Βίνσεντ βαν Γκογκ / Η μεγάλη μέρα και η μεγάλη νύχτα

Διάρκεια: 90'
Κείμενο: Αντονέν Αρτώ, Μαρία Ξενουδάκη
Μετάφραση: Στέφανος Ευθυμιάδης («Η μεγάλη μέρα και η μεγάλη νύχτα»), Δέσποινα Ψάλλη («Βαν Γκογκ ο αυτόχειρας της κοινωνίας»),
Σκηνοθέτης: Μαρία Ξενουδάκη
Κοστούμια: Ντίντριχ Φύσερ
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας
Ερμηνεύουν: Μαρία Ξενουδάκη

Περιγραφή

«Βίνσεντ βαν Γκογκ / Η μεγάλη μέρα και η μεγάλη νύχτα», μια τριλογία σε ενιαίο θεατρικό έργο παρουσιάζει το ΑΝΤΙΘΕΑΤΡΟ της Μαρίας Ξενουδάκη (σκηνοθεσία-ερμηνεία) σε συμπαραγωγή με την αμκε ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ του Βασίλη Βλάχου, από την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9:15 μμ. στο Θέατρο Αλεξάνδρεια (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής 11252 Αθήνα, τηλ: 212-1007079, 6944898482).

Περισσότερα

Η τριλογία αυτή βασίζεται σε δύο κείμενα του σπουδαίου διανοητή Αντονέν Αρτώ («Η μεγάλη μέρα και η μεγάλη νύχτα» και «Βαν Γκογκ ο αυτόχειρας της κοινωνίας»), καθώς και ένα θεατρικό-φιλοσοφικό κείμενο της Μαρίας Ξενουδάκη με τίτλο «Αναρχούσης αρχής γίνεται…».

Αντονέν Αρτώ: «Η μεγάλη μέρα και η μεγάλη νύχτα» (μετάφραση Στέφανος Ευθυμιάδης). Απόψεις του ιδιοφυούς καλλιτέχνη περί έρωτα, θανάτου, θεατρικής τέχνης, πολιτικής.

Μαρία Ξενουδάκη: «Αναρχούσης αρχής γίνεται…» Θεατρικό-φιλοσοφικό κείμενο, εναντίον αυτών που μας ώθησαν… αναλλοίωτους και αυθόρμητους

Αντονέν Αρτώ: «Βαν Γκογκ ο αυτόχειρας της κοινωνίας» (μετάφραση Δέσποινα Ψάλλη). Η μνημειώδης διάλεξη του Αντονέν Αρτό στο Παρίσι το 1947, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, όπου παθιασμένα υποστηρίζει ότι ο Βίνσεντ βαν Γκογκ «αυτοκτονήθηκε από την κοινωνία» και αναζητά τους ενόχους.

Ο Αντονέν Αρτώ γράφει για τον Βίνσεντ βαν Γκογκ. «Μπορούμε να πούμε για την καλή πνευματική υγεία του βαν Γκογκ, που σε όλη του τη ζωή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να κόψει μια φορά τα’ αριστερό του αυτί. -Σε ένα κόσμο που τρώει καθημερινά μαγειρευτά αιδοία με πράσινη σάλτσα, ή γεννητικά όργανα ‘μαστριγωμένου’ και οργισμένου νεογέννητου. –Και δεν πρόκειται για μια εικόνα, αλλά για ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται και καλλιεργείται σ’ όλη τη γη καθημερινά και σε μεγάλο βαθμό. Μ’ αυτό τον τρόπο, όσο παράλογη κι αν φαίνεται αυτή η δήλωση, η παρούσα ζωή διατηρείται σ’ αυτή την παλιά ατμόσφαιρα αμαρτίας, παραληρήματος, χρόνιας τρέλας, μπουρζουάδικης αδράνειας, σωματικής ανωμαλίας, ηθελημένης ατιμίας, φανερής υποκρισίας, βρομερής περιφρόνησης για ο,τιδήποτε δείχνει να ’χει καταγωγή διεκδίκησης μιας τάξης εξ ολοκλήρου βασισμένης στην εκπλήρωση μιας πρωτόγονης αδικίας – τέλος ενός οργανωμένου εγκλήματος»

Τριλογία βασισμένη σε δύο κείμενα του Αντονέν Αρτώ («Η μεγάλη μέρα και η μεγάλη νύχτα», «Βαν Γκογκ ο αυτόχειρας της κοινωνίας») και ένα θεατρικό-φιλοσοφικό κείμενο της Μαρίας Ξενουδάκη («Αναρχούσης αρχής γίνεται…»)

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κορομβόκη

Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης

Συμπαραγωγή: ΑΝΤΙΘΕΑΤΡΟ Μαρίας Ξενουδάκη - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Βασίλη Βλάχου

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ