Τομή

Αρχείο Παίχτηκε από 09/10/2017 έως 12/12/2017
στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Διάρκεια: 80'
Συγγραφέας: Πάμελα Κάρτερ
Μετάφραση: Μενέλαος Καραντζάς
Σκηνοθέτης: Μενέλαος Καραντζάς
Σκηνογραφία: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Φοίβος Μαρκιανός
Ερμηνεύουν: Νίκος Γιαλελής, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Φοίβος Μαρκιανός

Περιγραφή

Στο σκοτεινό, σκληρό και ηδονιστικό της κείμενο η Pamela Carter δανείζεται ιστορικά στοιχεία από τις ζωές των δύο αντρών και της γυναίκας του Βερλαίν, Ματίλντ, και τα συνδυάζει με στοιχεία μυθοπλασίας για να αναδείξει τις ιδιαίτερες ποιότητες της ψυχής και του πνεύματος ενός καλλιτέχνη, που με την έντασή τους ωθούν τη ζωή του να υπερβεί τα όρια, γεγονός απαραίτητο για τη δημιουργία ενός σπουδαίου καλλιτεχνικού έργου. Η πυρκαγιά της καλλιτεχνικής έκφρασης, η αποστολή του καλλιτέχνη και ο ρόλος της τέχνης έρχονται στη σκηνή μέσα από τα λόγια και τις πράξεις των τριών ηρώων του έργου, που είναι τραχείς και τρυφεροί ταυτόχρονα, ενώ παλεύουν περισσότερο ή λιγότερο ο καθένας τους με τις συμβάσεις και τις συμβατικότητες της ζωής και της κοινωνίας.

Περισσότερα

Ομάδα What If?  

Δώμα

Το σημείο που ο στίχος κόβεται σε δύο ημιστίχια ονομάζεται τομή. Αν η ζωή του Πωλ Βερλαίν ήταν ένας στίχος και η ζωή του Αρτύρ Ρεμπώ ένας άλλος, το σημείο τομής του κάθε στίχου θα ήταν το ίδιο: το τέλος της ερωτικής σχέσης των δύο ποιητών. Μέσα στο πάθος και την έξαψη της σχέσης τους έγραψαν τα ποιητικά τους αριστουργήματα, ώσπου η ζωή τους σημαδεύτηκε από έναν πυροβολισμό και το δεύτερο μέρος της ήταν πολύ διαφορετικό από το πρώτο.

Σκηνική πάλη: Κρις Ραντάνοφ
Εκτέλεση παραγωγής: What If?

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η παράσταση αναφέρεται στην αληθινή ιστορία του μεγάλου έρωτα που έζησαν οι σπουδαίοι ποιητές Ρεμπώ και Βερλαίν κι αποδείχτηκε μοιραίος και για τους δυο. Στο θεατρικό έργο παρουσιάζεται και το τρίτο (μη διάσημο) πρόσωπο, η σύζυγος του Βερλαίν, Ματίλντ. Μου άρεσε η σκηνοθεσία κι ο τρόπος προσέγγισης του θέματος, η μουσική δε, απλά τέλεια!
    Γενικά ήταν μια καλοστημένη κι ενδιαφέρουσα παράσταση με καλές ερμηνείες (μου άρεσε ιδιαίτερα ο Φοίβος Μαρκιανός στο ρόλο του Ρεμπώ, του έμοιαζε και φυσιογνωμικά). Θα ήταν καλό, προτού πάει κάποιος να παρακολουθήσει την παράσταση, να έχει φροντίσει να διαβάσει κάποια βιογραφικά στοιχεία για τον Ρεμπώ και τον Βερλαίν, ώστε να κατανοήσει κάποιες σκηνές καλύτερα.
    Παρακολούθησα την παράσταση στις 27/11 και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!