Στα όρια

Αρχείο Παίχτηκε από 25/10/2023 έως 21/01/2024
στο Εθνικό θέατρο - Κτήριο Rex
Κείμενο: Κρις Κούπερ
Μετάφραση: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθέτης: Σοφία Βγενοπούλου
Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Ερμηνεύουν: (με αλφαβητική σειρά) Ασημίνα Αναστασοπούλου, Μαλαματένια Γκότση, Ελένη Ζαραφίδου, Βασίλης Καλφάκης, Βασίλης Καραμπούλας, Μελίνα Κοτσέλου, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Μιχαήλ Μελίσσης, Νάνσυ Σιδέρη, Γιώργος Σκαρλάτος

Περιγραφή

Άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει, άνθρωποι που οι καταστάσεις τους αναγκάζουν να ακροβατούν Στα όρια.
Μια παράσταση φτιαγμένη από το υλικό της ζωής και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

Περισσότερα

Οι ήρωες του Κρις Κούπερ, φυγάδες της φρίκης ενός πολέμου ή/και μιας σκληρής καθημερινότητας, βρίσκουν καταφύγιο στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» του Θεάτρου REX, και  αποδεικνύουν πώς μέσα από τα συντρίμμια μπορεί να ανθίσει η ελπίδα, πώς η φαντασία προσφέρει μια ασπίδα προστασίας και την ώθηση για ένα άλμα στα σύννεφα.

Η φαντασία, άλλωστε, είναι αυτή που θα βοηθήσει δύο μικρά παιδιά όταν εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας μιας σφοδρής πολεμικής σύγκρουσης. Αναζητώντας την ασφάλεια θα αναγκαστούν να διαβούν τόπους αφιλόξενους, να προσπεράσουν ενέδρες, να αντιμετωπίσουν εχθρούς και εμπόδια πασχίζοντας όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά τους. Όταν καταφέρουν να διασχίζουν τα σύνορα, θα αναζητήσουν προστασία στο ορεινό εξοχικό μιας οικογένειας. Μια συνηθισμένη οικογένεια με διαφορετικού είδους προβληματισμούς και ανησυχίες: την αποξένωση των μελών της, την απουσία συναισθηματικής σύνδεσης, την αντιζηλία μεταξύ των αδερφών, το χάσμα στη σχέση γονιών και παιδιών. Άνθρωποι που, έχοντας λύσει το ζωτικό πρόβλημα της επιβίωσης, παρακολουθούν αποστασιοποιημένοι τα όσα συμβαίνουν στον έξω κόσμο. Κάθε μέλος της οικογένειας θα αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στον ερχομό των απρόσκλητων ξένων, χωρίς να γνωρίζει ότι η αναπάντεχη αυτή συνάντηση θα αλλάξει τη ζωή όλων.

Η παράσταση παρουσιάζεται ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και της Unicef στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν σε ένα πρώτο στάδιο με Έλληνες/ίδες συνομήλικούς/ες τους αλλά και με θεατρο-παιδαγωγούς και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου και εν συνέχεια με τον ίδιο τον συγγραφέα μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό, μετασχηματίζοντας εμπειρίες και βιώματα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύτιμο υλικό για τη δημιουργία του έργου και της παράστασης.

Με αρωγό έναν δεκαμελή θίασο νέων ηθοποιών, η Σοφία Βγενοπούλου ιχνηλατεί την περιπετειώδη και συγκινητική πορεία των ηρώων που κινούνται «στα όρια». Χρησιμοποιώντας υλικά της πραγματικότητας και με όχημα το όνειρο η παράσταση φιλοδοξεί να μιλήσει για ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα: τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες αντιδρούν στην έλευση του «ξένου», του «διαφορετικού», του «έτερου».

Σύμβουλος δραματουργίας: Ειρήνη Μουντράκη

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Δραματολόγος παράστασης: Ευτυχία Χαραλαμπάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Κούγιας

Βοηθός σκηνογράφου: Σταύρος Μπαλής

Βοηθός ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη

Βοηθός μουσικού: Γιάννης Κονσολάκης

Φωτογραφίες