Συνέντευξη με τον Βαλεντίνο Τσίλογλου για την παράσταση «Δείπνο βασιλισσών»

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Τι σε εμπνέει να γράφεις τα έργα σου;
Η καθημερινότητα. Έτσι όπως την βιώνω εγώ. Μέσα από τα δικά μου μάτια, χρησιμοποιώντας δόσεις υπερβολής και σε σημεία “τραβώντας” την από τα μαλλιά. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με το είδος του έργου που θέλω να ανεβάσω κάθε φορά. Στο “ Δείπνο Βασιλισσών” συγκεκριμένα, με ενέπνευσε  η  ανάγκη του κόσμου να γελάσει και να ξεχάσει για  λίγο τα προβλήματα του. Θεωρώ οτι είναι η πιο ώριμη συγγραφική μου στιγμή ως τώρα. Είναι μια μαύρη κωμωδία καταστάσεων και χαρακτήρων, για όλη την οικογένεια, που παρουσιάζει την ζωή τριών γυναικών, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τα θέλω τους, τη φιλία τους, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Τρείς γυναίκες πάνω - κάτω στα σαράντα, αποκαλύπτονται και προκαλούν γέλιο ακόμα και με τις πιο σκοτεινές πτυχές τους.

Τι μηνύματα θέλεις να περάσεις με το φετινό σου έργο;
Το «Δείπνο Βασιλισσών» είναι μια σπαρταριστή, φρέσκια μαύρη κωμωδία με έξυπνο χιούμορ και επικές ατάκες. Έχει γρήγορο ρυθμό, ζωντάνια, γέλιο και ανατροπές. Οι θεατές θα περάσουν ευχάριστα την ώρα τους και θα το διασκεδάσουν. Δεν είναι ένα έργο που προσπαθεί να περάσει κάποιο βαθυστόχαστο μήνυμα και να θέσει στους θεατές κάποιο προβληματισμό. Το μήνυμα που περνάει το έργο είναι η σημαντικότητα της φιλίας ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, όπως η απόκρυψη της αλήθειας, που μερικές φορές είναι για καλό.

Αντέχεις την αρνητική κριτική;
Η αρνητική κριτική αν είναι τεκμηρειωμένη γίνεται δεκτή. Ακούω και δέχομαι τα πάντα, άλλα τα κρατάω και αλλά απλά τα παραβλέπω. Δεν δέχομαι όμως να δεί κάποιος (συνήθως γίνεται από ανθρώπους του χώρου φυσικά) μια παράσταση και να πει δεν μου άρεσε γιατί εγώ θα την έκανα έτσι (σύνηθες φαινόμενο) ή γιατί δεν συμπαθώ κάποιον ή γιατί έτσι άκουσα.  Αν μπορούσε ας την έκανε, δεν την έκανε όμως. Στο παρελθόν με έριχνε ψυχολογικά εκείνη την στιγμή που τη διάβαζα, τώρα όμως οχι. Με ενδιαφέρει η αρνητική κριτική που μπορεί να με βελτιώσει ως δημιουργό, οχι η αρνητική κριτική που γίνεται με εμπάθεια.

Τα μελλοντικά σου σχέδια;
Μελλοντικά θα σκηνοθετήσω μια ταινία μικρού μήκους και βρίσκομαι σε συζητήσεις για το νέο μου θεατρικό έργο που είναι αστυνομικό – θρίλερ. Ο τίτλος δεν είναι ανακοινώσιμος προς το παρόν.

Πληροφορίες για την παράστασηΕδώ