Συνέντευξη με τη Άννα Σεβαστή Τζίμα για την παράσταση "Ευ-γενία"

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πως αποφασίσατε να συνδέσετε μια παραλογή με ένα μελλοντικό δυστοπικό κόσμο;
Οι παραλογές είναι μύθοι που φέρουν μέσα τους δυνατές και στέρεες αλήθειες για τη ζωή, μέσα στην πλοκή τους υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν την σωστή ή λάθος πορεία του ανθρώπου. Στην παραλογή «Της Λυγερής και του Χάρου» η ύβρις και η έπαρση του ανθρώπου είναι που τον οδηγεί στην καταστροφή.   Ο κόσμος τον οποίο δημιούργησα στην Ευ-γενιά είναι μελλοντικός και δυστοπικός από τη φύση του αφού φέρει μέσα του την ύβρη και την έπαρση του ανθρώπου απέναντι στην ίδια του την φύση. Συμβαίνει συνέχεια αυτό σήμερα .Το παρελθόν έχει να μας διδάξει πολλά για το μέλλον.

Η έννοια της ευτυχίας μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου?
Η ευτυχία δεν μπορεί να οριστεί ως κάτι στάσιμο, μεταβάλλεται στον χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες μας. Η παγίδα στην οποία πέφτουμε είναι ότι η ευτυχία γίνεται αυτοσκοπός και όχι το αποτέλεσμα των δράσεων μας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δημιουργήσουμε ευτυχία κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό για εμάς.

Η χρήση βίας έχει μειωθεί στην εποχή μας σε σχέση με το παρελθόν;
Δεν νομίζω , πιστεύω ότι συμβαίνει το αντίθετο, ζούμε σε μια πολύ βίαιη εποχή, όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική.

Η παράσταση σας επιχορηγείται από το υπουργείο πολιτισμού. Αυτό σας δημιουργεί λιγότερο άγχος για την επιτυχία της παράστασης;
Η επιχορήγηση μου έδωσε μια σημαντική ώθηση στην δημιουργία της παράστασης, επίσης με βοήθησε στο να μπορέσω , ως έναν βαθμό, να δημιουργήσω την παράσταση με περισσότερα μέσα απ’ ότι θα είχα την δυνατότητα  να έχω από μόνη μου. Ωστόσο, το άγχος , νομίζω ότι δεν μειώθηκε… είχα αγωνία και έχω αγωνία… Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση και δεν ήξερα ποια θα ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, δεν ξέρω  αν έχουν παιχτεί άλλες παραστάσεις επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα. Έχω αγωνία σε κάθε παράσταση. Μέχρι τώρα ο κόσμος δείχνει έναν μεγάλο ενθουσιασμό με την παράσταση και έρχεται μετά την παράσταση με πολλά ερωτήματα για το μέλλον και το παρόν και αυτό με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Αυτό ήθελα να συμβεί, η παράσταση να γίνει αφορμή για να μιλήσουμε για θέματα που ίσως δεν θίξαμε ποτέ, έστω και αν τα σκεφτόμαστε συνέχεια. Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να σταθεί και να ξανακοιτάξει τον εαυτό της… σήμερα!

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Το Φιντανάκι"
Επόμενο άρθρο2ο Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στις Κρηνίδες