ειπωμενη απο δημοσιογραφο, μας εδωσε συνοπτικα την εικονα της Σεβας, αλλα το ωραιοτερο κομματι του θεατρικου ηταν η αφηγηση και το τραγουδι της ιδιας, που περιεγραψε γλαφυρα τη ζωη της απο μικρο παιδι, τα ισχυρα "θελω" της, και την επιμονη της να κανει αυτο που αγαπουσε με αξιοπρεπεια.. Ατμοσφαιρικη η παρασταση, μας μετεφερε στο πνευμα της εποχης - με βοηθο τα καταλληλα σκηνικα-, και απολαυσαμε τραγουδια μεγαλων καλλιτεχνων, οπως και της ιδιας. Πολυ καλη η παρασταση των 60'-65'. Το μονο λιγακι αρνητικο ηταν οταν η πρωταγωνιστρια αλλαζε ρουχα και φαινοταν πισω απο το μαυρο πανι.

 2. Να πω εξ αρχής ότι δεν θα μπορέσω να είμαι αντικειμενική στην κριτική μου, γιατί λατρεύω την εποχή αυτή, τους τραγουδιστές αυτούς και γενικότερα την περίοδο αυτή.
  Ένας δημοσιογράφος το 1974 συναντά την Σεβάς Χανούμ στο σπίτι της και της παίρνει συνέντευξη.
  Κομμάτια της ζωής της καθώς και τραγούδια της εποχής γίνονται ένα. Το θέατρο ασφυκτικά γεμάτο.
  Με την Σεβαστή Παπαδοπούλου την κατα κόσμον Σεβάς Χανούμ έχουμε τρία κοινά
  Είμαστε πόντιες, λατρεύουμε τον Καζαντζίδη και όλα μας τα ρούχα είναι μαύρα...
  Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια..
  Καλό μήνα να έχουμε