Thom Pain

Αρχείο Παίχτηκε από 15/06/2017 έως 30/06/2017
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διάρκεια: 60’
Κείμενο: Βασισμένο στο Τίποτε του Will Eno
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθέτης: Αναστασία Κουμίδου
Ερμηνεύουν: Χάρης Γρηγορόπουλος

Περιγραφή

Αναπάντεχα αστείο και αξεπέραστα υπαρξιακό το έργο Thom Pain (Βασισμένος στο Τίποτε) του Will Eno, υποψήφιο για το βραβείο Pulitzer 2005, φέρνει για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό αντιμέτωπο με έναν από τους πιο γνήσιους και συναρπαστικούς θεατρικούς χαρακτήρες του 21ου αιώνα, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου, στο Βlack Βox του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από 15 έως 30 Ιουνίου για 10 παραστάσεις.

Περισσότερα

“O Will Eno είναι ο Samuel Becket της γενιάς του John Stewart”
New York Times

Ο θεατρικός κριτικός των New York Times, Charles Isherwood, έγραψε “Υπάρχει κάτι που να είναι υπαρξιακό stand-up comedy; Αν όχι, ο Will Eno μόλις το έχει εφεύρει... Πρόκειται για μια από αυτές τις αστείρευτες  θεατρικές νύχτες, που σ’ αφήνουν με κομμένη την ανάσα από την έκσταση και, αναλόγως την ευαισθησία στα σκοτεινά και τα υπέροχα μυστήρια της ζωής, με δάκρυα στα μάτια. Και φυσικά με γέλιο.”

Όταν ρωτήθηκε ο συγγραφέας για τον χαρακτήρα που δημιούργησε, απάντησε: “Ήρθε για να αποδείξει την ύπαρξή του καταρχήν στο εαυτό του και μετά στον κόσμο, στο κοινό. Να μπορεί να πει “Εδώ ήμουν,” και “Έτσι ένιωσα” και ίσως “Ιδού πώς είμαστε όλοι μας, και ίσως δε θα έπρεπε.” Ταυτόχρονα σαρκαστικός και ποιητικός, πληγωμένος και ανθρώπινος, ο Thom Pain είναι ένας ανεξίτηλος στη μνήμη χαρακτήρας.” Η εικαστική εγκατάσταση του Άγγελου Αντωνόπουλου θα είναι ανοιχτή στο κοινό τις ημέρες των παραστάσεων 6-8μμ.

O ηθοποιός Χάρης Γρηγορόπουλος, στο ρόλο του Thom Pain, αλληλεπιδρά με το σκηνικό χώρο - installation του εικαστικού Άγγελου Αντωνόπουλου, που φωτίζεται από τη Στέλλα Κάλτσου, για να πλάσει διαρκώς εναλλασσόμενους χώρους με πολλαπλές σημειολογικές αναφορές. Η σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουμίδου μαζί με την κινησιολογική καθοδήγηση της Τατιάνας Μύρκου  ενώνουν τις διαφορετικές τέχνες  με έναν τρόπο αλληλεπίδρασης, αλλά και με την ανεξάρτητη παρουσία του κάθε καλλιτεχνικού έργου χωριστά.

Ο συγγραφέας Will Eno, o «Samuel Beckett της εποχής μας» όπως χαρακτηρίσθηκε από τους New York Times,  παρουσιάζεται για  πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Έργα του έχουν ανέβει σε πειραματικές σκηνές αλλά και στο Broadway, στην Αμερική και στην Ευρώπη. Έχει τιμηθεί με βραβεία και υποτροφίες.

Το έργο παρουσιάζεται στην Ελλάδα μετά από συμφωνία με την Josef Weinberger Plays Limited.

Συγγραφέας: Will Eno
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου
Εικαστική Εγκατάσταση: Άγγελος Αντωνόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Κίνηση: Τατιάνα Μύρκου
Μουσική:  Αντώνης Σταυρινός
Βοηθός Σκηνοθέτις: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες:  Βαγγέλης Μηναδάκης
Βίντεο: Στάθης Δογάνης
Διεύθυνση & οργάνωση παραγωγής: Άρης Σομπότης (Playwalk)

Ώρες λειτουργίας εικαστικής εγκατάστασης: 18:00-20:00

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. O Χάρης Γρηγορόπουλος ως Thom Pain εδωσε μια καλη ερμηνεια. Ενα αρκετα δυσνοητο κειμενο με πολυ ιδιαιτερο χιουμορ. Το σκηνικο - installation του εικαστικού Άγγελου Αντωνόπουλου ηταν θαυμασιο. Εξαισια σκηνοθεσια και φωτισμοι. Ευχαριστω για την προσκληση