Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Αρχείο Παίχτηκε από 15/09/2023 έως
στο Εργοτάξιον

5oς χρόνος παραστάσεων
Συγγραφέας: Federico Garcia Lorca
Σκηνοθέτης: Έφη Μεράβογλου
Σκηνογραφία: Η ομάδα
Κοστούμια: Η ομάδα
Μουσική: Έφη Μεράβογλου (επιμέλεια))
Ερμηνεύουν: Μυγδαλιά Ανδρέου (Μπερνάρντα), Κωνσταντίνα Βάρδα (Μαρτίριο), Αριστέα Ανύση (Δούλα), Χριστίνα Μούζη (Μαγκνταλένα), Σωτηρία Χρυσικοπούλου (Ανγκούστιας), Έφη Μεράβογλου (Πόνθια), Σόνια Πούλη (Μαρία Χοσέφα), Αναστασία Ραβάνη (Αμέλια), Ανδριάνα Σταυριδοπούλου (Αδέλα).

Περιγραφή

Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.

Περισσότερα

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου. Το περιεχόμενό του βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα. Έχουν γίνει πάρα πολλές παρουσιάσεις του έργου αυτού στην Ελλάδα. Αυτή είναι άλλη μια πρόταση, αλλά έχει διαφορά. Η Θεατρική Ομάδα Mariposa η οποία ξεκίνησε μόλις πριν τρία χρόνια, είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός. Συνεχώς σκεφτόμαστε και δημιουργούμε σαν ένα. Η πρόθεσή μας είναι η έρευνα σε βάθος, τόσο των χαρακτήρων και της υπόθεσης όσο και της σύνδεσής τους με εμάς. Επιλέγουμε να ενταχθούμε μέσα στην κάθε ιστορία ώστε ο θεατής να δει μια αλήθεια, να ταξιδέψει, να αισθανθεί το έργο.

Λίγα λόγια

Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να "ανακατεύονται" με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της.

Φωτογράφιση : Νικολέττα Γιαννούλη

Παραγωγή: 92 Artschool

Προσαρμογή σχεδίου αφίσας - γραφιστικά: Art and Media Zone

Σχεδιασμός Φωτισμών/χειρισμός ήχων & φωτισμών: Γιάννης Καραλιάς

Trailer: Μαίρη Γρηγορούλη

Η διανομή τη σεζόν 2018-2019 ήταν: Μυγδαλιά Ανδρέου, Κωνσταντίνα Βάρδα, Αριστέα Ανύση, Χριστίνα Μούζη, Λυδία Κουτσοκώστα, Έφη Μεράβογλου, Σόνια Πούλη, Αναστασία Ραβάνη, Ανδριάνα Σταυριδοπούλου

Η διανομή τη σεζόν 2019-2020 Μυγδαλιά Ανδρέου (Μπερνάρντα), Κωνσταντίνα Βάρδα (Μαρτίριο), Αριστέα Ανύση (Δούλα), Χριστίνα Μούζη (Μαγκνταλένα), Σωτηρία Χρυσικοπούλου (Ανγκούστιας), Έφη Μεράβογλου (Πόνθια), Σόνια Πούλη (Μαρία Χοσέφα), Αναστασία Ραβάνη (Αμέλια), Ανδριάνα Σταυριδοπούλου (Αδέλα).

Φωτογραφίες

Βίντεο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών πολύ καλές! Θα ξεχώριζα ιδιαιτέρως αυτή της μητέρας της Μπερνάντα, δίχως ασφαλώς να μειώνω την υποκριτική δεινότητα και των υπολοίπων γυναικών! Τα σκηνικά πλαισιώνουν άριστα την πλοκή και τις ερμηνείες!