Συνέντευξη με τον ηθοποιό Θοδωρή Κατσαφάδο για την παράσταση «Η λίμνη που δεν είναι πια»

Επιμέλεια συνέντευξης: Ναντίν Αθανασίου

Φέτος, ο αγαπημένος μας, ταλαντούχος ηθοποιός, Θοδωρής Κατσαφάδος πρωταγωνιστεί σε δύο σημαντικές θεατρικές παραστάσεις! Τον συναντήσαμε και μας μίλησε για τον ρόλο του στην παράσταση «Η λίμνη που δεν είναι πια».

Καλησπέρα σας κ. Κατσαφάδο,

στο έργο «Η λίμνη που δεν είναι πια» υποδύεστε έναν δάσκαλο, που συναντά τυχαία έναν παλιό μαθητή του και προσπαθεί να τον βοηθήσει να καταπολεμήσει τους φόβους του και να βγει από ένα προσωπικό αδιέξοδο. Ο ρόλος του δασκάλου καταλυτικός. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τον χαρακτήρα, που υποδύεστε.
Αυτός ο χαρακτήρας δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Μπορεί να είναι η συνείδηση ή κάποια αναγωγή του κεντρικού ήρωα. Μπορεί οι σκέψεις και τα ερωτηματικά του Όσκαρ να προσωποποιούνται στον παλιό του δάσκαλο, τον Ιεροφάντη.

Σας έχει ποτέ συμβεί σε κάποια δύσκολη περίοδο της ζωής σας, η λύση να έρθει από εκεί που δεν το περιμένατε ή από κάποιο όχι και τόσο κοντινό σας πρόσωπο;
Πρέπει να πω ότι μπορεί στην προσωπική μου ζωή να μ΄έχουν εκπλήξει θετικά κάποια πρόσωπα, όμως, συνήθως τις λύσεις στα προβλήματα μου τις έχω βρει μόνος μου και μάλιστα …. πολύ μόνος.

Το έργο του Καταλανού συγγραφέα, Νταβίντ Ντεσόλα καταπιάνεται με πολλά θέματα, ένα από αυτά είναι και η επίθεση, που δέχεται ένας καθηγητής από έναν μαθητή του και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή. Η βία έχει δυστυχώς εξαπλωθεί παγκοσμίως. Πόσο σας ανησυχεί αυτό το νοσηρό φαινόμενο;
Η βία για μένα είναι μια τόσο ακραία συμπεριφορά, που όχι μόνο με φοβίζει, αλλά με παγώνει. Δεν αντέχω καμιά μορφή βίας. Πιστεύω πολύ στο διάλογο, στη συζήτηση. Γενικά οι ακραίες συμπεριφορές,όπως η βία, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν.

Θεωρείτε ότι είναι δύσκολη η ανεύρεση της ευτυχίας;
Δεν ξέρω αν είναι δύσκολη. Όμως είναι δύσκολο να καταλάβεις που μπορείς να την βρεις. Μπορεί να υπάρχει σε πολύ απλά πράγματα. Εμένα προσωπικά με κάνουν ευτυχισμένο πολύ συνηθισμένα πράγματα. Το παιδί μου αν είναι καλά, εγώ είμαι ευτυχισμένος. Αν μπορώ να κάνω ένα περίπατο και να βλέπω τον ήλιο και τους ανθρώπους είμαι ευτυχής. Πολύ απλά πράγματα με γεμίζουν, αλλά και πολύ απλά πράγματα μπορεί να με κάνουν δυστυχή.

Το χιούμορ βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων;
Ναι. Το χιούμορ είναι και όπλο και άμυνα. Αλλά το χιούμορ, όχι ο εμπαιγμός ή η κακοήθεια, η προσβολή στο πρόσωπο του άλλου. Δυστυχώς προσβάλλουμε τους άλλους ή επεμβαίνουμε σε πολύ προσωπικά ζητήματα με άλλοθι το χιούμορ. Τα όρια πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα και θα πρέπει να προσέχουμε. Δεν πρέπει ποτέ να γελάμε με τη δυστυχία ή το πρόβλημα του άλλου.

Φέτος, σας βλέπουμε και στο θέατρο Άνεσις στην παράσταση «Άμλετ», όπου υποδύεστε τον Πολώνιο. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να παίζετε σε δύο απαιτητικές παραστάσεις;
Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου. Και στη «Λίμνη» και στον «Άμλετ» προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Είναι δύσκολο, αλλά και πολύ προκλητικό. Μ΄αρέσει να δοκιμάζω και τις αντοχές μου και τις δυνατότητές μου. Αν τα καταφέρνω, δεν θα το πω εγώ αλλά το κοινό.

με τον Danny Boon

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κατσαφάδο!

Πληροφορίες για την παράστασηΕδώ

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με τον ηθοποιό Χρήστο Καρνάκη για την παράσταση «Χιλιαεννιακόσια»
Επόμενο άρθροΑκρόαση για γυναίκα ηθοποιό στο θέατρο Altera Pars