Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες

Αρχείο Παίχτηκε από 25/09/2017 έως 17/10/2017
στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας Β΄ σκηνή

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: David Foster Wallace
Μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Σκηνοθέτης: Σοφία Μαρία Κικιλίντζια, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Ερμηνεύουν: Τάνια Παλαιολόγου, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά

Περιγραφή

Η άκρως νεανική παράσταση που σκηνοθέτησαν η Σταυρούλα Κοντοπούλου και η Ζωή Μυλωνά και στην οποία τρεις γυναίκες υποδύονται άνδρες που μιλούν για γυναίκες, θίγοντας με χιούμορ και αλήθεια ψυχαναλυτικές ιστορίες ανδρών όπως αυτές παρουσιάζονται στο ομώνυμο βιβλίο του David Foster Wallace, πήρε παράταση και συνεχίζεται το Σεπτέμβριο για λίγες παραστάσεις. Μαζί τους η Τάνια Παλαιολόγου, η οποία εντάσσεται στο νέο κύκλο της παράστασης.

Περισσότερα

Δύο νεαρά ψάρια κολυμπούν αμέριμνα στη μέση του ωκεανού και συναντούν κατά τύχη ένα   γεροντότερο που κολυμπά προς την αντίθετη κατεύθυνση, το οποίο τους γνέφει και λέει:  “Καλημέρα παιδιά, πώς είναι το νερό;

Τα δύο νεαρά ψάρια συνεχίζουν για λίγο την πορεία τους, μέχρι που το ένα γυρνάει προς το άλλο και του λέει: "Τι στο καλό είναι το νερό;"

  Από το διήγημα: "Αυτό εδώ είναι νερό" του  David Foster Wallace

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Τρεις γυναίκες υποδύονται άνδρες που μιλούν για γυναίκες.

Σύντομες συνεντεύξεις in medias res - στο μέσο των πραγμάτων - σε ένα παράδοξο περιβάλλον που δημιουργεί μια υπερβατική πραγματικότητα. Πέντε άνδρες εκτίθενται σε ένα υποτιθέμενο πάρτι. Άραγε είναι σε όλους διακριτή αυτή η «περίεργη ταυτοσημία» ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές ανθρώπινες σχέσεις; Ποιοί τελικά μπορούν να πληρώσουν αυτό το τίμημα για να είναι ουσιαστικά «μαζί» με κάποιο άλλο άτομο;

Στο έργο του David Foster Wallace διακρίνεται ο ευαίσθητος και ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του. Ανεπιτήδευτος στις σκέψεις του και τα πιστεύω του, συνδυάζει το χιούμορ και τη βαθιά ανθρωπιστική φιλοσοφία. Η σχολαστική περιγραφή της ανθρώπινης συνείδησης αποκαλύπτει την ευάλωτη ύπαρξη και την αγωνία του σύγχρονου ατόμου να συμβιώνει προσποιούμενο κοινωνικούς ρόλους.

Το ομώνυμο βιβλίο γραμμένο το 1999, είναι μια συλλογή από μικρά αφηγήματα. Ψυχαναλυτικές ιστορίες ανδρών που μιλάνε κυρίως για τις γυναίκες και τους ρόλους τους στην κοινωνία. Όλοι οι «απαίσιοι» άντρες που συναντάμε κάνουν μια εξομολόγηση αποκαλύπτοντας ίσως και άθελα τους τις ανασφάλειες τους. Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις εμποδίζει την δημιουργία διαλόγου, τα πρόσωπα εμμένουν στο μονόλογο τους. Οι ήρωες είναι ταυτόχρονα απαίσιοι και βαθύτατα ανθρώπινοι.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο David Foster Wallace θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς και καινοτόμους Αμερικάνους συγγραφείς των τελευταίων εικοσιπέντε ετών στη μεταμοντέρνα λογοτεχνία. Ύστερα από πολύχρονη μάχη με βαριά κλινική κατάθλιψη το 2008 έδωσε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 46 ετών.

Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με τα βραβεία MacArthur Fellowship, Lannan, το βραβείο Aga Khan του περιοδικού The Paris Review, κ.ά.

Το μυθιστόρημα του, Ο Χλωμός Βασιλιάς (The Pale King) ήταν φιναλίστ για το Βραβείο Pulitzer Λογοτεχνίας το 2012.

Ιδέα /σύλληψη: Ζωή Μυλωνά
Μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης
Σκηνοθεσία: [email protected]Σταυρούλα Κοντοπούλου, Ζωή Μυλωνά
Σκηνογραφία/Σκηνικά αντικείμενα/Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
Μουσική/Ηχητικές συνθέσεις: Ζωή Μυλωνά
Viewpoints training/ Καλλιτεχνική συνεργασία: Ρεβέκκα Τσιλικαρίδου
Παραγωγή: KART Productions

 

Βιογραφικά σημειώματα

Η ​​Σταυρούλα Κοντοπούλου​​  γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή  του Κώστα Καζάκου. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Δρόμος με Δέντρα-Μάρθα Φριντζήλα, Ομάδα Ασίπκα-Δημήτρης Μπίτος, F2 Performance Unit και τους σκηνοθέτες: Μάρθα Φριντζήλα, Σοφία Σπυράτου, Σωτήρη Χατζάκη, Κερασία Σαμαρά, Διαγόρα Χρονόπουλο, Σοφοκλή Πέππα κ.α. Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει στις ταινίες μεγάλου μήκους  SMAC του Ηλία Δημητρίου, Ο Ξεναγός του Ζαχαρία Μαυροειδή, Υποβρύχιος Έρωτας του Γιάννη Σολδάτου.

Η Ζωή Μυλωνά γεννήθηκε και σπούδασε θέατρο στην Νέα Υόρκη. Έπειτα σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφο στο Emerson College της Βοστόνης. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Σοφία Σπυράτου, Σωτήρη Χατζάκη, Γιάννη Παναγοπουλο, Γιάννη Κορρέ, Μαρία Ξανθοπουλίδου κ.α.

Τη σεζόν 2016-17 συμμετείχε στη διανομή η Σοφία Μαρία Κικιλίντζια