Τρεις ψηλές γυναίκες

Αρχείο Παίχτηκε από 19/10/2017 έως 31/12/2017
στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας - Σκηνή Μπέτυ Αρβανίτη

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 100'
Συγγραφέας: Έντουαρντ Άλμπυ
Μετάφραση: Eρρίκος Μπελιές
Σκηνοθέτης: Άρης Τρουπάκης
Ερμηνεύουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή

Περιγραφή

Με το έργο του ΄Εντουαρντ Αλμπι οι «Τρεις Ψηλές Γυναίκες» συνεχίζει τη θεατρική περίοδο 2017-2018 η Μπέττυ Αρβανίτη στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας έπειτα από την περυσινή επιτυχία.

Στις «Τρεις ψηλές γυναίκες»ο Αλμπι περνάει από το θέμα των διαπροσωπικών σχέσεων όπως ο ίδιος το ανέπτυσσε σε προηγούμενα έργα του («Ευαίσθητη ισορροπία», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»), στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος της εποχής μας: την αυτογνωσία.

Περισσότερα

Πρόκειται για ένα έργο με πολύ χιούμορ, μα που ταυτόχρονα είναι σκληρό και γεμάτο αλήθειες.

Πρωτοπαίχθηκε στην Ελλάδα το 1995 από το θίασο Ελένης Χατζηαργύρη, Ζωής Λάσκαρη και Κατερίνας Μαραγκού σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Στην ίδια με εκείνη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ο σκηνοθέτης Αρης Τρουπάκης εξερευνά τον Άλμπι και τα ζητήματα που θέτει μέσα από μια σύγχρονη ματιά.

Οι παραστάσεις από τις 19 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν δύο μήνες και στη συνέχεια, στα τέλη Ιανουαρίου του 2018, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Α΄- «Μπέττυ Αρβανίτη») θα παρουσιάσει τη «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Με τους Μπέτυ Αρβανίτη, Δημήτρη Ημελο και Δέσποινα Κούρτη.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει για το έργο και την παράσταση:

Οι «Τρεις ψηλές γυναίκες» αφορούν στη συνάντηση μιας 91χρονης με δυο άλλες, που η καθεμιά ενσαρκώνει μια νεότερη ηλικία της,εκείνη των 52 και εκείνη των 26 χρόνων.

Παρά τα όσα θα περίμενε κανείς, δεν υπάρχει καμιά  ατμόσφαιρα απολογισμού, αναπόλησης ή νοσταλγίας.

Η ηλικιωμένη έρχεται αντιμέτωπη με τα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής της, παλεύοντας λυσσαλέα μέχρι τέλους να δώσει νόημα σε κάθε παράλογη ή φριχτή της πράξη, να φέρει πίσω σχεδόν με κυριολεκτικούς όρους, όσα της γλίστρησαν μέσα από τα χέρια και επιμένοντας να αποκρύπτει άλλα που θα μείνουν για πάντα άγνωστα.

Η 26χρονη κοπέλα που υπήρξε κάποτε, η 52χρονη στην οποία βλέπει το δικό  της μεσήλικα εαυτό και το αμείλικτο τωρινό της είδωλο, παλεύουν για εκείνο που υπήρξε ο πρωταρχικός της σκοπός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής της, για την επικράτηση.

Ολη τούτη η τεθλασμένη πορεία των 91 χρόνων είναι εμποτισμένη με το μαύρο, αιρετικό χιούμορ του Αλμπυ που σε κάποιες στιγμές πετυχαίνει εκείνο που κάνει ο χρόνος στις δικές μας ζωές.

Να μοιάζουν οι μεγαλύτερες θύελλες που μας σάρωσαν, κοιτώντας τις από μακριά, με το δροσερό αεράκι που μας έδωσε ανάσα και κουράγιο να συνεχίσουμε τη δίχως νόημα αναζήτηση του δικού μας νοήματος…

Σκηνικά – κοστούμια: Eλένη Μανολωπούλου
Σχεδιασμοί φώτων: Aλέκος Αναστασίου

Βίντεο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πραγματικά απο τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει. Πολύ ολοκληρωμένη με φοβερές ερμηνίες απο τις ηθοποιούς. Απο τις λίγες φορές που δεν θα επέλεγα να αλλάξω ούτε λεπτομέρεια.
    Το θέατρο είναι μεγάλο, με άνετα καθίσματα, στο φουαγιέ κερνάνε καφέ, νερό και κρασί.
    Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες γιατί απλά βλέπει τη ζωή ενός ανθρώπου σε 3 στάδια της ζωής του. Θλιβερό και κάποιες στιγμές σκληρό όπως είναι η και η ζωή άλλωστε αλλά με γερές δόσεις χιούμορ. Επίσης τα σκηνικά κατάλληλα για την ιστορία που μας παρουσιάζεται. Ξεχωρίζω την κυρία Κεχαγιόγλου για την ηθοποιία της.
    Πραγματικά ήταν άψογο και το προτείνω ανεπιφύλακτα, απο τις παραστάσεις που δεν πρέπει κανείς να χάσει.
    Το έργο διαρκεί 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα.