Silent Move - “Psycho”

Αρχείο Παίχτηκε από 16/03/2017 έως 16/03/2017
στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων - ΚΕΤ
Διάρκεια: 109'
Παίζουν μουσική: Χάρης Λαμπράκης, Στέφανος Ψαραδάκης Γιάννης Παξεβάνης, Βασίλης Τζαβάρας

Περιγραφή

Στην εμφάνισή τους στο ΚΕΤ οι Silent Move με την προσθήκη του Χάρη Λαμπράκη και του Στέφανου Ψαραδάκη θα αφαιρέσουν τον ήχο από την ταινία και θα παρουσιάσουν τη δική τους μουσικο-ηχητική πρόταση. Με avant-garde, noise, post-rock και ambient στοιχεία οι τέσσερις μουσικοί θα συνομιλήσουν με την ταινία «αυτοσχεδιάζοντας πάνω στον τρόμο».

Περισσότερα

Silent Move | with Harris Lambrakis & Stefanos Psaradakis

play Alfred Hitchcock’s “Psycho”

“If it's a good movie, the sound could go off and the audience would still have a perfectly clear idea of what was going on.” (Alfred Hitchcock)

Οι Silent Move και ο Χάρης Λαμπράκης, μετά από τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων όπου παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή πάνω στην ταινία του Alfred Hitchcock Τα πουλιά (The Birds, 1963), επιστρέφουν στις 16 Μαρτίου για να αναμετρηθούν με ακόμη μια ομιλούσα ταινία του Hitchcock. Πρόκειται για το συγκλονιστικό αριστούργημα Ψυχώ (Psycho, 1960).

Ψυχώ

To Ψυχώ είναι από τις πιο αναγνωρισμένες και πολυσυζητημένες ταινίες του Hitchcock και για πολλούς ίσως η πιο κλασική ταινία τρόμου.
Όλα συμβαίνουν όταν η Marion Crane (Janet Leigh) αφού έχει κλέψει χρήματα από το αφεντικό της, φεύγει με το αυτοκίνητό της για να συναντήσει τον εραστή της, Sam Loomis (John Gavin) ο οποίος έχει οικονομικά προβλήματα. Καταλήγει σε ένα απομονωμένο μοτέλ, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Norman Bates (Anthony Perkins). Με επίκεντρο το Bates Motel και το μυστηριώδες σπίτι πάνω στο λόφο δίπλα στο μοτέλ, θα πραγματοποιηθούν φόνοι και αγωνιώδεις αναζητήσεις που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη ενός τρομακτικού μυστικού. Όλα αυτά μέσα από τη ματιά του Χίτσκοκ ο οποίος με δεξιοτεχνία μάς υποβάλλει στην ανατριχιαστική μαγεία του Ψυχώ μέσα από τα συγκλονιστικά ασπρόμαυρα πλάνα του.

 Silent Move

Οι Silent Move δημιουργήθηκαν το 2009, από τον Γιάννη Παξεβάνη και τον Βασίλη Τζαβάρα ντύνοντας μουσικά το Nosferatu του F.W. Murnau. Στη συνέχεια δούλεψαν πάνω στις ταινίες: Jeanne d’ Arc του Carl Theodor Dreyer, The fall of the house of Usher του Jean Epstein, Battleship Potemkin του Sergei Eisenstein, Un chien Andalou του Luis Bunuel, Emak Bakia του Man Ray, Ghosts before breakfast του H. Richter κ.α. Έχουν εμφανιστεί στα φεστιβάλ: Inmute festival (2013), DeteriorateFestival II (2014), 1st Avant-garde guitar festival (2015), DADA κινηματογράφος και μουσική (Δημήτρια, 2015).

Έχουν συμπράξει επί σκηνής με τους μουσικούς Γιώργο Διαμαντόπουλο, Σπύρο Πολυχρονόπουλο (Spyweirdos), Σπήλιο Καστάνη, Γιώργο Κατσάνο, Ορέστη Ζαφειρόπουλο, Στέφανο Ψαραδάκη, Νίκο Κορδέλη κ.α. Έχουν συνεργαστεί με την φωτογράφο Haruna Kawanishi (χώρος Τέχνης Ανάμεσα) και την video artist Ερατώ Τζαβάρα (Baumstrasse, ΚΕΤ). Επίσης, έχουν συνθέσει τη μουσική για τις παραστάσεις Και τα ψάρια βγήκαν στη στεριά να πολεμήσουν τους ανθρώπους (Θέμελης Γλυνάτσης/ Atonal, Φεστιβάλ Αθηνών 2014) και Βερενίκη (Θέμελης Γλυνάτσης, Φεστιβάλ Αθηνών 2015).

Xάρης Λαμπράκης

Ο Χάρης Λαμπράκης είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, δεξιοτέχνης στο νέυ, με πλούσιες συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων και από το 2006 έχει σχηματίσει το συγκρότημα Χάρης Λαμπράκης Quartet.

Στέφανος Ψαραδάκης

Ο Στέφανος Ψαραδάκης έχει σπουδάσει κλασικά κρουστά και ντραμς ενώ έχει συμμετοχές σε διάφορα γκρουπ της εγχώριας σκηνής όπως και σε συμφωνικές ορχήστρες. Τα τελευταία χρόνια εξερευνά το ηχητικό πεδίο με τη χρήση συμβατικών οργάνων, καθημερινών αντικειμένων, field recordings και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Γράφει μουσική για ταινίες μικρού μήκους και παραστάσεις ενώ ασχολείται με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό σε σόλο ή ensemble performances.

Γιάννης Παξεβάνης – κιθάρα, loops, effects
Βασίλης Τζαβάρας – κιθάρα, loops, effects
Χάρης Λαμπράκης – νέυ, πλήκτρα, electronics
ΣτέφανοςΨαραδάκης – ντραμς, κρουστά, electronics

Προβολή της ταινίας Ψυχώ (Psycho), 1960, του Alfred Hitchcock