Τρόμος και απόγνωση στο Ρωσικό Βασίλειο

Αρχείο Παίχτηκε από 23/02/2023 έως 31/03/2023
στο Φάμπρικα - Τεχνοχώρος
Διάρκεια: 70'
Κείμενο: Θεοδούλου Άννυ (επιμέλεια)
Συγγραφέας: «Οπτική παρέκκλιση» Ίγκορ Σαβέλιεβ,«Σημειώσεις της Μόσχας»,ΆνταΑρνταλιόνοβα,«Διαδήλωση»,Νατάλια Κλιουτσάρεβα, «Η Καταστροφή του πατέρα» Βαλέρι Πανιούσκιν, «Συνεχίζεται…» Λιούμποβ Λουκασένκο. On line περιοδικό ROAR (Russian Oppositional Arts Review ) «Που είναι το Σβάτοβο;» Κοτόκ Μαρία.
Μετάφραση: Κατερίνα Ρώτα
Διασκευή: Λιούμπα Κριβοχίζα
Σκηνοθέτης: Λιούμπα Κριβοχίζα
Σκηνογραφία: Η ομάδα «Look Deeper»
Κοστούμια: Η ομάδα «Look Deeper»
Μουσική: Τραγούδια από άλμπουμ Velikaya Sush , Sergey Sushkov, Mikhail Gichpan
Ερμηνεύουν: Λιούμπα Κριβοχίζα, Κυριάκος Ψυχαλής,Τζίνα Σταυρουλάκη, Άννυ Θεοδούλου, Nataly Tolkunova

Περιγραφή

Η Ουκρανή ηθοποιός και σκηνοθέτις, Λιούμπα Κριβοχίζα, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο δράμα που βιώνει η χώρα της. Έτσι μια μέρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, στις 23 Φεβρουαρίου, θα κάνει πρεμιέρα με το έργο «Τρόμος και απόγνωση στο Ρωσικό Βασίλειο» στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.

Περισσότερα

Μια αντιπολεμική παράσταση

από τη θεατρική ομάδα «Look Deeper»

Το έργο στηρίζεται σε κείμενα και μαρτυρίες Ρώσων πολιτών που τάσσονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία και περιγράφει την τωρινή κατάσταση εντός Ρωσίας.

Οι Ρώσοι πολίτες εκφράζουν την απέχθειά τους απέναντι στο πόλεμο και μοιράζονται τις ανησυχίες τους για το μέλλον σε σχέση με τους ίδιους και τη χώρα τους.

Μέσα από αυτά τα κείμενα, ο θεατής μπορεί να δει πόσο τους έχει επηρεάσει η προπαγάνδα, τα συναισθήματά τους σχετικά με τον πόλεμό, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν την εχθρότητα που ζουν στην ίδια τους τη χώρα επειδή είναι αντίθετοι με τον πόλεμο.

Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από τις νουβέλες: «Οπτική παρέκκλιση» Ίγκορ Σαβελιεβ , «Σημειώσεις της Μόσχας» Αντα Αρνταλιονοβα, «Διαδήλωση» Νατάλια Κλιουτσάρεβα,«Η Καταστροφή του πατέρα» Βαλέρι Πανιουσκιν, «Συνεχίζεται…» Λιούμποβ Λουκασένκο. Τα κείμενα μας παραχώρησε ρωσικό on line περιοδικό ROAR (Russian Oppositional Arts Review).

Επίσης στην παράσταση θα ακουστούν τα τραγούδια, δύο Ρώσων μουσικών που τάσσονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Τραγούδια από άλμπουμ Velikaya Sush, Sergey Sushkov, Mikhail Gichpan.

Σημείωση του Σκηνοθέτη:

Αυτή η παράσταση είναι η πρώτη από μια τριλογία παραστάσεων, που θα αφορούν αυτόν το πόλεμο. Σε δυο επόμενες παραστάσεις θα στρέψω την προσοχή μου στις ζωντανές μαρτυρίες Ουκρανών πολιτών και στα θύματα αυτού του πολέμου. Πολλοί με ρωτούν γιατί δεν το έκανα από την αρχή. Και θέλω να απαντήσω σε αυτό.

Πρώτον: Λόγω της ουκρανικής μου καταγωγής, μου πηρέ πάρα πολύ καιρό να δεχτώ ότι στη χώρα που γεννήθηκα γίνεται πόλεμος. Οι γονείς μου έγιναν πρόσφυγες και οι φίλοι μου πολεμούν. Τα γεγονότα και μαρτυρίες που διάβαζα με σόκαραν και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Χρειαζόμουν χρόνο.

Δεύτερον: Σχεδόν όλοι Ουκρανοί πολίτες έχουν συγγενείς και φίλους στην Ρωσία. Ήθελα λοιπόν να ερευνήσω γιατί πολλοί από αυτούς δεν αντιστάθηκαν και δεν διαμαρτυρήθηκαν.

Τρίτον: Για να γίνει αυτή η παράσταση συνεργαστήκαν Έλληνες, Ουκρανοί και Ρώσοι. Αλλά εγώ δεν βλέπω εθνικότητες, βλέπω ανθρώπους που είναι εναντίον του πολέμου και ενώθηκαν για να δημιουργήσουν.

Στην παράσταση συμμετέχει και μια Ουκρανή ηθοποιός που έχει χάσει το σπίτι της στην Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς και έχει έρθει στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας πολέμου.

Λιούμπα Κριβοχίζα

Για την ιστορία να θυμίσουμε:

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Πέρασε ένας χρόνος και ο πόλεμος συνεχίζεται. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία, μετά τον Β' Παγκόσμιο.

Η Ουκρανία βιώνει μια τεράστια καταστροφή.

Ερειπωμένες και βομβαρδισμένες πόλεις.

8 εκατομμύρια πρόσφυγες

16 χιλιάδες άμαχοι πολίτες νεκροί και τραυματίες

1.000 και παραπάνω νεκρά ή σοβαρά τραυματισμένα παιδιά.

Εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές.

Οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοκάρουν. Παράλληλα, μέσα στο ίδιο διάστημα, ένα εκατομμύριο Ρώσων έχουν επίσης γίνει πρόσφυγες και έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. Πρόκειται για Ρώσους πολίτες που είναι ενάντια στον πόλεμο. Υπάρχουν και πάρα πολύ που θέλουν, αλλά δεν έχουν δυνατότητα να φύγουν...

Βοηθός σκηνοθέτη: Κυριάκος Ψυχαλής

Ηχογραφήσεις: Μανώλης Αγγελάκης

Φωτογραφίες: Νektaria Tereshchenko

Τρέιλερ: Mikhail Gichpan

Σχεδιασμός Αφίσας: Μαρίνα Μπουγκάι

Υπεύθυνη οργάνωσης παράγωγης: Anastasiya Kinzerska

Βοηθοί παραγωγής: Άννα Ταυρίδου, Προκόπης Παπαγιαννέλλης .

Η παράσταση θα ανέβει και στην ΑULA της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενο δελτίο Τύπου.

Φωτογραφίες