Τender Napalm

Αρχείο Παίχτηκε από 03/02/2023 έως 25/03/2023
στο Κάμιρος
Διάρκεια: 80'
Κείμενο: Philip Ridley
Μετάφραση: Εύα Βλασσοπούλου
Σκηνοθέτης: Εύα Βλασσοπούλου
Σκηνογραφία: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κωνσταντίνος Γώγουλος

Περιγραφή

Το Τender Napalm του Philip Ridley αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που έρχεται αντιμέτωπο με την απώλεια της μοναχοκόρης τους και ερευνά το κενό που γεννιέται στη σχέση εξαιτίας του πένθους.

Περισσότερα

Δύο εραστές. Ένα απομονωμένο νησί. Θαλάσσια Ερπετά. Τσουνάμι.

Μονόκεροι. Εξωγήινοι. Ατομικές Βόμβες. Τελικά τι είναι αυτό που το λένε… επικοινωνία;

Τα δύο πρόσωπα του έργου, ο ΑΝΤΡΑΣ και η ΓΥΝΑΙΚΑ, σαν έναν περίεργο μηχανισμό αντιμετώπισης προβλημάτων (coping mechanism), δημιουργούν alter egos επί σκηνής και μέσω αυτών «μεταφέρονται» σε φανταστικούς τόπους και χρόνους, προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους συναισθήματα που είναι δύσκολο να ειπωθούν. Με όχημα τον λόγο (με αριστουργηματικά δομημένους, μακροσκελείς μονολόγους αλλά και καταιγιστικούς διαλόγους) οι χαρακτήρες μεταφέρονται από τη μια «πραγματικότητα» στηνάλλη δημιουργώντας έτσι «θέατρο μέσα στο θέατρο».

Άντρας: Το στόμα σου.

Γυναίκα: Το στόμα μου, τι;

Άντρας: Είναι ένα πράμα… τόσο υγρό.

Θα μπορούσα να σφηνώσω μια σφαίρα… εδώ… ανάμεσα απ’ τα χείλη σου.

Αφίσα της Ιωάννας Θέμελη

Σ’αυτό το βαθιά ρομαντικό και ερωτικό έργο, ο Ridley θίγει κατά κύριο λόγο ζητήματα ανταγωνιστικότητας, εξάρτησης, σεξουαλικότητας αλλά και βίας εντός μιας μακροχρόνιας ερωτικής σχέσης. Θέτει επίσης και περαιτέρω ερωτήματα πάνω στα δίπολα: ισχυρός– αδύναμος, εξουσιαστής – εξουσιαζόμενος και, αναπόφευκτα, άντρας – γυναίκα.

Το Tender Naplam θα παρουσιαστεί πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

@Ρηνιώ Δραγασάκη / Graphic Design: Δαναή Βλασσοπούλου

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο θεατρικός συγγραφέας Philip Ridley γεννήθηκε στο Ανατολικό Λονδίνο. Απόφοιτος του St. Martin’s School of Arts, εκτός από θεατρικός συγγραφέας ο Ridley είναι καλλιτέχνης, ποιητής, νοβελίστας, κινηματογραφιστής, φωτογράφος, συγγραφέας παιδικών διηγημάτων καθώς και ένας από τους πιο διακεκριμένους εν ζωή συγγραφείς της Αγγλίας. Τα έργα του έχουν βραβευτεί με Time Out Theatre Awards, ενώ ο ίδιος έχει κερδίσει το πολυσυζητημένο βραβείο New Theatre Writing του οργανισμού Meyer Whitworth Award, καθώς και το βραβείο Most Promising Playwright του Critics' Circle. Επίσης, είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που έχει βραβευτεί ως Most Promising Newcomer από την Evening Standard και για το θέατρο και για τον κινηματογράφο: στο θέατρο για το έργο του «Το πιο γρήγορο ρολόι του κόσμου» και στον κινηματογράφο για την μεγάλου μήκους ταινία του «Διάφανο Δέρμα», η οποία απέσπασε έντεκα διεθνή βραβεία.

Με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Φωτογραφίες