Στον Δούναβη και στον Σηκουάνα

Κείμενο: Ιόν Λούκα Καρατζιάλε, Ευγένιου Ιονέσκο, Ματέι Βισνιέκ
Μετάφραση: Βαγγέλης Δουκουτσέλης
Διασκευή: Μονίκα Σαβουλέσκου Βουδούρη
Σκηνοθέτης: Μονίκα Σαβουλέσκου Βουδούρη
Σκηνογραφία: Μονίκα Σαβουλέσκου Βουδούρη
Ερμηνεύουν: Ιωάννης Μακρόπουλος (Άρχοντας), Υπηρέτης: Κωνσταντίνος Πολυνάκης, Κωνσταντίνος Πλεσέα (Αμαξάς), Μαριάνα Ιονίτσα (σύζυγος), Ιωάννης Μακρόπουλος (σύζυγος), Κωνσταντίνος Πλεσέα (Στρατιώτης), Κωνσταντίνος Πλεσέα (Γείτονας), Κωνσταντίνος Πολυνάκης (Γείτονας), Ιωάννης Μακρόπουλος (Άνθρωπος με τη γραβάτα), Κωνσταντίνος Πολυνάκης (Άνθρωπος με το εργαλείο)
Τραγουδούν: Γκαμπριέλα Απόστολ
Παίζουν μουσική: Τούντορ Σπραντσεάν (Ακορντεονίστας)

Περιγραφή

Το Επαγγελματικό Θεατρικό Στούντιο στη Διασπορά παρουσιάζει την παράσταση «Στον Δούναβη και στον Σηκουάνα», μία διασκευή σε τρία μονόπρακτα των Ιόν Λούκα Καρατζιάλε, Ευγένιου Ιονέσκο, Ματέι Βισνιέκ στις 2, 3, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου στη ρουμανική γλώσσα, και στις 22, 23, 24, 25 και 29 Νοεμβρίου στην ελληνική γλώσσα, στο θέατρο Πρόβα.

Περισσότερα

Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Ρουμανίας Σύγχρονα Βαλκάνια

Επαγγελματικό Θεατρικό Στούντιο στη Διασπορά

Σημείωμα σκηνοθέτη

Από την αρχή, πριν από έξι χρόνια, αποφασίσαμε να παίξουμε ρουμανική δραματουργία προκειμένου να την παρουσιάσουμε στον Ελληνικό θεατρικό κύκλο. Ως εκ τούτου, παίξαμε στα Ρουμανικά και ύστερα, μεταφρασμένα από εμάς, παίξαμε τα έργα Ρουμάνων δραματουργών και στα Ελληνικά. Ακολουθήσαμε την ιδεολογία ότι η επιτυχία δεν προέρχεται από το μεγαλείο της σκηνής, τα τεχνικά μέσα ή το κόστος τους, αλλά από την ικανότητα του ηθοποιού να περάσει τα συναισθήματα στο κοινό και να συγκινήσει. Θέατρο χωρίς καλούς ηθοποιούς δεν υπάρχει. Διάλεξα ένα πολύ γνωστό ρεπερτόριο: Caragiale, Mihail Sebastian, Mihail Sorbul, Tudor Mușatescu, Matei Vişniec. Επεξεργάστηκα τα κείμενα και έφερα τα θέματα που διηγούνται στο σήμερα. Επειδή το θέατρο είναι τέχνη σε πραγματικό χρόνο, παράγεται εδώ και τώρα. Και, προς όφελος του θεατή, το θέατρο πρέπει να μας διηγείται κάτι για το εδώ και το τώρα.

Με την πρόσφατη παράσταση πήγα ακόμη πιο μακριά. Επέλεξα την εισαγωγή του θεατή στην οικειότητα της θεατρικής πράξης, προτείνοντας έτσι μια παράσταση ως ένα ACT της ΖΩΗΣ: οπότε ΕΔΩ, ΤΩΡΑ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ. Αυτή η ιδέα, μας οδήγησε στο να επιλέξουμε το ρεπερτόριο της τελευταίας σεζόν. Ο τίτλος της παράστασης είναι ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΗΚΟΥΑΝΑ επειδή ζούμε σε έναν ανοιχτό κόσμο, και όχι μόνο για αυτόν τον λόγο φυσικά, αλλά και επειδή οι συγγραφείς που επέλεξα συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που μετανάστευσαν, όμως γεννήθηκαν όλοι στη Ρουμανία χαράζοντας έτσι τα ονόματά τους στη χρυσή σελίδα της ρουμανικής δραματουργίας. Γύρισα λοιπόν στον I.L. Caragiale, Eugene Ionesco και Matei Vişniec και πήρα από τα κείμενά τους την ιδέα που να μιλάει για το ΕΔΩ και το ΤΩΡΑ, δηλαδή… για το ΠΑΝΤΟΥ και το ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ στην ιστορία…

Εδώ και τώρα, έτσι λοιπόν σε έναν κόσμο που αυτή τη στιγμή από το ένα του άκρο στο άλλο διασχίζεται από κρίση. Μια κρίση για την οποία αναζητούνται απεγνωσμένα λύσεις. Η παράστασή μας είναι μια διαδήλωση ενάντια στην ανικανότητα να ξεπεράσουμε τα όρια. Η κατάσταση των προσδοκιών, η έλλειψη πρωτοβουλίας, η αδράνεια. Βρήκα την ιδέα στο έργο του Caragiale «Μεγάλη Ζέστη (Căldură mare)», στου Ionesco το «Παραλήρημα στα δύο (Delir în doi)» και στου Vişniec το «Η τσέπη με ψωμί (Buzunarul cu păine)». Η κοινωνική αδράνεια έχει διάφορους λόγους: τεμπελιά, μικροαστικό πνεύμα, υποτίμηση πρωτοβουλιών και πολλά περισσότερα. Δεν σεβάστηκα λέξη προς λέξη τα κείμενα (γι' αυτό γράφω στην αφίσα εμπνευσμένο από τους συγκεκριμένους συγγραφείς), αλλά τα επεξεργάστηκα με το πνεύμα της ιδέας που υποστηρίζω και με αυτό που με τη σειρά μας θέλαμε να δηλώσουμε. Προσωπικά, δεν είμαι οπαδός του θεάτρου του παραλόγου, επομένως δεν δοκίμασα μια τέτοια προσέγγιση. Αντιθέτως, αυτό που ήθελα να αποδείξω σε αυτό το συντεθειμένο και σύνθετο μοντάζ ήταν ότι υπάρχει πάντα ένα ζωντανό, έντονο, ζωτικό στοιχείο στον κόσμο, που ίσως να μην βρίσκεται πάντα στην κορυφή, αλλά στη βάση των κοινωνικών δομών, που οδηγεί μπροστά την ζωή. Εάν έχουμε πετύχει να περάσουμε αυτό που θέλαμε, μόνο εσείς, οι θεατές, μπορείτε να μας το πείτε.

Μονίκα Σαβουλέσκου-Βουδούρη

Info
2, 3, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου - παράσταση στην ρουμανική γλώσσα
22, 23, 24, 25 και 29 Νοεμβρίου - παράσταση στην ελληνική γλώσσα
Ώρα έναρξης: 20:00

Υπεύθυνη επικοινωνίας Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

*Οι θεατές εισέρχονται μετά από επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν. Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Φωτογραφίες