Συνέντευξη με τη ηθοποιό Εφη Μεράβογλου για την παράσταση «IRAQ – 9 τόποι επιθυμίας»

DSC05580Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Το έργο είναι αρκετά  επίκαιρο. Ήταν αυτό μια ευκολία για να «μπείτε» πιο εύκολα στο ρόλο;
Το έργο ειναι διαχρονικό και θεωρώ ότι θα παραμείνει για πολύ καιρό επίκαιρο ( δυστυχώς) καθώς δεν βλέπω να αλλάζουν μυαλά! Ο πόλεμος είναι δίπλα μας αλλά και τόσο μακρυά ταυτόχρονα. Η γυναίκα που ενσαρκώνω είναι η Layal al Attar , υπαρκτό πρόσωπο που σκοτώθηκε το 1993 ύστερα απο εντολή του κλίντον να πέσουν βόμβες σε μια πλούσια περιοχή του Ιράκ. Ήταν μια πολύ γνωστή ζωγράφος και βραβευμένη αγαπητό πρόσωπο της κυβέρνησης Σαντάμ. Είναι η μοναδική ζωγράφος που μέσα απο τους πίνακες της ξεγύμνωνε την γυναίκα . Ζώγραφιζε δέντρα σαν σώματα γυμνά. Οι πίνακες της μιλούσαν. Δεν μου ήταν καθόλου εύκολο να την καταλάβω. Έγινε αρκετή δουλειά με την Μαρία Τσαρούχα αλλά και προσωπική έρευνα, για να φτάσω , να πώ ανοιχτά το πόσο υπέροχο αλλά σκληρό είναι να θυσιάζεις κομμάτια του εαυτού σου όταν  κάνεις οργανική δουλειά.

Πρόκειται για ένα φεμινιστικό ή αντιπολεμικό έργο?
Το έργο μιλά για την γυναίκα στον πόλεμο, όμως δεν έχει να κάνει με τον φεμινισμό , αλλά με τον άνθρωπο. Εστιάζει στις γυναίκες γιατι σε αυτές τις χώρες η γυναίκα δεν έχει ελευθερία, δικαιώματα.

734218_10202387772632233_19491895_n efh 2

Ποια ιδιότητα από τις τρεις (ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, συγγραφέας) σας χαρακτηρίζει περισσότερο;
Είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω , σίγουρα άν έβαζα μια ιεραρχία θα ήταν Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Η φόρμα των μονολόγων κατά πόσο σας δυσκόλεψε ως ομάδα στο να βρείτε  ομοιογένεια;
Η Μαρία Τσαρούχα έχει χτίσει ένα γερό θεμέλιο με το σύστημα Perceptual Acting που είναι ότι καλύτερο για τον ηθοποιό. Μέσα απο τους προχωρημένους διαλογισμούς της ενώνει ενέργειες , ψυχές , παρόν , παρελθόν και όλοι γινόμαστε ένα.Έτσι η παράσταση μας έχει ομοιογένεια, κοινή βάση!

10711096_10205123331386172_8269629380125521329_n ΕΦΗ ΦΩΤΟ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

Όταν τελειώσει η παράσταση τι είναι αυτό που θα “κρατήσετε”;
Είναι μια δύσκολη στιγμή το τέλος, είναι αποχωρισμός, ένας θάνατος ένος αγαπημένου σου προσώπου που έχεις τόσες πολλές αναμνήσεις! Ένα απο τα πολλά που θα κρατήσω είναι το πόσους όμορφους ανθρώπους συνάντησα και υπήρξα εντός και εκτός σκηνής. Είναι ευλογία όλο αυτο!!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ